En israelisk julberättelse (i Eurovision-style) – Lucka 2

JULKALENDER. Nu påbörjar vi nedräkningen till Eurovision 2019 i Israel som i skrivande stund (december 2018) äger rum om ca fem månader. I 24 delar, som publiceras en per dag till och med julafton, tänkte vi presentera alla Israels Eurovisiontävlande genom tiderna, från deras premiärår 1973 till 2018. Förutom rolig och intressant information om de tävlande får ni också lite spännande anekdoter från uttagningar och uppträdanden.

Idag den 2:a december presenterar vi Kaveret, som representerade Israel år 1974, samt Shlomo Artzi, som representerade Israel år 1975.

 

1974: Kaveret

Kaveret (eller ”Poogy” som de också är kända som) grundades 1973 av Danny Sanderson och Meir Fenigstein som hade lärt känna varandra genom tjänstgöring i armén. Deras största genombrott kom 1972 när de satte upp en rockopera vid namn Poogy Tales, namnet taget efter ett smeknamn Meir hade. Musikalbumet med musiken kom ut året därefter och blev en succé för bandet, som röstades fram som årets band av IBA.

Framgångarna från Poogy Tales gjorde att IBA lät Kaveret tävla för i Israel i Eurovision Song Contest 1974, och det gjorde dem med låten ”Natati La Khayay” (sv. ”Jag gav henne mitt liv”). Keyboardisten Yoni Rechter fick dock inte uppträda med resten av bandet pga reglerna gällande maximalt sex personer på scen, så han agerade istället dirigent under kvällen. Kaveret lyckades inte riktigt nå samma framgångar som Ilanit året innan, man hamnade på en sjundeplats (delad med Irland) av 17 länder.

Efter Eurovision släppte Kaveret ett till album 1975, som fick ganska ljummen respons. De försökte även fixa kontrakt med ett skivbolag utomlands för att nå ut till en bredare publik vilket heller inte gick som det skulle. I slutändan skulle interna stridigheter leda till att Kaveret lade ner 1976.

 

 

 

1975: Shlomo Artzi

Shlomo Artzi föddes den 26:e november 1949 i en by som heter Alonei Abba i norra Israel. När han var åtta år gammal flyttade han till Tel Aviv, och som barn var det många som trodde att han skulle börja som skådespelare, men ju äldre han blev, desto mer började han inrikta sig på musiken, och vid 16 års ålder började han skriva eget material. Hans genombrott kom 1970 när han tävlade i Israeli Song Festival, en stor sångtävling, och vann första pris.

Med de framgångar han hade i ryggen valdes Shlomo internt av IBA och framförde låten ”At Ve’Ani” (”Du och jag”) när Eurovision hölls i Stockholm. Det gick inte lika bra för Israel som tidigare år, man slutade på 11:e plats, det dittills sämsta resultatet för ett israeliskt bidrag, och det första som inte nådde topp 10.

Detta resultat kom att leda till en nedgång i Shlomos karriär, och han övervägde ganska länge att lägga musiken på hyllan efter att 1977 ha släppt vad som han hävdade skulle bli hans sista album, ”A Man Gets Lost”. Albumet blev däremot en såpass stor succé för honom att han bestämde sig för att fortsätta med musiken och han är än idag fortfarande aktiv. Med 1,5 miljoner sålda album är han betraktad som en av Israels största artister genom tiderna.

 

 

RELATERAT

 


 

Kommentera