Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Julkalendern: Välkommen till Portugal – Lucka 12

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


För första gången någonsin kommer Portugal att stå värd för Eurovision Song Contest. Inför detta kommer vi under december månad att presentera alla artister som någonsin tävlat för Portugal från deras debutår 1964 till 2017. Det gör vi i vår julkalender som går under namnet Välkommen till Portugal.

Idag den 12:e december tar vi tempen på Nevada (ESC 1987) och Da Vinci (ESC 1989).

 

1987: Nevada

Gruppen Nevada var ursprungligen en duo som bildades på 1980-talet av sångarna Jorge Mendes och Alfredo Azinheira. Någon mer information om låtar de släppt före 1987 har vi dessvärre inte kunnat hitta.

1987 skickade TV-bolaget RTP ut en inbjudan till intresserade låtskrivare och artister att skicka in bidrag till Festival da Canção, den portugisiska Eurovisionuttagningen. Man höll enbart en finalkväll men denna gång förlades finalen till staden Funchal på turistön Madeira. Totalt valdes 6 tävlande ut, varav en av dem var gruppen Nevada. Finalen avgjordes av 22 domare som baserades runt om i Portugal. Segern gick till Nevada och deras låt ”Neste Barco à Vela”, men på hemmaplan var den knappast någon låt som ens hördes och syntes till efter tävlingen. Låten hade Nevada själv gjort: Alfredo Azinheira stod för både text och musik, medan Jorge Mendes bidrog med musiken. Dirigent i Eurovisionen var Jaime Oliveira.

I Eurovisionen 1987 i Bryssel deltog 22 länder. Portugal tävlade som nummer 8 i startordningen, men låten hamnade inte i fokus och blev efter poängutdelningen endast 18:e med 15 poäng.

Efter Eurovisionäventyret lämnade Jorge Mendes gruppen Nevada, och den kvarvarande sångaren Alfredo Azinheira tog in de två sångarna som hade använts i kören under Eurovisionframträdandet (Fernanda Lopes och Carla Burity) så att duon blev en trio. Enligt uppgifter släppte den nya konstellationen albumet Na Outra Margem år 1991, men vad som har hänt sedan dess är oklart.

 

 

1989: Da Vinci

Gruppen Da Vinci skapades år 1982 av Iei-Or och Pedro Luís Neves. Under det året fick de ett par stora hits med singlarna ”Lisboa Ano 10.000/Fantasmas” och ”Hiroxima (Meu Amor)”. Året därpå släppte de albumet Caminhando som sedan följdes upp med albumen Anjo Anzul (1984), Momentos de Paixão (1985) och Prince of Xanadu (1986). År 1988 bytte de skivbolag och släppte ytterligare ett album: A Jóia no Lótus.

1989 var det 25:års-jubileum för Festival da Canção och då skulle staden Évora vara värd för tävlingen. RTP bjöd in ett antal skivbolag som sedan fick välja ut sina tävlande och bidrag. Fem skivbolag accepterade inbjudan och deltog med varsitt bidrag. En stor orkester på 40 personer fanns med som satte musik till varje låt. Vinnande låt blev ”Conquistador” framförd av gruppen Da Vinci, som därmed fick tävla för Portugal i Eurovision Song Contest 1989 i Schweiz. Låten hade musik av Ricardo Landum och text av Pedro Luís. I Eurovisionen kom Da Vinci på 16:e plats med 39 poäng.

Da Vinci gjorde en stor turné inom Portugal men började snart en internationell karriär i Europa. Under hela 1990-talet rönte framgångar med både guld- och platinalbum samt en del andra spännande händelser. Efter 26 år i hetluften gick bandet i maj 2008 ut med nyheten på sin hemsida att de vill göra sin konst fritt tillgänglig för världen och att de ville få ekonomisk hjälp med valfritt belopp för att supporta dem.

 

Det här var alltså den 12:e delen av Välkommen till Portugal. Imorgon 13 december kommer nästa del. Missa inte det!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen