Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Melodifestivalen 2008

Melodifestivalen 2010 »



MELODIFESTIVALEN 2009. Den 49:e upplagan av Melodifestivalen avgjordes i 6 stycken program mellan den 7:e februari och 14:e mars 2009, där totalt 32 bidrag tävlade om segern. Nytt för året var införandet av en internationell jury som fick rösta fram ett wildcard till finalen och även rösta som jurygrupp i finalen.

Vinnare blev Malena Ernman med låten ”La Voix”.

 

Tävlingsupplägg

För åttonde året i rad bestod Melodifestivalen av en sex veckor lång turné runt om i Sverige, där totalt 32 bidrag tävlade om segern. I respektive deltävling tävlade åtta bidrag och räknat per deltävling röstade tittarna vidare två bidrag till final och två bidrag till Andra chansen.

Efter en antagning som totalt inbringade 3 440 inkomna bidrag gick SVT samman med Svenska Musikläggarföreningen och gallrade ur startfältet till cirka 1000 bidrag. Dessa bidrag hamnade i händerna på en tillsatt urvalsjury som slutligen valde ut 28 av 32 tävlingsbidrag. Resterande platser blev återigen s.k. jokrar som SVT själva tillsatte. Jokerplatserna gick denna gång till Marie Serneholt, Markoolio, E.M.D. och Malena Ernman.

 

Tredje omgång i deltävlingarna

Deltävlingarna var det här året omgjorda så att de avgjordes i tre omgångar istället för två. Efter den andra omgången fick topp fyra mötas i två dueller där vinnarna gick till final och förlorarna fick tävla i Andra chansen. Upplägget liknande således duellerna i Andra chansen, och även i det momentet var det dueller som gällde. I Andra chansen möttes bidragen först i fyra kvartsfinaldueller följt av två semifinaldueller, där vinnarna gick vidare till Globen-finalen.

Som tidigare meddelat fanns även i år en internationell jury som röstade vid sidan om tittarna, och valde ut 4 wildcards från deltävlingarna – bidrag som ej tagit sig direkt till final. Efter Andra chansen fick denna jury också välja en elfte finalist och rösta i finalen.

 

Tillåten förinspelad körsång

En regeländring gjordes då SVT från detta år tillät att bidragen hade förinspelad körsång och att andelen personer på scenen kunde öka från 6 till 8 personer. SVT ställde dock krav att vinnarlåten skulle kunna arrangeras om till Eurovision om hela eller delar av dessa utökade regler hade använts. Detta då EBU vid denna tidpunkt ej tillät dessa utökade regler.

 


Fakta


 • Värdstäder
 • Deltävling 1 (Göteborg, 7 februari)
 • Deltävling 2 (Skellefteå, 14 februari)
 • Deltävling 3 (Leksand, 21 februari)
 • Deltävling 4 (Malmö, 28 februari)
 • Andra chansen (Norrköping, 7 mars)
 • Finalen (Stockholm, 14 mars)

 • Röstningssystem
 • I deltävlingar och Andra chansen avgjorde tittarna vilka bidrag som skulle gå vidare i tävlingen.
 • I finalen delade tittarna makten med en internationell jury samt elva svenska jurystäder.

 • Programledare
 • Petra Mede

 • Vinnare
 • Malena Ernman
 • ”La Voix”

 • Resultat i Eurovision
 • 21:a av 25 länder i finalen med 33 poäng (42 länder deltog detta år)

 

Resultat: finalen


Inför den avgörande finalen i Melodifestivalen 2009 hade tv-tittarna fått rösta fram tio av elva finalister via de fyra deltävlingarna och uppsamlingsheatet. Den sista finalisten valdes ut av en internationell jury, som i deltävlingarna fick välja ut ett bidrag som tittarna placerat på 3:e till 8:e plats som de ansåg skulle få en ny chans att tävla i finalen. Juryn fick sedan välja en av dessa som blev deras wildcard.

I deltävlingarna tävlade åtta bidrag per program, där tittarnas två favoriter gick direkt till final. Därefter hölls ett uppsamlingsheat för bidragen som tittarna satte på tredje och fjärde plats, där ytterligare två bidrag utsågs till finalister. Efter uppsamlingsheatets resultat meddelades det vem som skulle få internationella juryns wildcardplats i finalen.

Nedan presenteras finalens tävlande enligt startordning, där det fetmarkerade bidraget vann och fick representera Sverige i Eurovisionen.

 

01. Måns Zelmerlöw – ”Hope & Glory”

Resultat: 4:a med 144 poäng


 

02. Caroline af Ugglas – ”Snälla Snälla”

Resultat: 2:a med 171 poäng


 

03. Agnes – ”Love Love Love”

Resultat: 8:a med 40 poäng


 

04. H.E.A.T. – ”1000 Miles”

Resultat: 7:a med 82 poäng


 

05. Emilia – ”You’re My World”

Resultat: 9:a med 28 poäng


 

06. Alcazar – ”Stay the Night”

Resultat: 5:a med 139 poäng


 

07. Sarah Dawn Finer – ”Moving On”

Resultat: 6:a med 87 poäng


 

08. E.M.D. – ”Baby Goodbye”

Resultat: 3:a med 96 poäng


 

09. Sofia – ”Alla”

Resultat: 10:a med 12 poäng


 

10. Molly Sandén – ”Så vill stjärnorna”

Resultat: 11:a med 2 poäng


 

11. Malena Ernman – ”La Voix”

Resultat: 1:a med 182 poäng


 

 

Turnéstoppen 2009


Städerna nedan var de orter som Melodifestivalen 2009 besökte. De gröna städerna representerade Deltävlingarna, röd stad representerade Andra chansen och gul stad representerade Finalen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 



Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se



Musiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen