Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Melodifestivalen 2012

Melodifestivalen 2014 »MELODIFESTIVALEN 2013. Den 53:e upplagan av Melodifestivalen avgjordes i 6 stycken program mellan den 2:a februari och 9:e mars 2013, där totalt 32 bidrag tävlade om segern.

Vinnare blev Robin Stjernberg med låten ”You”.

 

Tävlingsupplägg

För tredje året året i rad valdes startfältet ut genom hälften urvalsjury och hälften av SVT själva, totalt 15 bidrag vardera. I september 2012 hölls en antagning som inbringade 2549 bidrag, och från den högen valde urvalsjuryn sina bidrag (efter granskning från SVT). Därefter tillsatte SVT sin del av startfältet.

Nytt för året var att SVT bjöd in en joker från Sveriges Radios musiktävling Svensktoppen nästa att delta som artist i Melodifestivalen. Den man valde ut var sångerskan Terese Fredenwall, som korades till vinnaren i riksfinalen i slutet av augusti 2012. Till sin medverkan i festivalen fick hon dock göra ett nytt bidrag eftersom att hennes P4-bidrag redan hade framförts i radio.

 

Webbjokerns uttagning gjordes om – igen

Efter tre år med ett allmänt wildcard som röstats fram av publiken via SVT:s hemsida valde SVT att skrota upplägget delvis. Jokerplatsen behölls men istället för en publikomröstning så röstades vinnaren istället fram internt av urvalsjuryn efter den nationella antagningen var avslutad. Momentet bytte också namn till Allmänhetens tävling. Vinnaren blev Elin Peterssons låt ”Island” som också blev utvald att tävla.

 

Andra chansen gjordes om

I deltävlingarna beslutade tittarna genom två röstningsomgångar vilka två bidrag som skulle ta sig till final respektive Andra chansen (räknat per program). När det sedan var dags för Andra chansen kom en nyhet för publiken, och det var att Andra chansen nu var upplagd som ytterligare en deltävling med två röstningsomgångar. Enda skillnaden var att topp fyra gick till duellomgången där två finalplatser stod på spel.

Finalen hade sedan samma upplägg som tidigare år med elva röstande Eurovision-länder samt procentuell tittarröstning. Nytt för detta år var att finalen sändes från nybyggda Friends Arena istället för Globen (som det varit mellan åren 2002-2012).


Fakta


 • Värdstäder
 • Deltävling 1 (Karlskrona, 2 februari)
 • Deltävling 2 (Göteborg, 9 februari)
 • Deltävling 3 (Skellefteå, 16 februari)
 • Deltävling 4 (Malmö, 23 februari)
 • Andra chansen (Karlstad, 2 mars)
 • Finalen (Stockholm, 9 mars)

 • Röstningssystem
 • I deltävlingar och Andra chansen avgjorde tittarna vilka bidrag som skulle gå vidare i tävlingen.
 • I finalen delade tittarna makten med 11 internationell juryer.

 • Programledare
 • Gina Dirawi och Danny Saucedo

 • Vinnare
 • Robin Stjernberg
 • ”You”

 • Resultat i Eurovision
 • 14:e av 26 länder i finalen med 62 poäng (39 länder deltog detta år)

 

Resultat: finalen


Inför den avgörande finalen i Melodifestivalen 2013 hade tv-tittarna fått rösta fram alla tio finalister via de fyra deltävlingarna och uppsamlingsheatet.

I deltävlingarna tävlade åtta bidrag per program, där tittarnas två favoriter gick direkt till final. Därefter hölls ett uppsamlingsheat för bidragen som tittarna satte på tredje och fjärde plats, där ytterligare två bidrag utsågs till finalister. Totalt var det alltså tio bidrag som utgjorde finalen.

Nedan presenteras finalens tävlande enligt startordning, där det fetmarkerade bidraget vann och fick representera Sverige i Eurovisionen.

 

01. Ulrik Munther – “Tell The World I’m Here”

Resultat: 3:a med 126 poäng


 

02. David Lindgren – “Skyline”

Resultat: 8:a med 69 poäng


 

03. State of Drama – “Falling”

Resultat: 9:a med 68 poäng


 

04. Anton Ewald – “Begging”

Resultat: 4:a med 108 poäng


 

05. Louise Hoffsten – “Only The Dead Fish Follow The Stream”

Resultat: 5:a med 85 poäng


 

06. Ralf Gyllenhammar – “Bed on Fire”

Resultat: 7:a med 73 poäng


 

07. Ravaillacz – “En riktig jävla schlager”

Resultat: 10:a med 40 poäng


 

08. Sean Banan – “Copacabanana”

Resultat: 6:a med 78 poäng


 

09. Robin Stjernberg“You”

Resultat: 1:a med 166 poäng


 

10. YOHIO – “Heartbreak Hotel”

Resultat: 2:a med 133 poäng


 

 

Turnéstoppen 2013


Städerna nedan var de orter som Melodifestivalen 2013 besökte. De gröna städerna representerade Deltävlingarna, röd stad representerade Andra chansen och gul stad representerade Finalen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »