Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Melodifestivalen 2011

Melodifestivalen 2013 »MELODIFESTIVALEN 2012. Den 52:a upplagan av Melodifestivalen avgjordes i 6 stycken program mellan den 4:e februari och 10:e mars 2012, där totalt 32 bidrag tävlade om segern.

Vinnare blev Loreen med låten ”Euphoria”.

 

Tävlingsupplägg

SVT valde att behålla formen som införts 2011, dvs. att makten i antagningen delades lika mellan SVT och urvalsjuryn och att endast europeiska jurygrupper (tävlande Eurovision-länder) och procentuell telefonröstning avgjorde finalen. I september 2011 hölls en antagning för att få in tävlingsbidrag, som även detta år var uppdelad i två: en för etablerade låtskrivare och en för icke-etablerade låtskrivare (den s.k. Webbjokern). Efter att antagningen stängts hade 3485 bidrag registrerats vilket var drygt 500 färre mot 2011. SVT tog därefter över och lyssnade igenom alla inkomna bidrag, och sedan fick en jury välja ut sin halva innan SVT kompletterade startfältet. En plats gick till Webbjokern.

 

Webbjokerns uttagning gjordes om

Webbjokern fick alltså bara en plats i startfältet och denna gång gjordes denna uttagning om till att bli en minivariant av Melodifestivalen med fyra deltävlingar och en final. Av de bidrag som skickades in valdes 32 ut vilka fördelades på åtta i varje deltävling. Sedan fick tittarna varje vecka rösta fram ett bidrag per deltävling till final, medan SVT gjorde likadant. I finalen röstades sedan en vinnare fram.

Under webbjokern upptäcktes en rad bidrag som ej hade behörighet att medverka, vilka diskvalificerades och ersattes med andra bidrag. Röstningen var också begränsad till max 1 röst per omgång.

 

Återigen nya förändringar i röstningssystemet

Under Melodifestivalens riktiga program 2012 gjordes ett omtag i röstningssystemet i deltävlingarna. Vinnarna fick denna gång ingen gräddfil till finalen efter bara en omgång, utan nu fick de fem bidragen som gått vidare från andra omgången kämpa vidare. Däremot nollställdes aldrig rösterna mellan omgångarna, utan det var de bidrag som fått totalt flest röster som gick vidare. Fortfarande var det topp två som gick till final och trean och fyran som gick till Andra chansen. Resten åkte ut.

Nytt för Andra chansen var att dess duellmöten lottades. Från början valde SVT att bidragen skulle mötas i form av en trea mot en fyra, och inga bidrag som tävlat i samma deltävling kunde mötas i en första kvartsfinalduell. I övrigt var Andra chansen upplagd som tidigare år.

 


Fakta


 • Värdstäder
 • Deltävling 1 (Växjö, 4 februari)
 • Deltävling 2 (Göteborg, 11 februari)
 • Deltävling 3 (Leksand, 18 februari)
 • Deltävling 4 (Malmö, 25 februari)
 • Andra chansen (Sundsvall, 3 mars)
 • Finalen (Stockholm, 10 mars)

 • Röstningssystem
 • I deltävlingar och Andra chansen avgjorde tittarna vilka bidrag som skulle gå vidare i tävlingen.
 • I finalen delade tittarna makten med 11 internationell juryer.

 • Programledare
 • Sarah Dawn Finer, Gina Dirawi och Helena Bergström

 • Vinnare
 • Loreen
 • ”Euphoria”

 • Resultat i Eurovision
 • 1:a av 26 länder i finalen med 372 poäng (42 länder deltog detta år)

 

Resultat: finalen


Inför den avgörande finalen i Melodifestivalen 2012 hade tv-tittarna fått rösta fram alla tio finalister via de fyra deltävlingarna och uppsamlingsheatet.

I deltävlingarna tävlade åtta bidrag per program, där tittarnas två favoriter gick direkt till final. Därefter hölls ett uppsamlingsheat för bidragen som tittarna satte på tredje och fjärde plats, där ytterligare två bidrag utsågs till finalister. Totalt var det alltså tio bidrag som utgjorde finalen.

Nedan presenteras finalens tävlande enligt startordning, där det fetmarkerade bidraget vann och fick representera Sverige i Eurovisionen.

 

01. David Lindgren – ”Shout It Out”

Resultat: 4:a med 88 poäng


 

02. Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern – ”Jag reser mig igen”

Resultat: 8:a med 43 poäng


 

03. Dead by April – ”Mystery”

Resultat: 7:a med 52 poäng


 

04. Lisa Miskovsky – ”Why Start a Fire”

Resultat: 9:a med 39 poäng


 

05. Top Cats – ”Baby Doll”

Resultat: 6:a med 68 poäng


 

06. Loreen – ”Euphoria”

Resultat: 1:a med 228 poäng


 

07. Ulrik Munther – ”Soldiers”

Resultat: 3:a med 88 poäng


 

08. Björn Ranelid feat. Sara Li – ”Mirakel”

Resultat: 10:a med 25 poäng


 

09. Molly Sandén – ”Why Am I Crying”

Resultat: 5:a med 77 poäng


 

10. Danny Saucedo – ”Amazing”

Resultat: 2:a med 198 poäng


 

 

Turnéstoppen 2012


Städerna nedan var de orter som Melodifestivalen 2012 besökte. De gröna städerna representerade Deltävlingarna, röd stad representerade Andra chansen och gul stad representerade Finalen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen