Julkalendern: Välkommen till Portugal – Lucka 15

För första gången någonsin kommer Portugal att stå värd för Eurovision Song Contest. Inför detta kommer vi under december månad att presentera alla artister som någonsin tävlat för Portugal från deras debutår 1964 till 2017. Det gör vi i vår julkalender som går under namnet Välkommen till Portugal.

Idag den 15:e december tar vi tempen på Sara Tavares (ESC 1994) och Tó Cruz (ESC 1995).

 

1994: Sara Tavares

Sara Alexandra Lima Tavares föddes den 1 februari 1978 i Lissabon, Portugal. Sara gjorde sig känd i Eurovisionen 1994, men hade innan dess uppträtt på en festival där hon spelade ett tema av Whitney Huston. År 1994 var Sara 16 år gammal och blev inbjuden att delta i det årets Festival da Canção, vilket hon tackade ja till. Först kvalade hon vidare från en av semifinalerna till finalen och sedan blev hon juryns favorit och vann. Bidraget hon tävlade med hette ”Chamar a Música” som hade musik av João Carlos Campos de Sousa Mota Oliveira medan Rosa Lobato Faria skrev texten. Dirigenten Thilo Krassmann dirigerade låten i Eurovisionen.

Den 30:e upplagan av Festival da Canção avgjordes genom två semifinaler och en final med totalt 20 tävlande. Av dessa gick åtta vidare till en final där vinnaren slutligen korades. Systemet med semifinaler återanvändes således för tredje året i rad, men till skillnad från de två senaste åren var andelen semifinaler nedbantade från 5 till 2 stycken.

I Eurovision 1994 framförde Sara Tavares sitt bidrag som nummer åtta av 25 i startfältet och hamnade också på åttonde plats när alla poäng var utdelade. Detta var en riktigt bra placering för Portugals del.

Efter detta har Sara fortsatt med musiken, bland annat har hon gjort lite filmmusik och musik i genren världsmusik. En hel del samarbeten har det blivit genom årens lopp.

 

 

1995: Tó Cruz

António José Ramos da Cruz är det fullständiga namnet för artisten Tó Cruz, född 9 juli 1967 i Lissabon. Hans musikaliska bana började som 16-åring då han uppträdde på en del barer och nattklubbar. Detta ledde senare till att han flyttade från huvudstaden till sydkusten där han bildades sitt första band. Men han gjorde också en hel del samarbeten vid den tiden med andra artister, bland andra med nyss nämnda Sara Tavares under hennes Eurovisionäventyr 1994. För året därpå ställde han själv upp i Festival da Canção med låten ”Baunilha e chocolate” samtidigt som han spelade in den portugisiska rösten för Quasimodo i Disneyfilmen Notre Dame.

Festival da Canção 1995 blev en enkel tillställning, dvs. en enda finalkväll i mars månad där 8 tävlande valdes ut. Finalen hölls i Lissabon och jurygrupperna röstade fram låten ”Baunilha e chocolate” som vinnare. I Eurovisionen 1995 i Dublin, Irland, tävlade Portugal som nummer 16 av 23, återigen med Thilo Krassman som dirigent. Låten blev inte speciellt uppskattad av jurygrupperna och den hamnade enbart på 21:a plats efter dessas poäng var utdelade.

År 1998 bytte António artistnamn till TC och släppte sitt debutalbum. Senare kom han att flytta till USA och bytte då namn igen till António TC Cruz, där han spelade in en skiva på engelska. Det är något oklart vad han gör idag mer än att han har gett konserter i soul och funk-stil. Han har även gjort röst i ytterligare en Disney-film.

 

Det här var alltså den 15:e delen av Välkommen till Portugal. Imorgon 16 december kommer nästa del. Missa inte det!

 


 

Kommentera