Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Melodifestivalen 2006

Melodifestivalen 2008 »MELODIFESTIVALEN 2007. För sjätte året i rad bestod Melodifestivalen av en turné om fyra deltävlingar och ett uppsamlingsheat inför finalens avgörande. Under totalt fem veckor fick tv-tittarna rösta fram tio bidrag som skulle få göra upp om segern i finalen i Globen. Sändningarna pågick på lördagar mellan den 3:e februari och 10:e mars 2007. Detta var för övrigt den 47:e upplagan.

Vinnare blev The Ark med låten ”The Worrying Kind”.

 

Tävlingsupplägg

Upplägget var för sjätte året i rad först fyra deltävlingar om totalt 32 bidrag, där tittarna röstade vidare åtta bidrag (ettor och tvåor) direkt till final och åtta bidrag (treor och fyror) till uppsamlingsheatet Andra chansen, där sedan ytterligare två bidrag röstades till final. I finalen delade tittarna makten med elva jurystäder om vilket bidrag som skulle vinna. Nytt för året var att Andra chansen blev ett eget lördagsprogram, dvs. som sin egen deltävling.

Bidragen till tävlingen valdes ut efter en nationell antagning, som inbringade totalt 3 234 inkomna bidrag, vilket var något färre mot föregående år. Så snart som antagningen avslutats lyssnade Svenska Musikläggarföreningen igenom alla låtar och valde ut ett mindre antal av dessa bidrag till urvalsjuryn som gjorde sitt arbete. Juryn valde ut 28 av bidragen, resterande platser gick till SVT:s jokrar som detta år var Uno & Irma, The Ark, Sebastian Karlsson och Magnus Uggla. Jokrarna presenterades i ett dokumentärprogram någon månad innan sändningarna startade.

 

Nya Andra chansen

I augusti 2006 meddelade SVT att man hade för avsikt att göra om Andra chansen-momentet i tävlingen. Istället för att hålla det på en söndag med bara bandade inslag skulle alla treor och fyror som kvalade in till uppsamlingsheatet nu få en ny chans att visa upp sig på scenen. Programmet gjordes dessutom om i formen till att bli som en mindre sportturnering med dueller.

Från början möttes bidragen i fyra kvartsfinaldueller. I varje duell tävlade två bidrag mot varandra, där tittarna hade all makt att rösta en av dem vidare i leken. När åtta bidrag hade blivit fyra möttes dessa i två semifinaldueller, med samma upplägg som i kvartsfinalduellerna. Vinnaren i respektive semifinalduell fick plats i Globen-finalen, övriga bidrag fick lämna tävlingen direkt.

 

Diskvalificering och ersättare

Bidraget ”More Than A Girl”, som skulle ha framförts av sångerskan Agnes, diskvalificerades efter att Agnes gått ut i medier och berättat vad låten hette och att hon låg bakom den innan det blivit officiellt. Även låten ”Alla kan bli stjärnor”, som var tänkt att Fronda skulle framföra, diskvalificerades då Fronda inte ville vara med det här året. Bidragen som ersatte dessa två blev ”Allt vi en gång trodde på” och ”Cara Mia”.


Fakta


 • Värdstäder
 • Deltävling 1 (Jönköping, 3 februari)
 • Deltävling 2 (Göteborg, 10 februari)
 • Deltävling 3 (Örnsköldsvik, 17 februari)
 • Deltävling 4 (Gävle, 24 februari)
 • Andra chansen (Nyköping, 3 mars)
 • Finalen (Stockholm, 10 mars)

 • Röstningssystem
 • I deltävlingarna och i uppsamlingsheatet Andra chansen avgjorde tittarna vilka bidrag som skulle gå vidare i tävlingen.
 • I finalen delade tittarna makten med 11 svenska jurystäder.

 • Programledare
 • Kristian Luuk

 • Vinnare
 • The Ark
 • ”The Worrying Kind”

 • Resultat i Eurovision
 • 18:e av 24 länder i finalen med 51 poäng (42 länder deltog detta år)

 

Resultat: finalen


Inför den avgörande finalen i Melodifestivalen 2007 hade tv-tittarna fått rösta fram alla tio finalister via de fyra deltävlingarna och uppsamlingsheatet.

I deltävlingarna tävlade åtta bidrag per program, där tittarnas två favoriter gick direkt till final. Därefter hölls ett uppsamlingsheat för bidragen som tittarna satte på tredje och fjärde plats, där ytterligare två bidrag utsågs till finalister. Totalt var det alltså tio bidrag som utgjorde finalen.

Nedan presenteras finalens tävlande enligt startordning, där det fetmarkerade bidraget vann och fick representera Sverige i Eurovisionen.

 

01. Andreas Johnson – ”A Little Bit of Love”

Resultat: 2:a med 189 poäng


 

02. Sonja Aldén – ”För att du finns”

Resultat: 6:a med 62 poäng


 

03. Anna Book – ”Samba Sambero”

Resultat: 9:a med 1 poäng


 

04. Sebastian – ”When the Night Comes Falling”

Resultat: 8:a med 39 poäng


 

05. Marie Lindberg – ”Trying to Recall”

Resultat: 5:a med 70 poäng


 

06. Måns Zelmerlöw – ”Cara Mia”

Resultat: 3:a med 171 poäng


 

07. Tommy Nilsson – ”Jag tror på människan”

Resultat: 10:a med 0 poäng


 

08. Sanna Nielsen – ”Vågar du, vågar jag”

Resultat: 7:a med 44 poäng


 

09. Sarah Dawn Finer – ”I Remember Love”

Resultat: 4:a med 122 poäng


 

10. The Ark – ”The Worrying Kind”

Resultat: 1:a med 248 poäng


 

 

Turnéstoppen 2007


Städerna nedan var de orter som Melodifestivalen 2007 besökte. De Gröna städerna representerade Deltävlingarna, Röd stad representerade Andra chansen och Gul stad representerade Finalen.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen