Julkalendern: Välkommen till Portugal – Lucka 4

För första gången någonsin kommer Portugal att stå värd för Eurovision Song Contest. Inför detta kommer vi under december månad att presentera alla artister som någonsin tävlat för Portugal från deras debutår 1964 till 2017. Det gör vi i vår julkalender som går under namnet Välkommen till Portugal.

Idag den 4:e december tar vi tempen på Tonicha (ESC 1971).

 

1971: Tonicha

Antónia de Jesus Montes Tonicha Viegas föddes i staden Beja den 8 mars 1946. Hon föddes in i en mycket musikalisk familj, där hon och hennes syskon tidigt började sjunga. Hon fick i 16-årsåldern sånglektioner från flera lokala artister, bl.a. den senare internationellt kända stjärnan Corina Freire. 1963 släpper Antónia sitt första album – en julskiva som dock inte blir särskilt framgångsrik. 1965 skriver Antónia ett skrivkontrakt med portugisiska bolaget RCA, och ändrar sitt artistnamn till Tonicha. Samma år släpper hon en nya skiva, ”Luar Para Esta Noite”. Under de följande åren deltar Tonicha i ett flertal tävlingar och vinner ett antal priser. Med ”A Tua Canção Avózinha” vinner hon exempelvis Sångfestivalen i Figueira da Foz 1966. Under denna tid påbörjades också ett samarbete med etnologen João Viegas, som hon också kom att gifta sig med. Detta gjorde att hon snart började producera etnoinspirerad musik, som snabbt blev mycket populär i Portugal.
1971 ställer Tonicha för första gången upp i Festival da Canção, Portugals uttagning till Eurovision. Låten hette ”Menina do Alto da Serra” (sv: ”Flickan högt uppe på åsen”) och var skriven av Nuno Nazareth Fernandes och José Carlos Ary dos Santos – två låtförfattare som Tonicha tidigare hade jobbat med. I startfältet detta år fanns totalt 9 bidrag, men efter att jurygrupperna hade lagt sina röster stod det klart att Tonicha tämligen ohotat tagit hem segern med 103 poäng – 34 poäng mer än tvåan. Tonicha fick därmed åka till Dublin för att representera Portugal i Eurovision.

På plats i Dublin kammade Tonicha in en imponerande 9:e plats, som faktiskt var landet dittills bästa placering. Segern tog dock Monaco hem, med Séverine och ”Un banc, un abre, une rue”.

Efter Eurovision översattes det portugisiska bidraget till ett antal olika språk och lanserades i bl.a. England, Frankrike, Spanien och Italien. Tonicha fortsatte emellertid tävla på olika internationella sångtävlingar innan hon 1973 återvände till Festival da Canção med bidraget ”A rapariga e o poeta” som denna gång fick nöja sig med näst sista plats i tävlingen med ynka 5 poäng. Det skulle sedan dröja ytterligare 5 år innan hon återvände till Festival da Canção, men denna gång med 3 låtar – eftersom detta års tävling bestod av 4 artister med 3 låtar var. Tonichas tre bidrag blev dock inte framgångsrika, utan slutade på 8:e, 9:e och 12:e plats av totalt 12 bidrag. Hon fick dock en liten revansch samma år då hennes nya singel ”Zumba Na Caneca” sålde så pass bra att det blev en av hennes allra största framgångar. Fram till 2010 fortsätter hon släppa EP-skivor med allt längre uppehåll emellan, och hon är fortfarande aktiv artist som nyligen har släppt sin självbiografi i Portugal.

 

Det här var alltså den fjärde delen av Välkommen till Portugal. Imorgon 5 december kommer nästa del. Missa inte det!

 


 

Kommentera