Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Melodifestivalen 2003

Melodifestivalen 2005 »MELODIFESTIVALEN 2004. För tredje året i rad bestod Melodifestivalen av en turné om fyra deltävlingar och ett uppsamlingsheat inför finalens avgörande. Under totalt fem veckor fick tv-tittarna rösta fram tio bidrag som skulle få göra upp om segern i finalen i Globen. Sändningarna pågick på lördagar mellan den 21:a februari och 20:e mars 2004. Detta var för övrigt den 44:e upplagan.

Vinnare blev Lena Philipsson med låten ”Det gör ont”.

 

Tävlingsupplägg

SVT fortsatte alltså för tredje året på raken att anordna en riksomfattande turné för Melodifestivalen. Genom fyra deltävlingar och ett uppsamlingsheat fick tittarna makten att bestämma finalstartfältet i Globen. Uppsamlingsheatet bytte det här året namn till Andra chansen, något som det sedan behållit alla år därefter (åtminstone till år 2020). Först i finalen delade tittarna makten med elva jurystäder om vilken artist som skulle vinna.

Den antagning från vilken urvalsjuryn valde sin del av startfältet från inbringade 3 232 inkomna bidrag (vilket var ett nytt rekord). Inan juryn fick lyssna på något hade SVT gått samman med Svenska Musikläggarföreningen och gallrade ur startfältet till cirka 700 bidrag, vilket var mer lätthanterligt för juryn att kunna ta del av. Juryn fick sedan välja ut 28 bidrag till startfältet.

 

Jokrar infördes

Som synes fick urvalsjuryn inte välja ut hela startfältet det här året, utan de fyra platser som återstod gick till SVT att tillsätta så kallade jokrar. Just det här året hade SVT valt att låta bjuda in fyra kompositörer som själva fick ta fram varsitt bidrag och de artister som sedan kom med var Niklas Andersson, E-Type, trion Hanson, Carson & Malmkvist och Lena Philipsson. Alla dessa jokrar, utom Niklas Andersson, gick vidare till finalen.


Fakta


 • Värdstäder
 • Deltävling 1 (Karlstad, 21 februari)
 • Deltävling 2 (Göteborg, 28 februari)
 • Deltävling 3 (Umeå, 6 mars)
 • Deltävling 4 (Malmö, 13 mars)
 • Andra chansen (Hotell Rival i Stockholm, 14 mars)
 • Finalen (Stockholm, 20 mars)

 • Röstningssystem
 • I deltävlingarna och i uppsamlingsheatet Andra chansen avgjorde tittarna vilka bidrag som skulle gå vidare i tävlingen.
 • I finalen delade tittarna makten med 11 svenska jurystäder.

 • Programledare
 • Ola Lindholm, Charlotte Perrelli och Peter Settman (deltävlingar & final)
 • Grynet (Elin Ek), Henrik Johnsson och Liza Marklund (Andra chansen)

 • Vinnare
 • Lena Philipsson
 • ”Det gör ont”

 • Resultat i Eurovision
 • 6:a av 24 länder i finalen med 170 poäng (36 länder deltog detta år)

 

Resultat: finalen


Inför den avgörande finalen i Melodifestivalen 2004 hade tv-tittarna fått rösta fram alla tio finalister via de fyra deltävlingarna och uppsamlingsheatet.

I deltävlingarna tävlade åtta bidrag per program, där tittarnas två favoriter gick direkt till final. Därefter hölls ett uppsamlingsheat för bidragen som tittarna satte på tredje och fjärde plats, där ytterligare två bidrag utsågs till finalister. Totalt var det alltså tio bidrag som utgjorde finalen.

Nedan presenteras finalens tävlande enligt startordning, där det fetmarkerade bidraget vann och fick representera Sverige i Eurovisionen.

 

 

01. Shirley Clamp – ”Min kärlek”

Resultat: 2:a med 174 poäng


 

02. Sandra Dahlberg – ”Här stannar jag kvar”

Resultat: 8:a med 19 poäng


 

03. Andrés Esteche – ”Olé olé”

Resultat: 9:a med 14 poäng


 

04. Hanson, Carson & Malmkvist – ”C’est la vie”

Resultat: 10:a med 7 poäng


 

05. E-Type – ”Paradise”

Resultat: 5:a med 75 poäng


 

06. Lena Philipsson – ”Det gör ont”

Resultat: 1:a med 232 poäng


 

07. Fame – ”Vindarna vänder oss”

Resultat: 6:a med 66 poäng


 

08. After Dark – ”La dolce vita”

Resultat: 3:a med 156 poäng


 

09. Sara Löfgren – ”Som stormen”

Resultat: 7:a med 52 poäng


 

10. Petra Nielsen – ”Tango! Tango!”

Resultat: 4:a med 151 poäng


 

 

Turnéstoppen 2004


Städerna nedan var de orter som Melodifestivalen 2004 besökte. De gröna städerna representerade Deltävlingarna medan, rödgul stad representerade uppsamlingsheatet (Andra chansen) och Finalen.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen