Julkalendern: Med en enkel tulpan… – Lucka 13

JULKALENDER. Det nalkas mot jul och sedan ett nytt Eurovision-år där det är Nederländerna fått äran att än en gång stå värd. Inför deras kommande värdskap kommer vi dagarna fram till julafton att presentera alla bidrag de haft med i Eurovision, från premiäråret 1956 till 2020. Denna gång talar vi om åren 1988 och 1989.

 

1988: Gerard Joling

Den nederländska sångaren och TV-presentatören Gerard Joling föddes 29:e april 1960 i Alkmaar, Nederländerna. I början av karriären försökte han komma in i branschen men lyckades inte helt. Därför började han som dansare och kunde i början av 1980-talet ses i bakgrunden i några musikvideos. Det var först år 1985 som genombrottet kom då Gerard deltog i programmet Soundmixshow där han hamnade på tredje plats. Trots att det inte blev någon seger fick han möjlighet att ge ut några låtar som blev rätt framgångsrika.

År 1988 blev Gerard Joling tillfrågad av nederländska TV-bolaget NOS att tävla för Nederländerna i den kommande Eurovisionen, som det året ägde rum i Dublin på Irland. NOS höll sedan en mindre final där han fick framföra fem låtar för att sedan överlämna ansvaret på urvalet till en omfattande jury. Till sist var det den dramatiska balladen ”Shangri-La” som blev valet, som hade gjorts av Peter de Wijn och Harry van Hoof.

I Eurovisionen deltog det året 21 länder och Nederländerna tävlade som nummer sju i ordningen. Efter omröstningen fick Gerard ihop totalt 70 poäng (varav två 12-poängare från Grekland och Luxemburg) vilket gav en niondeplats.

Gerard Joling har fortsatt i branschen efter Eurovisionen och har släppt musik över hela världen, bland annat år 1989 släpptes No more bolero’s i över tjugo länder och succén var ett faktum! Från 1990-talet har han parallellt med musiken även arbetat inom TV-världen som programledare. Sedan ska vi också nämna att Gerard Joling är en del av gruppen De Toppers tillsammans med René Froger  och Gordon Heuckeroth. De startade gruppen år 2005 och fyra år senare representerade de Nederländerna i Eurovisionen. Dock var Gerard Joling aldrig med på Eurovision-scenen den gången och det till följd av att han skadade sig i en olycka. Något halvår efter gruppens Eurovision-besök i Moskva var Gerard tillbaka i gruppen igen.

 

1989: Justine Pelmelay

Sångerskan Justine Pelmelay, artistnamn för Anneke Pelmelay, föddes den 24:e september 1958 i Leiden, Nederländerna. Artistnamnet har hon tagit från sin mormor. Hon växte upp i en musikalisk familj bestående av fyra bröder och en syster. Från mitten av 1980-talet började Justine synas till i olika musikgrupper i hemlandet och arbetade även som körsångerska till andra artister. Hon använde också sin sångröst i reklamfilmer.

År 1988 var hon en del av Nederländernas kör vid Eurovision Song Contest. Ett år senare fick hon möjligheten att delta i uttagningen till det årets Eurovision. I den nationella finalen den 10:e mars 1989 framförde Justine låten ”Blijf zoals je bent” som mer eller mindre fick alla höga poäng från de röstande jurygrupperna. Segern var därför ett faktum och det var Justine som nu skulle få stå i rampljuset på scenen i Lausanne Schweiz där Eurovisionen hölls i maj det året. På plats tävlade Nederländerna som nummer fyra i ordningen (mellan Irland och Turkiet). Inför finalkvällen låg Justine delad etta på oddslistan, men det visade sig vara en kraftig felindikation. För när resultatet stod klart hamnade Justine bara på 15:e plats av 22 bidrag.

Trots nederlaget fortsatte Justine i branschen och gett ut musik, även om släppen skett med viss oregelbundenhet och ibland i samarbete med andra artister. 2005 försökte hon sig på att tävla i Eurovision för Nederländerna en gång till, men tog sig inte hela vägen i mål. Hon har varit gift två gånger och har tre barn. Sedan 2012 har det varit känt att hon lider av en allvarlig benmärgssjukdom.

 


 

Kommentera