Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Melodifestivalen 2004

Melodifestivalen 2006 »MELODIFESTIVALEN 2005. För fjärde året i rad bestod Melodifestivalen av en turné om fyra deltävlingar och ett uppsamlingsheat inför finalens avgörande. Under totalt fem veckor fick tv-tittarna rösta fram tio bidrag som skulle få göra upp om segern i finalen i Globen. Sändningarna pågick på lördagar mellan den 12:e februari och 12:e mars 2005. Detta var för övrigt den 45:e upplagan.

Vinnare blev Martin Stenmarck med låten ”Las Vegas”.

 

Tävlingsupplägg

Upplägget var för fjärde året i rad först fyra deltävlingar om totalt 32 bidrag, där tittarna röstade vidare åtta bidrag (ettor och tvåor) direkt till final och åtta bidrag (treor och fyror) till uppsamlingsheatet Andra chansen, där sedan ytterligare två bidrag röstades till final. I finalen delade tittarna makten med elva jurystäder om vilket bidrag som skulle vinna.

Bidragen till tävlingen valdes ut efter en nationell antagning, som inbringade totalt 3 131 inkomna bidrag, vilket var något färre mot föregående år. Så snart som antagningen avslutats lyssnade Svenska Musikläggarföreningen igenom alla låtar och valde ut 1200 bidrag till urvalsjuryn som gjorde sitt arbete. Juryn valde ut 28 av bidragen, resten gick till SVT:s jokrar som detta år var Alcazar, Sanne Salomonsen, K2 feat. Alannah Myles och Nanne Grönvall.

 

Om Andra chansen

Även det här året hölls Andra chansen som ett söndagsprogram efter den fjärde deltävlingen var avslutad. Alla tävlande som kommit på tredje och fjärde plats i respektive deltävling deltog i programmet (som sändes från Berns salonger i Stockholm), men ingen fick uppträda på nytt utan det visades bara bandade inslag.

 

Nyheter 2005

En nyhet för 2005 års tävling var införandet av en hemlig jury som röstade med tittarna i deltävlingarna. Tanken var att tittarna skulle välja ut tre bidrag och juryn två bidrag inför den avgörande andra omgången. Efter två deltävlingar skrotades juryn då den inte haft någon avvikande tendens jämfört med tittarna.

Ytterligare en nyhet var att det från detta år fanns möjlighet att telefonrösta via två telefonnummer. Det ena numret var något billigare och avgav bara en röst, medan det andra var något dyrare och avgav en röst samt en del av samtalskostnaden till Radiohjälpen.

Inför 2005 års tävling instiftades också vandringspokalen Sångfågeln, designad av konstnären Ernst Billgren. Detta pris delades ut till vinnaren i finalen och har gjorts så varje år därefter. Efter att 2005 års tävling var över hölls en gala där alla tidigare vinnare i Melodifestivalen också fick varsin sångfågel – en för varje år.


Fakta


 • Värdstäder
 • Deltävling 1 (Göteborg, 12 februari)
 • Deltävling 2 (Linköping, 19 februari)
 • Deltävling 3 (Skellefteå, 26 februari)
 • Deltävling 4 (Växjö, 5 mars)
 • Andra chansen (Stockholm, 6 mars)
 • Finalen (Stockholm, 12 mars)

 • Röstningssystem
 • I deltävlingarna och i uppsamlingsheatet Andra chansen avgjorde tittarna vilka bidrag som skulle gå vidare i tävlingen.
 • I finalen delade tittarna makten med 11 svenska jurystäder.

 • Programledare
 • – Alexandra Pascalidou och Shan Atci (deltävling 1)
  – Henrik Schyffert och Erik Haag (deltävling 2)
  – Johanna Westman och Markoolio (deltävling 3)
  – Kayo och Micke Leijnegard (deltävling 4)
  – Annika Jankell (Andra Chansen)
  – Jill Johnson och Mark Levengood (finalen)

 • Vinnare
 • Martin Stenmarck
 • ”Las Vegas”

 • Resultat i Eurovision
 • 19:e av 24 länder i finalen med 30 poäng (39 länder deltog detta år)

 

Resultat: finalen


Inför den avgörande finalen i Melodifestivalen 2005 hade tv-tittarna fått rösta fram alla tio finalister via de fyra deltävlingarna och uppsamlingsheatet.

I deltävlingarna tävlade åtta bidrag per program, där tittarnas två favoriter gick direkt till final. Därefter hölls ett uppsamlingsheat för bidragen som tittarna satte på tredje och fjärde plats, där ytterligare två bidrag utsågs till finalister. Totalt var det alltså tio bidrag som utgjorde finalen.

Nedan presenteras finalens tävlande enligt startordning, där det fetmarkerade bidraget vann och fick representera Sverige i Eurovisionen.

 

01. Martin Stenmarck – ”Las Vegas”

Resultat: 1:a med 212 poäng


 

02. Linda Bengtzing – ”Alla flickor”

Resultat: 10:a med 15 poäng


 

03. Nordman – ”Ödet var min väg”

Resultat: 9:a med 15 poäng


 

04. Shirley Clamp – ”Att älska dig”

Resultat: 4:a med 130 poäng


 

05. Sanne Salomonsen – ”Higher Ground”

Resultat: 7:a med 35 poäng


 

06. Caroline Wennergren – ”A Different Kind of Love”

Resultat: 5:a med 116 poäng


 

07. Alcazar – ”Alcastar”

Resultat: 3:a med 135 poäng


 

08. Jimmy Jansson – ”Vi kan gunga”

Resultat: 6:a med 49 poäng


 

09. Fredrik Kempe & Sanna Nielsen – ”Du och jag mot världen”

Resultat: 8:a med 30 poäng


 

10. Nanne Grönvall – ”Håll om mig”

Resultat: 2:a med 209 poäng


 

 

Turnéstoppen 2005


Städerna nedan var de orter som Melodifestivalen 2005 besökte. De gröna städerna representerade Deltävlingarna medan, rödgul stad representerade uppsamlingsheatet (Andra chansen) och Finalen.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen