Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Melodifestivalen 2005

Melodifestivalen 2007 »MELODIFESTIVALEN 2006. För femte året i rad bestod Melodifestivalen av en turné om fyra deltävlingar och ett uppsamlingsheat inför finalens avgörande. Under totalt fem veckor fick tv-tittarna rösta fram tio bidrag som skulle få göra upp om segern i finalen i Globen. Sändningarna pågick på lördagar mellan den 18:e februari och 18:e mars 2006. Detta var för övrigt den 46:e upplagan.

Vinnare blev Carola Häggkvist med låten ”Evighet”.

 

Tävlingsupplägg

Upplägget var för femte året i rad först fyra deltävlingar om totalt 32 bidrag, där tittarna röstade vidare åtta bidrag (ettor och tvåor) direkt till final och åtta bidrag (treor och fyror) till uppsamlingsheatet Andra chansen, där sedan ytterligare två bidrag röstades till final. I finalen delade tittarna makten med elva jurystäder om vilket bidrag som skulle vinna.

Bidragen till tävlingen valdes ut efter en nationell antagning, som inbringade totalt 3 326 inkomna bidrag, vilket var något fler mot föregående år. Så snart som antagningen avslutats lyssnade Svenska Musikläggarföreningen igenom alla låtar och valde ut ett mindre antal av dessa bidrag till urvalsjuryn som gjorde sitt arbete. Juryn valde ut 28 av bidragen, resterande platser gick till SVT:s jokrar som detta år var Andreas Johnson, Magnus Carlsson, BWO och Rednex.

 

Om Andra chansen

Även det här året hölls Andra chansen som ett söndagsprogram efter den fjärde deltävlingen var avslutad. Alla tävlande som kommit på tredje och fjärde plats i respektive deltävling deltog i programmet (som sändes i programmet TV-huset i Stockholm med Carin Hjulström-Livh och Henrik Johnsson som programledare), men ingen fick uppträda på nytt utan det visades bara bandade inslag. Detta var dock det sista året som SVT valde att göra på det viset, från och med året därpå blev Andra chansen ett eget lördagsprogram.

 

Nyheter 2006

Efter att ha haft ett år med olika programledarkonstellationer valde SVT att satsa på en enda programledare genom alla sändningar (undantaget Andra chansen). Uppdraget gick till sångerskan Lena Philipsson, som själv deltagit som artist tidigare år och som segrat i Melodifestivalen 2004. Med sig fick Lena SVT-profilen Pekka Heino som kommenterade alla sändningar (dock inte i Andra chansen). Hans uppdrag var bl.a. att presentera alla artister inför deras framträdande och att bidra med information mellan Lenas tagningar.

Alla deltävlingar sändes på lördagskvällar i SVT1 kl 20:00-21:30. På grund av SVT:s OS-sändningar som pågick parallellt fick den andra deltävlingen sändas i SVT2 kl 19:00-20:30.

Nytt för året var att det gick att SMS-rösta på bidragen under röstningsomgångarna, dock endast för Telia- eller Halebop-kunder.


Fakta


 • Värdstäder
 • Deltävling 1 (Leksand, 18 februari)
 • Deltävling 2 (Karlstad, 25 februari)
 • Deltävling 3 (Karlskrona, 4 mars)
 • Deltävling 4 (Göteborg, 11 mars)
 • Andra chansen (Stockholm, 12 mars)
 • Finalen (Stockholm, 18 mars)

 • Röstningssystem
 • I deltävlingarna och i uppsamlingsheatet Andra chansen avgjorde tittarna vilka bidrag som skulle gå vidare i tävlingen.
 • I finalen delade tittarna makten med 11 svenska jurystäder.

 • Programledare
 • – Lena Philipsson, med Pekka Heino som kommentator (deltävlingar & final)
 • – Carin Hjulström-Livh och Henrik Johnsson (Andra chansen)

 • Vinnare
 • Carola Häggkvist
 • ”Evighet”

 • Resultat i Eurovision
 • 5:a av 24 länder i finalen med 170 poäng (37 länder deltog detta år)

 

Resultat: finalen


Inför den avgörande finalen i Melodifestivalen 2006 hade tv-tittarna fått rösta fram alla tio finalister via de fyra deltävlingarna och uppsamlingsheatet.

I deltävlingarna tävlade åtta bidrag per program, där tittarnas två favoriter gick direkt till final. Därefter hölls ett uppsamlingsheat för bidragen som tittarna satte på tredje och fjärde plats, där ytterligare två bidrag utsågs till finalister. Totalt var det alltså tio bidrag som utgjorde finalen.

Nedan presenteras finalens tävlande enligt startordning, där det fetmarkerade bidraget vann och fick representera Sverige i Eurovisionen.

 

01. Andreas Johnson – ”Sing for Me”

Resultat: 3:a med 200 poäng


 

02. Björn Kjellman – ”Älskar du livet”

Resultat: 9:a med 6 poäng


 

03. Linda Bengtzing – ”Jag ljuger så bra”

Resultat: 7:a med 56 poäng


 

04. The Poodles – ”Night of Passion”

Resultat: 4:a med 98 poäng


 

05. Magnus Carlsson – ”Lev livet!”

Resultat: 8:a med 19 poäng


 

06. Rednex – ”Mama Take Me Home”

Resultat: 6:a med 62 poäng


 

07. Carola – ”Evighet”

Resultat: 1:a med 234 poäng


 

08. Magnus Bäcklund – ”The Name of Love”

Resultat: 5:a med 68 poäng


 

09. Kikki Danielsson – ”I dag & i morgon”

Resultat: 10:a med 2 poäng


 

10. BWO – ”Temple of Love”

Resultat: 2:a med 202 poäng


 

 

Turnéstoppen 2006


Städerna nedan var de orter som Melodifestivalen 2006 besökte. De gröna städerna representerade Deltävlingarna medan rödgul stad representerade uppsamlingsheatet (Andra chansen) och Finalen.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen