Nedräkning till Malmö: Lucka 13

PANELENS JULKALENDER. Nu i december månad startar vi officiellt nedräkningen till Eurovision 2024, vår Nedräkning till Malmö. I de första 12 delarna av denna julkalender har vi presenterat Sveriges Melodifestival- och Eurovision-historik och resterande delar kommer att handla om artisterna som placerat sig topp 3 i Eurovision. Först ut är Kikki Danielsson som representerade Sverige i ESC 1983 och 1985.

 

Vem är Kikki Danielsson?

Kikki Danielsson, eller Elsie Ann-Kristin Ros som hon egentligen heter, föddes den 10:e maj 1952 i Visseltofta i Skåne. Som barn adopterades hon till en bondefamilj i Älmhult där hon kom att växa upp. Redan som barn väcktes hennes musikaliska intresse då hon sjöng i ortens kyrkokör och vid 17 års ålder, år 1969, blev hon sångerska i dansbandet Nickies. Hon fortsatte att sjunga i bandet fram till 1973 då hon blev sångerska i Wizex som på den tiden var helt nystartat. De fick sin första succé året därpå med albumet Skratta & le.

 

Deltog fyra gånger innan Melodifestival-vinst

Vintern 1978 ställde Kikki Danielsson upp i Melodifestivalen första gången, dock inte själv på scenen utan tillsammans med Wizex och artisten och låtskrivaren Lasse Holm. De framförde melodin Miss decibel som blev populär bland jurygrupperna och fick höga poäng som gjorde att de slutade delad etta med Björn Skifs’ ”Det blir alltid värre framåt natten”. För andra gången i Melodifestivalens historia fick Sveriges Radio-TV (som SVT hette på den tiden) ta till skiljeregler som sade att jurygrupperna skulle få rösta igen men bara på de två melodierna. Med åtta röster mot tre var det dock Björn Skifs som drog hem vinsten och ESC-platsen. ”Miss decibel” skulle dock komma att bli en hit bland annat på Svensktoppen.
Kikki Danielsson fortsatte samarbetet med Wizex fram till 1982, men två år innan det ställde hon upp på nytt i Melodifestivalen och den här gången som en del av den nystartade gruppen Chips som förutom henne själv då utgjordes av Lasse Holm. Deras låt Mycke Mycke merslutade på fjärde plats. Därefter tillkom sångerskan Britta ”Tanja” Johansson i gruppen, som då fick vara med och tävla i Melodifestivalen 1981 med låten God morgon” som slutade tvåa – efter Björn Skifs.

Efter att Britta ”Tanja” Johansson slutat i gruppen blev Elisabeth ”Bettan” Andreassen ny medlem och när gruppen ställde upp i Melodifestivalen 1982 med låten ”Dag efter dag” skulle det så äntligen bli vinst i Melodifestivalen och även en resa till Eurovisionen där det slutade med en åttondeplats. Det intressanta i sammanhanget är att även Irland hade kunnat skickat en grupp som hette Chips men den gruppen kom på sistaplatsen i den irländska uttagningen…

 

Gick solo – fick tävla på hemmaplan

1983 upplöstes gruppen Chips och Kikki Danielsson blev nu soloartist. Hon skulle ställa upp i Melodifestivalen 1983 och återigen slutade med en andraplats, den här gången med låten Varför är kärleken röd?. Den här gången var det bakom Carola Häggkvist. Två år senare, 1985, var Sverige värdnation i Eurovision efter Herreys Gyllene-skor-vinst året innan. Kikki Danielsson ställde återigen upp i Melodifestivalen, den här gången med schlagerklassikern ”Bra vibrationer” som vann uttagningen. Därmed fick hon också tävla för Sverige på hemmaplan i Göteborg inför ett fullsatt Scandinavium. Under poängomröstningen gick det bra hos jurygrupperna då låten vid minst ett tillfälle ledde, men det slutade sedan med en hedrande tredjeplats. Den här gången var det forna Chips-kollegan Bettan som vann – för Bobbysocks som den här gången representerade Norge.

 

Fortsatte musikkarriären

Kikki har fortsatt sin countrykarriär och blev med tiden allt mer populär i Sverige, där hon kom att vinna en grammis 1994 tillsammans med sitt band Roosarna för bästa dansband. Kikki har även tävlat i Melodifestivalen ytterligare fyra gånger (1992, 2002, 2006 och 2018) och även den norska Melodi Grand Prix en gång, då med Elisabeth ”Bettan” Andreassen och Lotta Engberg som 2003 framförde “Din Hånd i min Hånd” som blev fyra i totaltabellen. 2012 gjorde hon filmdebut då hon spelade sig själv i Sean Banan inuti Seanfrika.

 

Fakta: Alla Kikki Danielssons tävlingsbidrag

Sedan 1979 har Kikki Danielsson gett ut flera låtar och samlingsalbum, det senaste släpptes 2021. Lyssna gärna på hennes musik som du bland annat hittar på Spotify. Här nedan är alla låtar hon har haft med i tävlingssammanhanget för Melodifestivalen, Norsk MGP och Eurovision.

 

Melodifestivalen

 • Miss Decibel (1978, med Lasse Holm och Wizex)
 • Resultat: tvåa i Melodifestivalen efter skiljeomröstning

 • Mycke’ mycke’ mer (1980, med Chips)
 • Resultat: fyra i Melodifestivalen

 • God morgon (1981, med Sweet ’n Chips)
 • Resultat: tvåa i Melodifestivalen

 • Dag efter dag (1982, med Chips)
 • Resultat: Vinnare i Melodifestivalen, åtta i Eurovision

 • Varför är kärleken röd? (1983, solo)
 • Resultat: tvåa i Melodifestivalen

 • Bra vibrationer (1985, solo)
 • Resultat: Vinnare i Melodifestivalen, trea i Eurovision

 • En enda gång (1992, solo)
 • Resultat: fyra i Melodifestivalen

 • Vem é dé du vill ha (2002, med Elisabeth ”Bettan” Andreassen & Lotta Engberg)
 • Resultat: trea i Melodifestivalen

 • I dag & i morgon (2006, solo)
 • Resultat: tia i Melodifestivalen

 • Osby Tennessee (2018, solo)
 • Resultat: sjua i deltävling i Melodifestivalen

 

Norsk Melodi Grand Prix

 • Din Hånd i min Hånd (2003, med Elisabeth ”Bettan” Andreassen & Lotta Engberg)
 • Resultat: fyra i Norsk MGP

 


 

Kommentera