Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Melodifestivalen 2014

Melodifestivalen 2016 »MELODIFESTIVALEN 2015. Den 55:e upplagan av Melodifestivalen avgjordes i 6 stycken program mellan den 7:e februari och 14:e mars 2015, där totalt 28 bidrag tävlade om segern. Att startfältet reducerades med fyra bidrag var en av många nyheter som genomfördes.

Vinnare blev Måns Zelmerlöw med låten ”Heroes”.

 

Tävlingsupplägg

För första gången sedan turnékonceptet infördes år 2002 justerades antalet utvalda tävlingsbidrag från 32 till 28. Minskningen gjorde att endast sju bidrag tävlade i varje deltävling. Upplägget förblev fortfarande en turné om först fyra deltävlingar där tittarna i varje program röstade fram två bidrag till final och två bidrag till Andra chansen (räknat per program).

En annan nyhet var att Andra chansen återgick till att bara vara ett duellprogram, men en stor skillnad var att fyra bidrag tog sig till final istället för tidigare två. Det hölls alltså fyra dueller med fyra vinnare. I finalen delades makten mellan tittarna och elva Eurovision-länder.

Startfältet valdes ut till en hälft av en urvalsjury och till en hälft av SVT själva. Bägge parter valde 13 bidrag vardera. Likt de senaste åren tillsattes två jokrar i startfältet; en från allmänhetens tävling och en från Sveriges Radios musiktävling Svensktoppen nästa.

 

App-röstning infördes

Eftersom mängden tittarröster gått ned kraftigt under de senaste årens Melodifestivaler valde SVT att införa en app som komplement till telefon- och SMS-röstandet. SVT valde att kalla det för hjärtröstning. Appen fick dock kraftig kritik eftersom det bara gick att rösta på en låt medan den framfördes och att det s.k. hjärtat som visades i bild medan varje framträdande pågick ofta kunde visa vilka bidrag som skulle gå vidare i tävlingen. Detta för att hjärtat bultade mer ju fler som röstade.

I finalen var intresset för appen såpass stort att systemet kraschade. SVT valde därför att inte räkna med app-rösterna i finalen.

 

Röstningsbegränsningen

Efter avslöjandet att möjliga fejkröster använts till ett tidigare års tävlingsbidrag valde SVT att införa en röstningsbegränsning i telefon- och SMS-röstandet. Från och med detta år (2015) kunde man bara ringa och SMS:a som mest 20 gånger för det billiga/dyra telefon- och SMS-numren. Totalt alltså 80 samtal/SMS. Appröstningen var dock helt fri från begränsning.


Fakta


 • Värdstäder
 • Deltävling 1 (Göteborg, 7 februari)
 • Deltävling 2 (Malmö, 14 februari)
 • Deltävling 3 (Östersund, 21 februari)
 • Deltävling 4 (Örebro, 28 februari)
 • Andra chansen (Helsingborg, 7 mars)
 • Finalen (Stockholm, 14 mars)

 • Röstningssystem
 • I deltävlingar och Andra chansen avgjorde tittarna vilka bidrag som skulle gå vidare i tävlingen.
 • I finalen delade tittarna makten med 11 internationell juryer.

 • Programledare
 • Sanna Nielsen och Robin Paulsson (med karaktären Filippa Bark (spelad av komikern Sissela Benn) som sidekick)

 • Vinnare
 • Måns Zelmerlöw
 • ”Heroes”

 • Resultat i Eurovision
 • 1:a av 27 länder i finalen med 365 poäng (40 länder deltog detta år)

 

Resultat: finalen


Inför den avgörande finalen i Melodifestivalen 2015 hade tv-tittarna fått rösta fram alla tolv finalister via de fyra deltävlingarna och uppsamlingsheatet.

I deltävlingarna tävlade sju bidrag per program, där tittarnas två favoriter gick direkt till final. Därefter hölls ett uppsamlingsheat för bidragen som tittarna satte på tredje och fjärde plats, där ytterligare fyra bidrag utsågs till finalister. Totalt var det alltså 12 bidrag som utgjorde finalen, vilket var första finalen sedan år 1997 som det var så många bidrag i en och samma final.

Nedan presenteras finalens tävlande enligt startordning, där det fetmarkerade bidraget vann och fick representera Sverige i Eurovisionen.

 

01. Samir & Viktor – “Groupie”

Resultat: 8:a med 49 poäng


 

02. JTR – “Building It Up”

Resultat: 10:a med 25 poäng


 

03. Dinah Nah- “Make Me (La La La)”

Resultat: 12:a med 22 poäng


 

04. Jon Henrik Fjällgren – “Jag är fri (Manne Leam Frijje)”

Resultat: 2:a med 139 poäng


 

05. Jessica Andersson – “Can’t Hurt Me Now”

Resultat: 11:a med 23 poäng


 

06. Måns Zelmerlöw – “Heroes”

Resultat: 1:a med 288 poäng


 

07. Linus Svenning – “Forever Starts Today”

Resultat: 6:a med 59 poäng


 

08. Isa – “Don’t Stop”

Resultat: 7:a med 56 poäng


 

09. Magnus Carlsson – “Möt mig i Gamla stan”

Resultat: 9:a med 28 poäng


 

10. Eric Saade – “Sting”

Resultat: 5:a med 77 poäng


 

11. Mariette – “Don’t Stop Believing”

Resultat: 3:a med 102 poäng


 

12. Hasse Andersson – “Guld och gröna skogar”

Resultat: 4:a med 78 poäng


 

 

Turnéstoppen 2015


Städerna nedan var de orter som Melodifestivalen 2015 besökte. De gröna städerna representerade Deltävlingarna, röd stad representerade Andra chansen och gul stad representerade Finalen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen