Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Melodifestivalen 2001

Melodifestivalen 2003 »MELODIFESTIVALEN 2002. Den 42:a upplagan av Melodifestivalen var den första att omfattas av en turné om deltävlingar och uppsamlingsheat inför finalens avgörande. Under totalt fem veckor fick tv-tittarna och sedan en jury välja ut 10 bidrag som skulle få göra upp om segern i finalen i Globen. Sändningarna pågick på lördagar mellan den 19:e januari och 1:a mars 2002.

Vinnare blev gruppen Afro-Dite med låten ”Never Let It Go”.

 

Tävlingsupplägg

För första gången sedan år 1971 valde SVT att utöka sin Melodifestival-uttagning med mer än bara en finalkväll. På den tiden hade man haft mindre kvalprogram inför finalen, men den här gången var det en riksomfattande turnering bestående av fyra deltävlingar om totalt 32 bidrag (åtta per deltävling). I varje program fick tv-tittarna rösta fram två bidrag som skulle gå till final och två bidrag som skulle få en ny chans i Juryns val.

När totalt åtta finalister i deltävlingarna var utsedda fick en jury, bestående av artister som tidigare deltagit i Melodifestivalen (dock ej det här året), lyssna igenom de åtta bidrag som tittarna satt på tredje och fjärde plats, varpå de i en sluten omröstning fick rösta fram två bidrag som skulle få en ny chans till finalplats.

I finalen tävlade sedan tio bidrag om segern, där tv-tittarna fick halva makten att avgöra resultatet och elva jurystäder den andra halvan av makten.

 

Så valdes bidragen ut

Efter en antagning som totalt inbringade 1 830 inkomna bidrag gick SVT samman med Svenska Musikläggarföreningen och gallrade ur startfältet till cirka 400 bidrag. Dessa bidrag hamnade i händerna på en tillsatt urvalsjury som slutligen valde ut de 32 tävlingsbidragen.

För att hitta artister till bidragen anställde SVT artisten Christer Björkman, som själv deltagit i Melodifestivalen som artist tre gånger (1992, 1993 och 1999). Hans kontrakt var då bara för ett år, men det kom att förlängas som i praktiken gjort att han arbetat med programmet varje år sedan dess. Svante Stockselius var programmets exekutiva producent.

 

Språkregel togs bort även i Melodifestivalen

För första gången tillät SVT att låtar kunde få framföras på vilket språk som helst. Tidigare år hade alla bidrag krav att framföras på svenska i uttagningen, även om vinnarbidraget sedan hade möjlighet att översättas när det var dags för Eurovision. Översättningsmöjligheten fanns dock bara under de år som EBU släppt på sin språkregel dvs. på 70-talet men även från 1999 och framåt.

 


Fakta


 • Värdstäder
 • Deltävling 1 (Växjö, 19 januari)
 • Deltävling 2 (Norrköping, 26 januari)
 • Deltävling 3 (Sundsvall, 2 februari)
 • Deltävling 4 (Falun, 8 februari)
 • Vinnarnas val (TV-huset i Stockholm, 22 februari)
 • Finalen (Stockholm, 1 mars)

 • Röstningssystem
 • I deltävlingarna avgjorde tittarna vilka bidrag som skulle direkt till final samt till uppsamlingsheatet.
 • Därefter fick en jury välja ut två bidrag av totalt åtta 3:or och 4:or som fick en ny chans i finalen.
 • I finalen delade tittarna makten med  11 svenska jurystäder.

 • Programledare
 • Kristin Kaspersen & Claes Åkeson

 • Vinnare
 • Afro-Dite
 • ”Never Let It Go”

 • Resultat i Eurovision
 • 8:a av 24 länder med 72 poäng

 

Resultat: finalen


Inför den avgörande finalen i Melodifestivalen 2002 hade tv-tittarna fått rösta fram åtta av tio finalister via de fyra deltävlingarna. I var och ett av dessa program hade åtta bidrag tävlat, där tittarna fick välja ut två bidrag till final och två bidrag som skulle få en ny chans i ett uppsamlingsheat (kallad Vinnarnas val). I uppsamlingsheatet fick sedan en tiomannajury bestående av Melodifestivalprofiler från tidigare års uttagningar rösta fram två bidrag av de åtta som kvalat in som de ville ge en ny chans i finalen. Således bestod finalstartfältet av tio bidrag.

Nedan presenteras finalens tävlande enligt startordning, där det fetmarkerade bidraget vann och fick representera Sverige i Eurovisionen det året.

 

01. Afro-Dite – ”Never Let It Go”

Resultat: 1:a med 248 poäng


 

02. Brandsta City Släckers – ”Kom och ta mig”

Resultat: 5:a med 88 poäng


 

03. Javiera – ”No hay nada màs”

Resultat: 6:a med 71 poäng


 

04. Barbados – ”Världen utanför”

Resultat: 4:a med 90 poäng


 

05. Hanna & Lina – ”Big Time Party”

Resultat: 9:a med 43 poäng


 

06. Östen med Resten – ”Hon kommer med solsken”

Resultat: 10:a med 33 poäng


 

07. Friends – ”The One That You Need”

Resultat: 8:a med 46 poäng


 

08. Kikki, Bettan & Lotta – ”Vem é dé du vill ha”

Resultat: 3:a med 100 poäng


 

09. Jan Johansen – ”Sista andetaget”

Resultat: 7:a med 65 poäng


 

10. Méndez – ”Adrenaline”

Resultat: 2:a med 162 poäng


 

Turnéstoppen 2002


Städerna nedan var de orter som Melodifestivalen 2002 besökte. De gröna städerna representerade Deltävlingarna medan, rödgul stad representerade uppsamlingsheatet (Vinnarnas val) och Finalen.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen