Julkalendern: Ukraine Calling – Lucka 10

ukrainecalling-header-10

Ukraina står värd för ESC 2017 efter Jamalas seger i våras. Nu inför att år 2016 ska tacka för sig tänkte vi inleda säsong 2017 med att presentera alla tidigare tävlande som Ukraina har haft på ESC-scener sedan debuten 2003. Detta gör vi i vår julkalender som i år går under namnet Ukraine Calling.

Idag, på Nobeldagen (10 december), får ni läsa om en av Robbans favoritbidrag i en tidigare nationell final, nämligen om en artist som länge försökte tävla för sitt hemland men som sedan när man inte deltog till sist ställde upp i ett annat lands uttagning istället. Den här gången handlar det dock om när han försökte tävla för Ukraina.

Notering innan vi börjar: Eftersom Ukraina bara har deltagit 13 gånger i ESC har vår skribent Robban, som är en flitig följare av länders nationella uttagningar, valt ut 11 favoritlåtar från Ukrainas tidigare nationella finaler. Idag är en sådan dag…

 

NF 2011: Eduard Romanuta – ”Berega”

Eduard Romanuta föddes den 23 oktober 1992 i Ternopil, Ukraina. Han är artist, låtskrivare och TV-personlighet som redan som barn visade upp stående talang för bland andra Ukrainas president. Han fick till och med diplom av presidenten år 2004 för sina insatser. Främst är han nog annars känd för att ha ställt upp i uttagningarna till Eurovision Song Contest vid ett stort antal tillfällen. Första gången var år 2011 med låten ”Berega” som denna artikel ska handla om.

Ukrainas nationella TV-bolag NTU beslöt att göra om sin uttagning till det året med castingprocess som påbörjades redan efter sommaren 2010 och som hade veckovisa heats under hösten, semifinaler under julhelgen och final i februari. Eduard tävlade med sitt bidrag första gången i det andra heatet i november 2010 och blev utvald av juryn att gå vidare. Även från sin semifinal som han medverkade i var det juryn som röstade honom vidare. I finalen tog det dock slut när han endast hamnade på sjunde plats av 19 tävlande. Därmed fick han se sig besegrad denna gång.

Men Eduard gav inte upp utan han försökte komma med för Ukraina två gånger till: 2012 med låten ”I’ll never let go” som kom på femte plats i nationella finalen och 2013 med låten ”Get Real With My Heart” som blev trea i nationella finalen. Ingen av dessa gånger lyckades han heller gå till Eurovisionen.

År 2015 prövade han istället lyckan med bidraget ”I Want Your Love” (av Erik Lewander, Hayley Aitken, Tom Andrews) i den moldaviska uttagning. År 2015 tävlade nämligen inte Ukraina som bekant i Eurovisionen av politisk-ekonomiska skäl. Eduards medverkan här blev lyckosam då han tog sig vidare från semifinal till final och vann. Dock blev segern tämligen kontroversiell då fuskanklagelser mot hans seger uppstod. Flera av artisterna i finalstartfältet bojkottade efterfesten och efteråt fick man reda ut i ett TV-program hur det stod till. Men segern kvarstod och därmed fick Eduard tävla för Moldavien i ESC i Wien. Där gick han ut med första startnumret i den första semifinalen men blev endast elva i totaltabellen. Han missade därför att få återreprisera sitt nummer i ESC-finalen.

 


 

Kommentera