Julkalendern: Med en enkel tulpan… – Lucka 23

JULKALENDER. Det nalkas mot jul och sedan ett nytt Eurovision-år där det är Nederländerna fått äran att än en gång stå värd. Inför deras kommande värdskap kommer vi dagarna fram till julafton att presentera alla bidrag de haft med i Eurovision, från premiäråret 1956 till 2020.

Nu börjar vi närma oss slutet på denna serie, men vi har några fler bidrag att berätta om. Denna gång blir det historielektion om åren 2015 och 2016!

 

2015: Trijntje Oosterhuis

Trijntje Oosterhuis föddes den 5.e februari 1973 i Amsterdam. Hennes musikkarriär startade år 1990 då och hennes bror startade bandet Total Touch. Första albumet släpptes 1996 och sålde platina på en gång. Singeln ”Touch Me There” blev en riktig sommarplåga i Nederländerna det året. År 2001 påbörjade Trijntje sin solokarriär, och 2003 släppte hon sitt självbetitlade album och det sålde guld. Albumet klättrade som högst upp på en tredje plats på den nederländska albumlistan. Efter det har hon siktat in sig på att sjunga mer jazzlåtar, även om det skulle bli ett litet avbrott i det när Trijntje ställde upp i Eurovision 2015.

Efter flera års hopplösa och resultatlösa försök hade först sångerskan Anouk och duon The Common Linnets (som föregående lucka i kalendern handlade om) räddat Nederländernas ära i Eurovision med två finalplaceringar och dessa i toppen! Därför satsade nederländska AVROTROS på Anouk igen, men denna gång som låtskrivare till låten ”Walk Along” (tillsammans med svenska musikproducenten Tobias Karlsson) som internt utvalda Trijntje Oosterhuis skulle framföra. Trijntje och Anouk hade samarbetat några år tidigare.

I Eurovision 2015 lottades Nederländerna in att tävla i den första semifinalens första halva och blev sedan tilldelade startnummer 4 av 16 i ordningen. Dessvärre lyckades inte Trijntje ta Europa med storm den kvällen i maj varför Nederländerna åter fick stanna i semifinalen på en snörpig 14:e plats med 33 poäng. Hade dock bara jurygrupper fått avgöra utgången hade Nederländerna gått till final. Det var istället tittarna som satte Nederländerna näst sist i sin totalranking och i det kombinerade läget uteblev de högre poängen.

Trots uttåg från Eurovision innan final har Trijntje fortsatt med musiken, både i egna projekt och med andra. Ett halvår efter Eurovision i Wien födde hon dessutom sitt tredje barn.

 

2016: Douwe Bob

Douwe Bob Posthuma föddes den 12 december 1992 i Amsterdam, Nederländerna. Redan som barn var han tidigt inne i musiken, då han lärde sig att spela piano för att sedan utvidga repertoaren till att även lära sig spela gitarr. Detta har kommit att bli hans huvudsakliga instrument, och ledde till att han började etablera sig som singer-songwriter i genrerna retro-country/rock och folkmusik. Det var emellertid först i den tv-sända talangjakten “De beste singer-songwriter van Nederland” som han fick sitt stora genombrott efter att ha vunnit den finalen med låten “Multicolored Angels” 2012, en låt som blev en hit i Nederländerna. I maj 2013 släppte Douwe Bob sitt första album och ett år senare inledde han ett artistiskt samarbete med förre Eurovisiondeltagaren Anouk.

Inför Eurovision 2016 tillfrågade AVROTROS Douwe Bob om han ville representera dem i Eurovisionen i Stockholm, vilket han tackade ja till. Nyheten släpptes redan i september 2015, vilket var för övrigt första för den säsongen. Det dröjde sedan till mars 2016 innan hans tävlingsbidrag ”Slow Down” släpptes. Låten hade Douwe gjort tillsammans med trion Jan Peter Hoekstra, Jeroen Overman och Matthijs van Duijvenbode.

Nederländerna hade åter lottats att tävla i den första semifinalens första halva i Eurovision, men till skillnad från året innan lyckades landet att ta sig till final. I semin hamnade man på femte plats av 18 tävlande. I finalen blev det ännu en gång första starthalvan och Nederländerna fick ett ännu tidigare startnummer, nämligen att gå ut som trea av 26 bidrag. Detta brukar vara en mardröm för många eftersom allt för tidiga startnummer oftast glöms bort. Men det gjorde det inte för Nederländerna då det blev 11:e plats för Douwe Bob.

Året efter sin medverkan i Eurovision delade Douwe ut poängen för Nederländerna i Eurovisionfinalen, samtidigt som han meddelades bli en av coacherna i Nederländernas The Voice Kids. Den säsongen pågick under 2018. Samma höst släppte Douwe också sitt fjärde musikalbum och gjorde musiken till en långfilm.

 


 

Kommentera