Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Julkalendern: Med en enkel tulpan… – Lucka 10

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


JULKALENDER. Det nalkas mot jul och sedan ett nytt Eurovision-år där det är Nederländerna fått äran att än en gång stå värd. Inför deras kommande värdskap kommer vi dagarna fram till julafton att presentera alla bidrag de haft med i Eurovision, från premiäråret 1956 till 2020. Nu går vi in på 80-talet med att berätta mer om åren 1981 och 1982!

 

1981: Linda Williams

Henriëtte Willems, mer känd som Linda Williams, föddes den 11:e juni 1955 i Valkenswaard i södra Nederländerna. Hur hennes musikaliska karriär såg ut till en början har varit svårt att hitta någon information om, annat än att hon scoutades av managern Piet Roelen.

1981 körde Nederländerna på en nationell uttagning bestående av tio låtar, som framfördes av fem artister. En kuriosa i just Linda Williams fall var att hon från början inte var tilltänkt som en av de tävlande artisterna, men fick hoppa in som ersättare till sångaren Oscar Harris, som drog sig ur med kort varsel. Detta skulle visa sig vara det undret hon behövde, då hon då vann med just låten ”Het is een wonder”.

Nederländerna medverkade alltså i Eurovision Song Contest 1981, som för andra gången hölls i Dublin. Linda hade då startnummer 11, och skrapade till slut ihop 51 poäng och slutade på nionde plats – ett poäng före Sveriges Björn Skifs. Det kan vara värt att notera!

Efter Linda Williams tid i Eurovision släppte hon några singlar som inte hade någon märkbar framgång, och hon försvann återigen från rampljuset. Däremot kom hon tillbaks till Eurovisionsscenen igen tillsammans med sin dotter, denna gång som kör bakom Vanessa Chinitor som framträdde för Belgiens räkning 1999.

 

1982: Bill van Dijk

Willem ”Bill” van Dijk föddes den 22:a december 1947 i Rotterdam. Info om hans barndom har varit svår att hitta, fram till efter att han tog examen. Då började hans karriär som teaterskåderspelare, och han medverkade i flertalet pjäser.

Inför 1982 års nederländska nationella uttagning hade man valt att kortat ned den något till tre låtar och tre artister. Varje artist fick då framföra de tre låtarna i deras egen version, varpå en jury utsåg den bästa låten, och därefter fick en annan jury utse artisten. Det blev då Bill van Dijk, med låten ”Jij en Ik” som fick biljetten till Eurovision 1982.

Eurovision 1982 hölls den här gången i Storbritannien efter Bucks Fizz’ seger året innan, däremot i den lilla staden Harrogate. Bill van Dijk gick som nummer 16 av 18 deltagare, men mäktade bara med att skrapa ihop åtta poäng, och hamnade trea från slutet.

Bill van Dijk fortsatte vidare på sin teaterkarriär efter Eurovision, bland annat medverkade han i den holländska adaptionen av Sesame Street fram till 1990-talet, men också spelade han huvudrollen i Cyrano: The Musical. Det har varit desto svårare att hitta någon info om vad han gör idag.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen