« Melodifestivalen 2011

Melodifestivalen 2013 »

Loreen vann Melodifestivalen 2012! Foto: Olle Kirchmeier/SVT.

Melodifestivalen 2012 var Sveriges uttagning till musiktävlingen Eurovision Song Contest 2011. Det blev den 52:a Melodifestivalen i ordningen sedan starten 1958. Tävlingen sändes på lördagar mellan den 4 februari och 10 mars 2012, med trion Sarah Dawn Finer, Gina Dirawi och Helena Bergström som programledare. Det här året utmärktes för sin livekänsla i programmen, där SVT valde att ha så lite förinspelat material som möjligt för att få större livekänsla i programmen.

 

Så här såg turnéplanen ut för årets tävling (länkarna går till respektive delmoments egen sida här på ESC-Panelen):

Deltävling 1 (Växjö, 4 februari)

Deltävling 2 (Göteborg, 11 februari)

Deltävling 3 (Leksand, 18 februari)

Deltävling 4 (Malmö, 25 februari)

Andra chansen (Sundsvall, 3 mars)

Finalen (Stockholm, 10 mars)

 

Tävlingsupplägg

För elfte året i rad bestod Melodifestivalen av en sex veckor lång turné runt om i Sverige, där totalt 32 bidrag tävlade om segern. I respektive deltävling tävlade 8 bidrag och räknat per deltävling röstade tittarna vidare två bidrag till final och två bidrag till Andra chansen, där ytterligare två bidrag gick till final. Totalt tävlade sedan 10 bidrag om segern. Vi kan även tillägga att det här året blev första året som Fredrik Kempe inte fick med något bidrag till finalen. Han hade tidigare segrat tre gånger (2008, 2009 och 2011).

SVT valde att behålla formen som införts 2011, dvs. att makten i antagningen delades lika mellan SVT och urvalsjuryn och att endast europeiska jurygrupper (tävlande ESC-länder) och procentuell telefonröstning avgjorde finalen. Under 20 dagar i september 2011 hölls en antagning igång, som även denna gång var uppdelad i två delar: en för etablerade låtskrivare och en för icke-etablerade låtskrivare (den s.k. Webbjokern). Efter att antagningen stängts hade 3485 bidrag registrerats vilket var drygt 500 färre mot 2011. SVT tog därefter över och lyssnade igenom alla inkomna bidrag, och sedan fick en jury välja ut sin halva innan SVT kompletterade startfältet. En plats gick till Webbjokern.

 

Webbjokern gjordes det här året om till en minitävling i Melodifestivalform

Istället för att publicera ca 200 bidrag valde SVT själva ut 32 bidrag som fördelades på fyra deltävlingar (8 bidrag per deltävling). Från varje deltävling röstade tittarna vidare ett bidrag till en final, och SVT valde också ut ett bidrag från varje deltävling som fick finalbiljett. I finalen röstade sedan tittarna själva fram en vinnare av de åtta som fanns representerade. Det var för övrigt det dittills sista året som tittarna hade makten att avgöra resultatet i Webbjokern. Under tävlingens gång upptäcktes en rad bidrag som ej hade behörighet att medverka som diskvalificerades och ersattes med andra bidrag. Röstningen var också begränsad till max 1 röst per omgång.

 

Återigen nya förändringar i röstningssystemet

Under Melodifestivalens riktiga program våren 2012 gjordes ett omtag i röstningssystemet i deltävlingarna. Vinnarna fick denna gång ingen gräddfil till finalen efter bara en omgång, utan nu fick de fem bidragen som gått vidare från andra omgången kämpa vidare. Det här året nollställdes aldrig bidragens röster utan totalrösterna efter bägge omgångarna avgjorde vilka bidrag som skulle gå till final, Andra chansen respektive åka ut.

I Andra chansen lottades duellmötena. Från början valde SVT att bidragen skulle mötas i form av en trea mot en fyra, och inga bidrag som tävlat i samma deltävling kunde mötas i en första kvartsfinalduell. I övrigt var Andra chansen upplagd som tidigare år.

 

Turnéstoppen 2012

Städerna nedan var de orter som Melodifestivalen 2012 besökte. De gröna städerna representerade Deltävlingarna, röd stad representerade Andra chansen och gul stad representerade Finalen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen