Bella Notte – Lucka 20

PANELENS JULKALENDER. I och med att det är december har vi startat vår resa till nästkommande Eurovision-värdland, i det här fallet Italien. Halvvägs in på 2010-talet var det nära att Italien tog guld och detta och mer därtill får du läsa om i denna del av julkalendern.

 

Il Volo är en italiensk operapopgrupp beståendes av tenorerna Piero Barone (född 24:e juni 1993 i Naro på Sicilien) och Ignazio Boschetto (född 4:e oktober 1994 i Bologna) samt barytonen Gianluca Ginoble (född 11:e februari 1995 i Roseto degli Abruzzi). Gruppen bildades under 2009 då de medverkade i TV-programmet Ti Lascio Una Canzone där de kallade sig för I Tre Tenorini, men under 2010 bytte de namn till det nuvarande namnet.

 

Albumsläpp med succé

Samma år som de antog sitt nya gruppnamn släppte de sitt första gemensamma musikalbum som kort och gott fick namnet Il Volo. Albumet spelades för övrigt in i Abby Road Studios i London och var fyllt med såväl covers som egenskrivna låtar. Rätt snabbt efter det hade släppts gick det upp på topplistor och det blev också en internationell succé där det togs upp i flera stora TV-shower. Gruppen gjorde då också en internationell satsning och det ledde till att låtarna hamnade på olika länders topplistor.

2012 följde Il Volo upp den tidigare succén med sitt nästa album som främst hade låtar på italienska men det förekom också låtar på spanska och engelska. Samma december uppträdde de vid Nobels fredspriskonsert och året därpå släpptes ett julalbum med klassiska julsånger på olika språk. Det följdes sedan upp med en ny nordamerikaturné och i Italien.

 

Succé även i Eurovision

År 2015 deltog gruppen för första gången i Sanremofestivalen. De tävlade i Campioni-kategorin (dvs. välkända artister) med låten ”Grand amore” som hade text och musik av Ciro Esposito och Francesco Boccia. På plats i Wien, där Eurovision ägde rum det året, var Il Volo en av förhandssnackisarna och de fick till och med gå ut sist av alla i finalen där det sedan slutade med en tredjeplats. Men, hade endast tittarröstning avgjort saken hade det varit Italien som stått värd för Eurovision 2016!

 

Vad har hänt efter Eurovision?

Hösten 2015 släppte Il Volo sitt nästa album som omgående gick upp på förstaplatsen på topplistorna i Italien men även på billboard över klassiska album och latinopop. Även det här albumet kom att bli platinacertifierat.

2019 ställde Il Volo upp en gång till i Sanremofestivalen och tävlade då med låten Musica che resta som slutade med en tredjeplats med cirka 26% av rösterna. Vinnaren blev istället Mahmood som vi kommer att prata mer om i en kommande del av julkalendern…

 


 

Kommentera