Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Melodifestivalen 2009

Melodifestivalen 2011 »MELODIFESTIVALEN 2010. Den 50:e upplagan av Melodifestivalen avgjordes i 6 stycken program mellan den 6:e februari och 13:e mars 2010, där totalt 32 bidrag tävlade om segern.

Vinnare blev Anna Bergendahl med låten ”This Is My Life”.

 

Tävlingsupplägg

Efter en antagning som totalt inbringade 2860 inkomna bidrag gick SVT samman med Svenska Musikläggarföreningen och gallrade ur startfältet till cirka 1000 bidrag. Dessa bidrag hamnade i händerna på en tillsatt urvalsjury som slutligen valde ut 27 av 32 tävlingsbidrag. Resterande platser blev återigen s.k. jokrar varav SVT själva tillsatte fyra (Salem Al Fakir, Pauline, Darin och Peter Jöback) och tittarna en joker.

Tittarnas joker kallades för Webbjokern, och var en tävling för icke-etablerade låtskrivare. Under antagningen kunde dessa personer skicka in låtar och de som SVT godkände lades ut på en hemsida för en omröstning. Medan omröstningen pågick gjordes successiv gallring i startfältet innan det till sist återstod tre bidrag då finalröstning genomfördes. Vinnaren blev duon MiSt med låten ”Come And Get Me Now”. Någon större succé blev det dock inte för dem i tävlingen, däremot behölls konceptet för flera år framåt.

Under tävlingen pågick följde ESC-Panelens skribenter André och Robban tävlingen. Alla dessa inslag går att hitta i denna artikel.

 

Nya röstningsomgångar i deltävlingarna

I deltävlingarna framfördes bidragen, därefter fick tittarna rösta genom två omgångar innan ett resultat var fastställt. Till en början framfördes låtarna samtidigt som tittarna kunde rösta. Därefter lästes resultatet av och de fem bidragen med flest röster gick vidare till nästa runda. Bidraget som kommit på första plats gick direkt till final och slapp nästa omgång. I den andra omgången stod ytterligare en finalplats samt två platser i Andra chansen på spel.

Andra chansen hade fortsatt duellupplägg där mötena bestämdes utifrån startfält och startordning där. Uppdelningen var också gjord på så sätt att två bidrag som tävlat i samma deltävling hade möjlighet att röstas till final. Bidragen möttes först i fyra kvartsfinaldueller följt av två semifinaldueller.

 

Nytt internationellt perspektiv i finalen

Som tidigare nämnt valde SVT att skrota den enskilda internationella juryn, men i finalen hade man istället tagit in det internationella perspektivet ännu mer. Istället för att ha elva eller tolv svenska jurystäder var nu fördelningen 6 stycken tävlande Eurovisionländer och fem svenska jurystäder. Detta för att tittarna skulle få en uppfattning om vilken låt som Europa ansåg var mest lämplig att skicka till Eurovisionen 2010.

 


Fakta


 • Värdstäder
 • Deltävling 1 (Örnsköldsvik, 6 februari)
 • Deltävling 2 (Sandviken, 13 februari)
 • Deltävling 3 (Göteborg, 20 februari)
 • Deltävling 4 (Malmö, 27 februari)
 • Andra chansen (Örebro, 6 mars)
 • Finalen (Stockholm, 13 mars)

 • Röstningssystem
 • I deltävlingar och Andra chansen avgjorde tittarna vilka bidrag som skulle gå vidare i tävlingen.
 • I finalen delade tittarna makten med 6 stycken internationell juryer samt fem svenska jurystäder.

 • Programledare
 • Måns Zelmerlöw, Christine Meltzer och Dolph Lundgren

 • Vinnare
 • Anna Bergendahl
 • ”This Is My Life”

 • Resultat i Eurovision
 • 11:a av 17 länder i semifinal 2 med 62 poäng (ej finalkvalificerad).
 • Totalt deltog 39 länder i tävlingen.

 • Mer bevakning
 • Under Melodifestivalen 2010 följde vi i panelen tävlingen extra noga. Inte minst med våra personliga tankar (och festbilder) i Mellobloggen!

 

Resultat: finalen


Inför den avgörande finalen i Melodifestivalen 2010 hade tv-tittarna fått rösta fram alla tio finalister via de fyra deltävlingarna och uppsamlingsheatet.

I deltävlingarna tävlade åtta bidrag per program, där tittarnas två favoriter gick direkt till final. Därefter hölls ett uppsamlingsheat för bidragen som tittarna satte på tredje och fjärde plats, där ytterligare två bidrag utsågs till finalister. Totalt var det alltså tio bidrag som utgjorde finalen.

Nedan presenteras finalens tävlande enligt startordning, där det fetmarkerade bidraget vann och fick representera Sverige i Eurovisionen.

 

 

01. Darin – ”You’re Out of My Life”

Resultat: 4:a med 117 poäng


 

02. Pernilla Wahlgren – ”Jag vill om du vågar”

Resultat: 10:a med 12 poäng


 

03. Andreas Johnson – ”We Can Work It Out”

Resultat: 6:a med 50 poäng


 

04. Timoteij – ”Kom”

Resultat: 5:a med 95 poäng


 

05. Peter Jöback – ”Hollow”

Resultat: 9:a med 32 poäng


 

06. Ola Svensson – ”Unstoppable”

Resultat: 7:a med 47 poäng


 

07. Jessica Andersson – ”I Did It for love”

Resultat: 8:a med 37 poäng


 

08. Salem Al Fakir – ”Keep On Walking”

Resultat: 2:a med 183 poäng


 

09. Anna Bergendahl – ”This is my life”

Resultat: 1:a med 214 poäng


 

10. Eric Saade – ”Manboy”

Resultat: 3:a med 159 poäng


 

 

Turnéstoppen 2010


Städerna nedan var de orter som Melodifestivalen 2010 besökte. De gröna städerna representerade Deltävlingarna, röd stad representerade Andra chansen och gul stad representerade Finalen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen