I fredens tecken: Lucka 9

PANELENS JULKALENDER. Även om det inte blir Ukraina som får ta hand om värdskapet för Eurovision 2023 tänkte vi ändå hylla landet som senaste vinnarland. I 24 delar presenterar vi de låtar som fick tävla i Eurovision och vissa som inte fick tävla.

I den nionde luckan berättar vi om den artist som skulle ha representerat Ukraina i Eurovision 2010 men blev utbytt inför tävlingen.

 

Vem handlar det om?

Den här delen av julkalendern handlar om Vasyl Lazarovych, som är en ukrainsk artist född den 5:e augusti 1981 i Banya-Bereziv i Ukraina. Enligt uppgifter tog han sin sångexamen i början av 2000-talet och arbetade som artist i olika sammanhang.

 

Fick tävla – sedan inte

Historien om Vasyls Eurovision-resa började i slutet av december 2009 då det dåvarande ukrainska TV-bolaget NTU (numera UA:PBC) meddelade att de hade valt ut Vasyl att representera Ukraina i Eurovision 2010 och i början av mars hölls en mindre final där Vasyl framförde fem bidrag (”Adrenalin”, ”Shine of Your Star”, ”I Know”, ”Don’t Wanna Lose Youoch ”I Love You”) varav det segrande bidraget, i det här fallet låten ”I Love You”, skulle han ha fått tagit med sig till Oslo samma maj. Men bara ett par veckor senare kom nya besked då NTU ändrade sig helt och lät istället Vasyl tävla i en ny final med sin”I Love You” och den här gången mot flera andra artister och låtar. I den nya finalen var det istället sångerskan Alyosha som vann. Därmed var Vasyl inte längre aktuell för att tävla för Ukraina i ESC 2010.

 

 

Vad har hänt efter detta?

På Instagram beskriver sig Vasyl som en klassisk crossover-sångare och enligt bildmaterialet, som det mesta är från 2016 och framåt, verkar han fortsätta att uppträda på diverse scener.
I nästa lucka kommer vi istället att berätta mer om sångerskan Alyosha som blev den artist som valdes ut att tävla för Ukraina i Eurovision 2010.

 


 

Kommentera