Bella Notte – Lucka 23

PANELENS JULKALENDER. I och med att det är december har vi startat vår resa till nästkommande Eurovision-värdland, i det här fallet Italien. Idag lägger vi allt fokus på den artist som var snubblande nära från att vinna Eurovision 2019 i Tel Aviv och den som skulle följa upp när coronapandemin slog till

 

Mahmood

Alessandro Mahmoud, eller Mahmood som han kallar sig som artist, föddes den 12:e september 1992 i Milan, till en italiensk mor och en egyptisk far. Vid fem års ålder gick föräldrarna skilda vägar och han kom därefter att framförallt växa upp med sin mamma.

Den musikaliska karriären inleddes då han sökte sig till den sjätte upplagan av italienska X-Factor 2012 där han gick vidare från de inledande auditionprogrammen och blev en av de tävlande i kategorin Killar. Dock såg det ut som att resan snabbt skulle vara över då han åkte ut men tack vare att han blev wildcard fick han stanna kvar om än att han åkte ut igen. Efter den resan la han tiden åt studier men han började även att skapa egna låtar och 2013 släppte han en EP vid namn Fallin’ Rain.

År 2016 ställde Mahmood upp i nykomlingskategorin med låten Dimentica, och under perioden efter det släppte han fem singlar. En av dessa låtar heter “Gioventù bruciata” och det blev även den singeln som han tävlade med i Sanremo Giovani 2018. Just det året hade Rai justerat reglerna i tävlingen vilket innebar att två av de tävlande i Giovani skulle erbjudas platser i Campioni-kategorin i den stora Sanremofestivalen. Mahmood blev en av dessa jokrar även om han inte fick tävla med sitt Giovani-bidrag. Istället togs låten ”Soldi” fram som han har gjort tillsammans med Charlie Charles och Dario “Dardust” Faini. Låten berättar en självupplevd historia om Mahmoods ansträngda relation till sin far, som lämnade familjen när han var mycket liten.

Resultatet i Sanremofestivalen 2019 blev till Mahmoods fördel och ”Soldi” gick med seger! Han tackade även ja till att representera Italien vid den kommande Eurovisionen i Tel Aviv och som uppladdning släppte han månaderna innan ett studioalbum vid namn Gioventù bruciata. Samma vår var oddsen på Italiens sida då ”Soldi” länge låg i toppstriden bland segerkandidaterna (om än att ingen låt lyckades gå om Nederländernas Duncan Laurence’ ”Arcade”) samtidigt som låten toppade listorna i flera länder och blev på mycket kort tid en av de mest streamade Eurovision-låtarna genom tiderna. Resultatmässigt slutade det med en andraplats för Mahmood endast 26 poäng efter Nederländerna.

 

Sommaren 2021 släppte Mahmood sitt senaste album Ghettolimpo och 2022 är han aktuell igen i Sanremofestivalen, den här gången direkt i Campioni-kategorin med låten ”Brividi”. som han gör ihop med rapparen Blanco (Riccardo Fabbriconi). Vi får se om det blir ännu ett Eurovision-äventyr för Mahmood och i så fall på hemmaplan i Italien!

 

 

Diodato

Antonio Diodato, mer känd som Diodato, föddes i Aosta den 30:e augusti 1981.

Publikt debuterade han 2013 med låten E Forse Sono Pazzo, som året därpå ledde till att han fick delta i nykomlingsklassen i San Remofestivalen. I tävlingen deltog han med låten Babilonia”  som slutade med en andraplats. Ytterligare två år senare var Diodato signad till ett skivbolag och började nu ge ut musik på allvar, vilket han också har fortsatt med samtidigt som han också har turnerat runt och synts till på en rad olika scener. Han har även arbetat i Stockholm tillsammans med Sebastian Ingrosso och Steve Angello.

2020 tävlade Diodato åter i San Remofestivalen, och denna gång fick han tävla i den etablerade klassen mot 23 andra artister. Bidraget han ställde upp med hette “Fai Rumore” som han gjorde tillsammans med Edwyn Roberts. Efter en lång tävlingsvecka lyckades han bli framröstad till den avgörande omgången där han sedan utsågs till vinnare med 39,3% av rösterna. En av motståndarna i den avgörande omgången var den tidigare Eurovision-representanten Francesco Gabbani som fick 33,9% av rösterna och musikgruppen Pinguini Tattici Nucleari som blev trea med 26,8%.

Segern innebar att Diodato skulle bli Italiens representant i Eurovision 2020, men på grund av coronapandemin ställdes den, som vi alla vet, upplagan in. Didodato och alla andra i startfältet fick därmed stanna hemma och även om det inte fick bli något Rotterdamäventyr den gången har han i alla fall fått en hit med låten.

 

I och med att Rai ville köra en ny upplaga av Sanremofestivalen 2021 blev Diodato inte automatiskt vald att på nytt representera Italien året därpå, även om han gästade upplagan. Istället skulle segern gå till någon helt annan som också är anledningen till att Italien står värd för Eurovision 2022!

 


 

Kommentera