Nedräkning till Malmö: Lucka 9

PANELENS JULKALENDER. Nu i december månad startar vi officiellt nedräkningen till Eurovision 2024, vår Nedräkning till Malmö. Detta gör vi med att i 24 delar presentera Sveriges Eurovision-historia fram till senaste avgjorda upplagan (2023) samt där vi också hyllar de artister som gjort bäst resultatmässigt ifrån sig under åren som gått. Denna del handlar om åren 2002 till 2006, år då Melodifestivalen fick ett helt nytt tävlingskoncept.

 

2002 markerar en helt nu epok i Sveriges Eurovisionhistoria

Melodifestivalen stöptes om helt jämfört med föregående år: Fyra deltävlingar, ett uppsamlingsheat, och en final blev resultatet – sammanlagt fem veckors tävlande (senare 6 veckor). En annan betydande ändring för tävlingen var att språkreglerna i princip avskaffades vilket tillät de tävlande bidragen att framföras på valfritt språk. Vinnare blev ”Never Let It Go” skriven av Marcos Ubeda och med Afro-Dite som framförande artist. Låten tävlade under den andra deltävlingen av Melodifestivalen 2002, som sändes den 26 januari från Himmelstalundshallen i Norrköping. Låten fick mest antal röster från tittarna och gick direkt till finalen, som ägde rum den 1 mars i Globen i Stockholm.

Omröstningen i finalen inkluderade jurygrupper från 11 svenska distrikt och telefonröster från TV-tittarna. ”Never Let It Go” fick 12 poäng från jurygrupperna i flera svenska städer och högsta antalet telefonröster, vilket resulterade i en totalpoäng på 248, och Afro-Dite tog därmed hem segern framför bl.a. ”Adrenaline” framförd av Méndez – som slutade 2:a Detta gjorde ”Never Let It Go” till den första vinnaren av Melodifestivalen som framfördes på ett annat språk än svenska. I Eurovision Song Contest 2002, som hölls i Tallinn, Estland, lottades ”Never Let It Go” till startnummer 12 av 24 tävlande bidrag. Trots att låten var den stora förhandsfavoriten till segern och ett starkt framträdande av Afro-Dite fick låten bara poäng från 13 länder, inklusive en högsta poäng från Bosnien-Hercegovina. Slutresultatet var 72 poäng, vilket resulterade i en åttondeplats. Vinnaren blev istället Lettlands bidrag ”I Wanna” framförd av Marie N, som fick totalt 176 poäng.

 

2003 fortsatte Melodifestivalen med samma upplägg som året innan

Vinnarlåten blev ”Give Me Your Love” skriven av låtskrivarna Carl Lösnitz och Calle Kindbom. Sången framfördes av den svenska popduon Fame, bestående av Jessica Andersson och Magnus Bäcklund, som tidigare hade varit delaktiga i TV3-såpan Fame Factory. Bidraget blev genast en favorit bland tittarna och vann Melodifestivalen efter att bl.a. besegrat Pernilla Wahlgren och Jan Johanssen, samt Alcazar i finalen. I Eurovision Song Contest 2003, som hölls i Riga, Lettland, hade Sverige och ”Give Me Your Love” återigen blivit favorittippat. Den liknades vid ABBAs klassiska låt ”Waterloo”, vilket gjorde den popullär för ESC-fansen. Men låten fick också stöd från tittare och jurymedlemmar, vilket resulterade i imponerande 12:poängare från Rumänien och en total poängsumma på 107. Denna framgång säkrade Sverige en femteplats i tävlingen – ett fall framåt jämfört med 2002.

 

2004 blev Lena Philipssons stora comebackår i Melodifestivalen

Med bidraget ”Det gör ont” skriven av den etablerade låtskrivaren Orup (som 1989 fallit på mållinjen framför Tommy Nilsson), framfördes den som det första bidraget i den sista deltävlingen i Malmö. Melodifestivalen 2004. I samma startfält fanns även “La dolce vita” och “Min kärlek”, de bidrag som senare skulle komma 2:a och 3:a i finalen. Lena fick emellertid flest röster och tog sig till finalen tillsammans med sitt mickstativ – som blev nästan lika känt som bidraget självt. I finalen var de tämligen ohotade och “Det gör ont” blev Sveriges bidrag till Eurovision Song Contest 2004 i Istanbul.  Inför Eurovision skrevs låten om till engelska under titeln ”It Hurts” och tog en hedrande delad femteplats tillsammans med Cypern, vilket gjorde den till en av de mest framstående bidragen i tävlingen.

 

Melodifestivalen 2005 såg en något udda vinnare

“Las Vegas” var ett bidrag skrivet av låtskrivarna Tim Larsson, Tobias Lundgren, Johan Fransson och Niklas Edberger och framförd av den då tämligen okände sångaren Martin Stenmarck. Framträdandet i den tredje deltävlingen, som hölls i Skellefteå, bjöd på energi och typisk Las Vegas-inspirerad koreografi. I ett annars ganska svagt startfält lyckades Stenmarck vinna både sin deltävling och sedan även finalen i Melodifestivalen. I finalen besegrades Nanne Grönvall dock enbart med jurygruppernas hjälp, då TV-tittarna placerade Stenmarck som sin 2:a bakom Nanne.

Martin Stenmarck och hans ”Las Vegas” valdes som det vinnande bidraget och fick äran att representera Sverige i Eurovision Song Contest som hölls i Kiev. Då Sverige blivit topp 10 året innan slapp Sverige kvala till finalen, där Stenmarck gjorde ett starkt nummer men slutade på en 19:e plats av totalt 24 bidrag i finalen. Bidraget fick sammanlagt 30 poäng, vilket innebar att Sverige var tvunget att kvalificera sig till Eurovision Song Contest 2006 genom semifinalen.

 

Ännu en comeback av Carola Häggkvist

Melodifestivalen 2006 blev året som många väntat på då Carola äntligen gjorde comeback i tävlingen. Hennes bidrag ”Evighet” hade skrivits av de framstående låtskrivarna Thomas G:son, Bobby Ljunggren och Henrik Wikström, med text författad av Thomas G:son och Carola Häggkvist. Den var redan innan Melodifestivalturnén började utsedd till den stora favoriten, och då den skulle gå ut som sista bidrag i sista deltävlingen hann det byggas upp en hel del förväntningar. Carola infriade dock dessa utan problem, med en ny vindmaskin och ett stormigt framförande.

I finalen blev Carola dock utmanad av Andreas Johnsson som faktiskt blev jurygruppernas favorit framför Carola. Men tv-tittarna var överens om att Carola var bäst, och deras röster såg till att skicka henne till Eurovision Song Contest i Aten den 18 maj. Detta skulle inte bli Carolas första deltagande i Eurovision Song Contest, då hon tidigare hade tidigare tävlat med låten ”Främling”, som nådde en imponerande tredjeplats 1983, och låten ”Fångad av en stormvind”, som vann tävlingen 1991. Hennes framträdanden och musikaliska talang hade gjort henne till ett stort namn både i Sverige och i ESC-kretsar. Inte helt överraskande utsågs det svenska bidraget till den stora förhandsfavoriten.

I vanlig ordning skrevs bidraget om till engelska med titeln ”Invincible”, men detta var den hittills sista gången en sådan språkkorrigering behövdes göras – Melodifestivalen har sedan dess (åtminstone fram till 2023) nämligen inte vunnits av ett svenskspråkigt bidrag igen! Efter en kraftfull och typisk Carolaprestation på scenen mottog hon höga poäng från Europa. I semifinalen tog hon en 4:e plats med 217 poäng och i finalen fick låten totalt 170 poäng och nådde en femteplats bakom vinnarna Lordi från Finland. Denna placering markerade en av Sveriges bästa resultat under 2000-talet, jämsides med prestationerna år 2001 och 2003.

 


 

Kommentera