I fredens tecken: Lucka 16

PANELENS JULKALENDER. Även om det inte blir Ukraina som får ta hand om värdskapet för Eurovision 2023 tänkte vi ändå hylla landet som senaste vinnarland. I 24 delar presenterar vi de låtar som fick tävla i Eurovision och vissa som inte fick tävla.

I den 16:e luckan berättar vi om den artist som representerade Ukraina i Eurovision 2016 och som lyckades ta hem landets andra seger i tävlingen!

 

Vem handlar det om?

Susana Jamaladynova, mer känd som Jamala, föddes den 27:e augusti 1983 i staden Osj i Kirgizistan. Hon har dock rötter på Krimhalvön och är uppväxt i Ukraina.

Tidigt hittade Jamala musiken och redan som nioåring spelade hon in sitt första musikalbum. Under studietiden fortsatte hon med musiken och 2009 tävlade hon i den internationella juniorsångtävlingen The New Wave i Lettland där hon tog hem segern. Ytterligare två år senare var hon en av deltagarna i Ukrainas ESC-uttagning med låten ”Smile” som tog sig till en tredjeplats i den nationella finalen.

 

Fem år senare var det dags för tävlan igen

På grund av Krimkrisen 2014 ställde inte Ukraina upp i Eurovision 2015, men bara ett år senare var landet tillbaka i tävlingen igen. Inför Eurovision 2016 använde sig TV-bolaget NTU av uttagningen Natsionalnij Vidbir na Pisennij Konkurs Evrobachennya 2016 eller kort och gott Vidbir, vilken bestod av två semifinaler och en final. Från varje semifinal röstades en topp tre vidare med hjälp av jury- och tittarröstning och samma metod användes i finalen för att kora vinnaren.

En av startfältets tävlande var Jamala som vann sin semifinal klart med sitt bidrag ”1944”, men i finalen fick hon hårt motstånd av gruppen The Hardkiss med bidraget “Helpless” där det slutade med att bägge parter fått samma totalsumma. Jamala gick dock segrande ur detta då hon hade fått fler telefonröster än The Hardkiss.

Vinnarbidraget “1944” blev kort efter vinsten starkt ifrågasatt, särskilt då gällande textens innehåll. EBU granskade bidraget men fann inget som gjorde att bidraget var aktuellt för diskvalificering utan man tillät Ukraina att tävla med ”1944”. Trots detta blev låten kontroversiell och media uppmärksammade detta mycket både inför och under tävlingen i Stockholm. Låten blev också favorittippad, i alla fall hos spelbolagen bakom Ryssland, Australien och Sverige.

 

Ett avgörande ögonblick i Eurovision

Ukraina lottades att starta som låt nummer 14 i ordningen i den andra semifinalen i Stockholm och gick vidare till final – som tvåa efter Australien. Detta visste såklart ingen om när de finalkvalificerade bidragen ropades upp utan inbördes ordning. Det skulle också bli Ukraina med Australien och Ryssland som skulle tävla om guldet (även om Polens bidrag fick tredje högst tittarpoäng men hamnade näst sist hos jurygrupperna). Australien ledde efter juryrösterna men fick endast fjärde högst av tittarna och kunde inte hålla kvar förstaplatsen när Ukraina fick sin tittarpoäng. Även om Rysslands representant Sergey Lazarev fick flest röster av tittarna räckte det bara till en bronsmedalj medan Jamala vann. Detta trots att Ukraina varken vann jury- eller tittarröstningen!

En chockad Jamala (och en chockad publik) fick sedan vara med om en mycket känsloladdad repris av “1944”. Vinsten i finalen var Ukrainas andra genom tiderna och den första tvåspråkiga vinnarlåten sedan “Wild Dances” 2004 som ju också vann för Ukraina.

 

 

Vad har hänt sen?

Jamala blev kort efter vinsten hyllad i Ukraina, där hon givits den största hedersutmärkelsen en ukrainsk artist kan få; “Det ukrainska folkets artist”, och samtidigt blivit nominerad av den ukrainska regeringen till UNESCO goodwillambassadör. I juni samma år släppte hon sitt senaste album 1944.

De följande åren efter segern har Jamala setts sitta med i Ukrainas ESC-uttagningar, men då i rollen som jurymedlem och inte som tävlande akt. Efter att Ryssland invaderade Ukraina under 2022 lämnade hon landet för att uppmärksamma situationen i andra länder. Hon uppträdde flera gånger i olika nationella uttagningar vintern 2022 och fick då ett nytt uppsving med sin forna vinnarlåt.

 


 

Kommentera