Julkalendern: Med en enkel tulpan… – Lucka 10

JULKALENDER. Det nalkas mot jul och sedan ett nytt Eurovision-år där det är Nederländerna fått äran att än en gång stå värd. Inför deras kommande värdskap kommer vi dagarna fram till julafton att presentera alla bidrag de haft med i Eurovision, från premiäråret 1956 till 2020. Nu går vi in på 80-talet med att berätta mer om åren 1981 och 1982!

 

1981: Linda Williams

Henriëtte Willems, mer känd som Linda Williams, föddes den 11:e juni 1955 i Valkenswaard i södra Nederländerna. Hur hennes musikaliska karriär såg ut till en början har varit svårt att hitta någon information om, annat än att hon scoutades av managern Piet Roelen.

1981 körde Nederländerna på en nationell uttagning bestående av tio låtar, som framfördes av fem artister. En kuriosa i just Linda Williams fall var att hon från början inte var tilltänkt som en av de tävlande artisterna, men fick hoppa in som ersättare till sångaren Oscar Harris, som drog sig ur med kort varsel. Detta skulle visa sig vara det undret hon behövde, då hon då vann med just låten ”Het is een wonder”.

Nederländerna medverkade alltså i Eurovision Song Contest 1981, som för andra gången hölls i Dublin. Linda hade då startnummer 11, och skrapade till slut ihop 51 poäng och slutade på nionde plats – ett poäng före Sveriges Björn Skifs. Det kan vara värt att notera!

Efter Linda Williams tid i Eurovision släppte hon några singlar som inte hade någon märkbar framgång, och hon försvann återigen från rampljuset. Däremot kom hon tillbaks till Eurovisionsscenen igen tillsammans med sin dotter, denna gång som kör bakom Vanessa Chinitor som framträdde för Belgiens räkning 1999.

 

1982: Bill van Dijk

Willem ”Bill” van Dijk föddes den 22:a december 1947 i Rotterdam. Info om hans barndom har varit svår att hitta, fram till efter att han tog examen. Då började hans karriär som teaterskåderspelare, och han medverkade i flertalet pjäser.

Inför 1982 års nederländska nationella uttagning hade man valt att kortat ned den något till tre låtar och tre artister. Varje artist fick då framföra de tre låtarna i deras egen version, varpå en jury utsåg den bästa låten, och därefter fick en annan jury utse artisten. Det blev då Bill van Dijk, med låten ”Jij en Ik” som fick biljetten till Eurovision 1982.

Eurovision 1982 hölls den här gången i Storbritannien efter Bucks Fizz’ seger året innan, däremot i den lilla staden Harrogate. Bill van Dijk gick som nummer 16 av 18 deltagare, men mäktade bara med att skrapa ihop åtta poäng, och hamnade trea från slutet.

Bill van Dijk fortsatte vidare på sin teaterkarriär efter Eurovision, bland annat medverkade han i den holländska adaptionen av Sesame Street fram till 1990-talet, men också spelade han huvudrollen i Cyrano: The Musical. Det har varit desto svårare att hitta någon info om vad han gör idag.

 


 

Kommentera