I fredens tecken: Lucka 8

PANELENS JULKALENDER. Även om det inte blir Ukraina som får ta hand om värdskapet för Eurovision 2023 tänkte vi ändå hylla landet som senaste vinnarland. I 24 delar presenterar vi de låtar som fick tävla i Eurovision och vissa som inte fick tävla.

I den åttonde luckan berättar vi om Ukrainas Eurovision-representant 2009.

 

Vem handlar det om?

Artisten och låtskrivaren Svetlana Loboda föddes den 18 oktober 1982 i Kiev i Ukraina (då tillhörande Sovjetunionen). Musiken har hon alltid haft med sig, bland annat redan som barn då hon medverkade i musikaler. Hon har även studerat musik vid Kievs Variety And Circus Academy där hon var med i gruppen Cappucino. Senare startade hon en ny grupp men därefter valde hon att satsa på sin solokarriär och 2005 släpptes debutalbumet Ty Ne Zabudesh. Därefter släppte hon ytterligare singlar vart åren gick.

 

Tävlade i nationella uttagningen

Inför Eurovision 2009 anordnade det ukrainska TV-bolaget, som då hette NTU, en uttagning bestående av en intern semifinal där 14 bidrag valdes ut även om det var en något rörig process då en tilltänkt semifinal ströks och ett av de utvalda bidragen diskades. Detta bidrag, som framfördes av Anastasiya Prykhodko, skickades istället in till den ryska uttagningen där låten vann.

Slutligen blev det en nationell final där bland andra Svetlana Loboda deltog med sitt bidrag ”Be My Valentine” som hon hade gjort musiken till medan Yevgeny Matyushenko hade skrivit texten. Efter att jury och tittarna hade sagt sitt blev det Svetlanas låt som vann och som därmed skickades till Moskva där Eurovision 2009 ägde rum i maj samma år.

 

 

Hur gick det då?

I vanlig ordning tog sig Ukraina till Eurovisionfinalen från sin semifinal med jämfört med silveråren 2007 och 2008 blev det placeringsmässigt sämre den här gången – totalt sett en tolfteplats.

Efter sin medverkan i Eurovision har Svetlana fortsatt med musiken och släppt ett par singlar varje år.

 


 

Kommentera