Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Melodifestivalen 1999

Melodifestivalen 2001 »MELODIFESTIVALEN 2000 var den 40:e upplagan av Melodifestivalen, som ägde rum på Göteborgsoperan i Göteborg den 10:e mars 2000. Det här året är det senaste som Göteborg har fått stå värd för Melodifestivalfinalen och det är även det senaste året som orkester har använts i Melodifestivalen (i Eurovision slopades den redan ett år tidigare).

Vinnare blev Roger Pontare med låten ”När vindarna viskar mitt namn”. I och med segern hade han nu vunnit Melodifestivalen två gånger.

 

Tävlingsupplägg

Melodifestivalen hade gått in i ett nytt millennium, där Sverige skulle stå värd för Eurovisionen senare under våren. Den svenska uttagningen arrangerades i Göteborg som valde att hålla en enda finalkväll med en tävlingsomgång. SVT valde även att behålla modellen med delad jury- och tittarröstning.

För att uppmärksamma att tävlingen gått in i det nya millenniet hade man hela tio programledare, som alla hade tävlat tidigare år i Melodifestivalen. De genomförde också ett större medley i slutet av programmet.

Bidragen valdes ut genom en nationell antagning som fick in drygt 1300 bidrag, som sedan granskades av en jury som valde ut de tio finalisterna. Det fanns fortfarande en orkester med för den som ville ha det, men bidrag kunde även spelas upp med förinspelad musik för de artister som önskade så.

 

Finalens omgång

I finalen framfördes de tio bidragen samtidigt som tv-tittarna hade möjligt att telefonrösta på sina favoriter. Så snart alla bidrag hade framförts hölls en snabbgenomgång och därefter avslutades möjligheten att rösta. Sedan meddelade de elva jurydistrikten sina poäng, där varje jury delade ut poängen 12, 10, 8, 6, 4, 2 och 1, vilket gav sju av tio bidrag poäng.

Därefter adderades tittarnas poäng, vilka var multiplar av 11, dvs. tittarnas poäng var (från högst till lägst) 132, 110, 88, 66, 44, 22 och 11 poäng. Vinnarlåten var den med högst totalpoäng efter juryns och tittarnas dom. Vinnaren fick tävla för Sverige på hemmaplan i och med att Sverige stod värd för Eurovisionen.


Fakta


 • Tävlingsplats & finaldatum
 • Göteborgsoperan, Göteborg
 • 10 mars 2000

 • Röstningssystem
 • 50% juryröstning och 50% tittarröstning

 • Programledare
 • Arja Saijonmaa, Björn Skifs, Carola, Elisabeth Andreassen, Lasse Berghagen, Lasse Holm, Lena Philipsson, Loa Falkman, Lotta Engberg & Tommy Körberg

 • Dirigent
 • Curt-Eric Holmquist

 • Vinnare
 • Roger Pontare
 • ”När vindarna viskar mitt namn”

 • Resultat i Eurovision
 • 7:a av 24 länder med 88 poäng.

 

Resultat


Nedan presenteras de tävlande enligt startordning. Det fetmarkerade bidraget vann finalen och fick därmed representera Sverige i Eurovisionen det året.

 

01. Guide – ”Vi lever här, vi lever nu!”

Resultat: 5:a med 97 poäng


 

02. Balsam Boys feat. Svenne & Lotta – ”Bara du och jag”

Resultat: 7:a med 54 poäng


 

03. Barbados – ”Se mig”

Resultat: 2:a med 146 poäng


 

04. Avengers – ”När filmen är slut”

Resultat: 10:a med 0 poäng


 

05. Tom Nordahl – ”Alla änglar sjunger”

Resultat: 9:a med 32 poäng


 

06. Roger Pontare – ”När vindarna viskar mitt namn”

Resultat: 1:a med 227 poäng


 

07. Javiera – ”Varje timma, var minut”

Resultat: 4:a med 139 poäng


 

08. Midnight Band – ”Tillsammans”

Resultat: 6:a med 58 poäng


 

09. Hanna Hedlund – ”Anropar försvunnen”

Resultat: 8:a med 47 poäng


 

10. Friends – ”När jag tänker på i morgon”

Resultat: 2:a med 146 poäng


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen