Nedräkning till Malmö: Lucka 15

PANELENS JULKALENDER. Nu i december månad startar vi officiellt nedräkningen till Eurovision 2024, vår Nedräkning till Malmö. I de första 12 delarna av denna julkalender har vi presenterat Sveriges Melodifestival- och Eurovision-historik och resterande delar kommer att handla om artisterna som placerat sig topp 3 i Eurovision. Den här gången handlar det om gruppen One More Time som blev trea i Eurovision 1996.

 

Vilka är One More Time?

One More Time består av Nanne Grönvall (född 18:e maj 1962), Maria Rådsten (född 6:e april 1966) och Peter Grönvall (född 20:e augusti 1963). Alla tre kommer ursprungligen från Stockholm där de alla har musikbakgrunder. Peter växte upp i skuggan av sin pappa Benny Andersson och var bara 11 år när hans pappa vann Eurovision med ABBA och blev världsstjärna. Peter började själv aktivt producera musik i 20-årsåldern – och hans första stora projekt var med gruppen Sound of Music som han skapade tillsammans med Nanne Nordqvist (numera Grönvall) och Angelique Widengren.

Sound of Music slog igenom publikt när de tävlade med låten Eldoradoi Melodifestivalen 1986 och hamnade på fjärde plats, en placering de också uppnådde ett år senare med låten Alexandra. Gruppen gick därefter skilda vägar men bara några år senare bildade Peter Grönvall gruppen Peter’s Pop Squad och inte långt därefter gruppen One More Time där nu Peter och Nanne Grönvall ingick tillsammans med sångerskan och dansaren Maria Rådsten och sångerskan Thérèse Löf.

 

Deltog flera gånger i Melodifestivalen

I Melodifestivalen 1992 fick Peter och Nanne Grönvall med två tävlingsbidrag som låtskrivare – den ena för Thérèse Löf (med låten Ingenting går som man vill) och den andra för Maria Rådsten (med låten Vad som än händer). Här var det den senare låten som gick bäst då det blev en tredjeplats. Båda gruppmedlemmarna återförenades till hösten samma år då debutsingeln Highland släpptes och den blev en stor succé. Kort efter det valde Thérèse Löf att lämna gruppen.

1995 ställde trion upp igen i Melodifestivalen som låtskrivare bakom bidraget Det vackrastesom framfördes av sångerskan Cecilia Vennersten. Även nu blev det en andraplats, men året därpå skulle One More Time själva ställa upp i tävlingen som artister på scenen med “Den vilda” som gick hem hos alla jurygrupper och belönades med högsta poäng från 7 av 11 jurygrupper, vilket räckte till vinst och en ESC-plats! Väl på plats i Oslo, där Eurovision hölls 1996, fick Sverige först genomgå kval i en intern jurysemifinal som ledde till finalplats och under direktsändningen belönades Sverige med en ny tredjeplats (efter Jan Johansen året innan). Vinsten gick till Irlands Eimear Quinn med “The Voice”, vilket ledde till att Irland därmed uppnådde sin sjunde och, i alla fall räknat fram till år 2023, senaste vinst i sammanhanget medan värdlandets representant Elisabeth ”Bettan” Andreassens ”I Evighet” kom på andra plats.

 

Vad har hänt därefter?

Åren 1996 och 1997 släppte One More Time ytterligare två album, ett på engelska och ett på svenska, innan de tre medlemmarna valde att fokusera på andra projekt. Däremot har de vid tillfällen uppträtt ihop och 2021 kom nyheten att de återigen skulle släppa nytt material ihop. Under 2023 genomfördes comebacken vilket skedde i samband med Eurovision 2023 i Liverpool. Den nya singeln ”Kärleken” släpptes ihop med kärlekskören.

 

Peter och Nanne Grönvall är också gifta och har sönerna Charlie och Felix som i likhet med sina föräldrar också har synts till i musikbranschen. Annars har de tre medlemmarna fortsatt med sången, där Peter fokuserar på att skriva musik medan Nanne och Maria sjunger. Nanne har vi sett medverka i Melodifestivalen ytterligare fem gånger efter vinsten (åren 1996, 2003, 2005, 2007 och 2020) samt som låtskrivare åt andra ett par gånger. Det var dock med ”Håll om mig” 2005 som hon var närmast att vinna igen – det skilde bara 2 poäng till vinnaren Martin Stenmarck. Maria Rådsten har tidvis gjort Nanne sällskap i hennes melodifestivalbidrag, bl.a. som medlem i bakgrundskören en gång.

 

Fakta: Melodifestivalbidrag med One More Times medlemmar

Låtar framförda i gruppsammanhang

 • Eldorado (1986, av Sound of Music)
 • Låtskrivare: Peter Grönvall, Angelique Widengren, Nanne Nordqvist
 • Resultat: fyra i finalen i Melodifestivalen

 • Alexandra (1987, av Sound of Music)
 • Låtskrivare: Peter Grönvall, Angelique Widengren, Nanne Nordqvist
 • Resultat: fyra i finalen i Melodifestivalen

 • ”Den vilda” (1996, av One More Time)
 • Låtskrivare: Peter Grönvall, Nanne Grönvall
 • Resultat: Vinnare i Melodifestivalen, trea i Eurovision

 

Låtar framförda av Nanne Grönvall som soloartist

 • Avundsjuk (1998)
 • Låtskrivare: Peter Grönvall, Nanne Grönvall
 • Resultat: fyra i finalen i Melodifestivalen

 • Evig kärlek (2003)
 • Låtskrivare: Peter Grönvall, Nanne Grönvall
 • Resultat: sjua i deltävling i Melodifestivalen

 • ”Håll om mig” (2005)
 • Låtskrivare: Ingela ”Pling” Forsman, Nanne Grönvall
 • Resultat: tvåa i finalen i Melodifestivalen

 • Jag måste kyssa dig (2007)
 • Låtskrivare: Ingela ”Pling” Forsman, Nanne Grönvall, Peter Grönvall
 • Resultat: utröstad i Andra chansen i Melodifestivalen

 • Carpool Karaoke(2020)
 • Låtskrivare: Nanne Grönvall, Peter Grönvall
 • Resultat: sjua i deltävling i Melodifestivalen

 

Låtar framförda av Maria Rådsten som soloartist

 • ”Vad som än händer” (1992)
 • Låtskrivare: Nanne Nordqvist, Peter Grönvall, Ulf Söderberg
 • Resultat: trea i finalen i Melodifestivalen

 

Låtar framförda av Thérèse Löf som soloartist

 • ”Ingenting går ändå som man vill” (1992)
 • Låtskrivare: Nanne Nordqvist, Peter Grönvall, Ulf Söderberg
 • Resultat: utröstad i första rundan i Melodifestivalen

 

Låtar skrivna till andra artister

 • Cecilia Vennersten – ”Det vackraste” (1995)
 • Låtskrivare: Nanne Grönvall, Peter Grönvall, Maria Rådsten
 • Resultat: tvåa i finalen i Melodifestivalen

 • Arvingarna – I Do(2019)
 • Låtskrivare: Nanne Grönvall, Mikael Karlsson, Casper Janebrink, Thomas Johansson
 • Resultat: sjua i finalen i Melodifestivalen

 • Jakob Karlberg – Om du tror att jag saknar dig(2020)
 • Låtskrivare: Nanne Grönvall, Isak Hallén, Henrik Moreborg, Jakob Karlberg
 • Resultat: sexa i deltävling i Melodifestivalen

 • Arvingarna – Tänker inte alls gå hem(2021)
 • Låtskrivare: Bobby Ljunggren, Nanne Grönvall, Stefan Brunzell, Thomas G:son
 • Resultat: nia i finalen i Melodifestivalen

 


 

Kommentera