Nedräkning till Malmö: Lucka 1

PANELENS JULKALENDER. Nu i december månad startar vi officiellt nedräkningen till Eurovision 2024, vår Nedräkning till Malmö. Detta gör vi med att i 24 delar presentera Sveriges Eurovision-historia fram till senaste avgjorda upplagan (2023) samt där vi också hyllar de artister som gjort bäst resultatmässigt ifrån sig under åren som gått. Första delen handlar om de 6 första åren som Sverige deltog i Eurovision, dvs. 1958 till 1963.

 

Sverige hoppade på ESC-tåget 1958

Eurovision Song Contest startade som bekant 1956 – d.v.s. nästan 67 år sedan. Emellertid skulle inte Sverige delta förrän två år senare – 1958. Sveriges entré i tävlingen skulle ske med sången ”Lilla stjärna”, men historien bakom bidraget var inte så enkel som det verkar. Ursprungligen kallad ”Samma stjärnor lysa för oss två” och skriven av Åke Gerhard, genomgick låten en oväntad ändring. Den välkända och folkkära sångerskan Alice Babs, som skulle representera Sverige, var inte nöjd med Gerhards text och med hjälp av Sveriges Radio-medarbetaren Gunnar Wersén ändrades texten till ”Lilla stjärna” utan Gerhards vetskap. Vid själva tävlingen i Hilversum bar Alice Babs stolt Leksands folkdräkt och framförde sången med en strålande röst. Tack vare det starka framförandet lyckades ”Lilla stjärna” få tre röster från Schweiz och Luxemburg, vilket resulterade i en fjärdeplats med totalt tio poäng. Detta var startskottet på Sveriges långa och framgångsrika historia i Eurovision Song Contest.

 

Siw Malmkvist fick tävla för Sverige…men inte då hon vann uttagningen

Året därpå hade  ”Augustin”, skriven av Bo Harry Sandin och Åke Gerhard, erövrat den första svenska Melodifestivalen (Eller: “Säg det med musik: Stora Schlagertävlingen” som den officiellt hette då). Siw Malmkvist framförde den med en passion som vann hjärtan och tävlingen med en överväldigande marginal på 105 poäng, jämfört med tvåan ”Dags igen att vara kära” som fick 79 poäng. Men det var inte Malmkvist som skulle ta Sverige till Eurovision Song Contest i Cannes. Den äran föll på Brita Borg, utsedd från början att framföra den vinnande låten. Men trots Brita Borgs pondus i Eurovision i Cannes kändes det länge som om Sverige skulle hamna poänglöst. Men med tre röster från Nederländerna och en från Danmark undvek Sverige den ödesdigra nollan. Bidraget fick totalt fyra poäng och delade en niondeplats bland elva deltagande länder.

 

Nästa år, 1960, var det ”Alla andra får varann”, en sång skriven av Ulf Källqvist och Åke Gerhard, som vann den svenska Melodifestivalen med Östen Warnerbring och Inger Berggren som artister. Men när det kom till Eurovision Song Contest i Storbritannien, var det Siw Malmkvist som fick äran att föra låten vidare, ett val som skapade kontroverser då artisten inte hade deltagit i den svenska finalen. I London mötte Siw Malmkvist publiken med ”Alla andra får varann,” dirigerad av Thore Ehrling. Trots en stark framträdande lyckades låten samla endast fyra poäng, vilket ledde till en delad tionde plats bland tretton länder.

 

Siw Malmkvist vann igen – men fick inte tävla

1961 skickade Sverige bidraget ”April, april”, skapad av Bobbie Ericson med text av Yngve Orrmell (under pseudonymen Bo Eneby), som hade vunnit den svenska Melodifestivalen genom Siw Malmkvist och Gunnar Wiklund. Trots segern fick bägge två stanna hemma. Siw Malmkvist, som skulle ha framfört sången i Cannes, blev oväntat nekad att delta i Eurovision Song Contest efter att hon under uttagningen i Sverige avbrutit sin sång och förlorat texten. Istället sjöng Lill-Babs ”April, april” i Eurovision. Det blev dock ingen succé; låten fick endast två poäng och hamnade näst sist. Lill-Babs var hjärtekrossad och uttryckte sin sorg över misslyckandet genom att jämföra sig med boxaren Ingemar Johansson: ”Det är bara knockar för Sverige, först Ingo, och sedan jag”. Bakom kulisserna hade emellertid även dirigenten William Lind fått kritik för att inte ha kontrollerat orkestern tillräckligt hårt.

 

Ännu en gång där artisten byttes ut inför ESC

1962 skickade Sverige en strålande melodi vid namn ”Sol och vår”, född ur Ulf Källqvists och Åke Gerhards kreativa sinnen, till Eurovision. Inger Berggren och Lily Berglund förde låten till seger i Melodifestivalen. Men när det var dags för den internationella scenen i Luxemburg, fick endast Inger Berggren äran att representera Sverige. I Eurovision Song Contest fick låten fyra poäng, vilket ledde till en delad sjundeplats tillsammans med Finlands bidrag.

 

Och så en sistaplats…

1963 gav en bitter smak i Sveriges Eurovision-historia. Med låten ”En gång i Stockholm”, framförd av den ikoniska Monica Zetterlund, hamnade Sverige på en delad sista plats med Finland, Nederländerna och Norge. Det var första gången Sverige inte bara slutade sist i finalen, men också den enda gången hittills där Sverige blev poänglöst i tävlingen. En smärtsam motgång som Sverige och vi schlagerälskare aldrig skulle glömma.

 


 

Kommentera