Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

En israelisk julberättelse (i Eurovision-style) – Lucka 3

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


JULKALENDER. Nu påbörjar vi nedräkningen till Eurovision 2019 i Israel som i skrivande stund (december 2018) äger rum om ca fem månader. I 24 delar, som publiceras en per dag till och med julafton, tänkte vi presentera alla Israels Eurovisiontävlande genom tiderna, från deras premiärår 1973 till 2018. Förutom rolig och intressant information om de tävlande får ni också lite spännande anekdoter från uttagningar och uppträdanden.

Idag den 3:e december presenterar vi trion Chocolate, Menta, Mastik, som representerade Israel år 1976.

 

1976: Chocolate, Menta, Mastik

Chocolate, Menta, Mastik var en grupp som var verksam från 1972 till 1978 och bestod från början utav Yardena Arazi, Ruthie Holzman och Tami Azaria, som alla hade gemensamt i att ha varit med i Israels försvarsmakt. Efter bara ett år hoppade Tami Azaria av och ersattes av Leah Lupatin, även hon tidigare med i försvarsmakten.

Chocolate, Menta, Mastik hade redan släppt en del låtar som rönte framgångar i landet innan de sen valdes ut internt för att representera Israel i Eurovision Song Contest 1976, och man lät sedan en jury välja mellan tre låtar i en nationell final, och de valde till slut “Emor Shalom” (“Säg hej”).

Israel gjorde sitt fjärde försök i Eurovision 1976 och hade redan placerat sig på kartan med hyfsade placeringar, och 1976 var inget undantag. Man knep en sjätteplats av arton länder med 77 poäng, vilket då var Israels bästa resultat sedan deras debut.

Efter Eurovision gick gruppen skilda vägar, även om man gjorde en kort återförening 2013 för enstaka turnéer. Leah Lupatin kom att arbeta med 1979 års deltagare Milk & Honey efter att Gali Atari lämnade den gruppen. Vad Ruthie Holzman gjort efter Eurovision har varit svårt att hitta någon info om. Yardena Arazi däremot har varit den med störst koppling till Eurovision, då hon 1979 kom tillbaka som programledare när tävlingen hölls i Jerusalem, och 1988 gjorde hon ett nytt försök i Eurovision. Mer om detta försök kommer vi berätta om i Lucka 8.

 

 

RELATERAT

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen