Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

En israelisk julberättelse (i Eurovision-style) – Lucka 1

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


JULKALENDER. Nu påbörjar vi nedräkningen till Eurovision 2019 i Israel som i skrivande stund (december 2018) äger rum om ca fem månader. I 24 delar, som publiceras en per dag till och med julafton, tänkte vi presentera alla Israels Eurovisiontävlande genom tiderna, från deras premiärår 1973 till 2018. Förutom rolig och intressant information om de tävlande får ni också lite spännande anekdoter från uttagningar och uppträdanden.

Idag den 1:a december är det dags för den första luckan som handlar om premiäråret 1973. Då valdes sångerskan Ilanit ut som representant. Hon återkom sedan som tävlande 1977 och skulle även ha tävlat 1984. Så i denna första lucka får ni veta om alla tre gångerna som Ilanit deltog/skulle ha deltagit för Israel.

 

1973: ”Ey Sham”

Hanna Dresner-Tzakh, mer känd som Ilanit, föddes den 17:e september 1947 i Tel Aviv efter att hennes föräldrar migrerade från Polen. När Ilanit var fem år gammal flyttade hon och familjen till Brasilien innan hon flyttade tillbaks till Israel vid 13 års ålder. 1964 bildade hon tillsammans med sångaren och blivande maken Schlomo Zach trion Gidi, Zach och Hanna. Trion blev snabbt en duo som blev känd under namnet ”Ilan & Ilanit”. 1966 släppte de sitt debutalbum Ilan Ilan, som blev en framgång. Duon och äktenskapet varade till 1973, därefter satsade Ilanit på en solokarriär. Hon fortsatte dock att samarbeta professionellt med Zach.

1973 gjorde Israel sin debut i Eurovision Song Contest som hölls i Luxemburg, och Ilanit valdes ut internt för att framträda låten ”Ey Sham” (”Någonstans”). Låten var skriven utav Nurit Hirsh, som blivit berömd inom Eurovisionen som en av de första kvinnorna (ihop med svenska Monica Dominique) att dirigera orkestern. Ilanit gjorde bra ifrån sig, hon skrapade ihop 97 poäng och skickade Israel upp till en fjärdeplats, en bra start på Israels Eurovisionsresa.

 

 

1977: ”Ahava Hi Shir Lishnayim”

1977 kom Ilanit tillbaks till Eurovision när den skulle hållas i London. Hon valdes internt utav IBA än en gång, och en jury hade fem låtar att välja mellan och valde till slut ”Ahava Hi Shir Lishnayim” (”Kärlek är en sång för två”).

Inför Eurovision 1977 led IBA av ekonomiska bekymmer vilket ledde till att man inte kunde ta med sig några körsångare till London, så då fick man köra en nödlösning med att hålla en liten audition i England för detta. Huruvida det påverkade resultatet i slutändan är oklart, men Ilanit lyckades inte toppa fjärdeplatsen i Luxemburg utan halkade ner till en 11:e plats av 18 länder.

 

 

1984: ”Balalaika” (tillbakadraget bidrag)

1984 valde IBA att bjuda in Ilanit att få tävla för Israel en tredje gång, men då tävlingen inföll på Israels minnesdag drog sig landet ur det året. Låten “Balalaika” blev en stor hit trots att den aldrig fick chansen att tävla, men någon mer ESC-comeback har det aldrig blivit för Ilanit.

Ilanit fortsatte sin karriär med stora framgångar i sitt hemland. Efter ett uppehåll mellan 1996-2008 släppte hon sitt senaste album ”Israelit” och fortsätter turnera vid större evenemang i hemlandet.

 

Det här var första delen i årets julkalender, snart kommer nästa del i historien…

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen