Julkalendern: Med en enkel tulpan… – Lucka 19

JULKALENDER. Det nalkas mot jul och sedan ett nytt Eurovision-år där det är Nederländerna fått äran att än en gång stå värd. Inför deras kommande värdskap kommer vi dagarna fram till julafton att presentera alla bidrag de haft med i Eurovision, från premiäråret 1956 till 2020. Denna del handlar om de nederländska bidragen 2005 och 2006!

 

2005: Glennis Grace

Glenda Hulita Elisabeth Batta, föddes den 19:e juni 1978 i Amsterdam och representerade Nederländerna i Eurovision 2005 under artistnamnet Glennis Grace. Hon började sjunga tidigt, men själva musikarriären startade först vid 15 års ålder (år 1994) när hon tävlade och vann den nederländska talangjakten Soundmixshow där hon framförde sin egen version av Whitney Houstons låt One Moment In Time. Då fick hon också möjlighet att göra egna låtar, vilket hon också gjorde även om det till en början inte blev någon direkt succé. Istället försvann Glennis från rampljuset under några år, för att istället satsa på musikalscenen. Först runt åren 2002-03 började hon synas igen då hennes andra album släpptes. Men det blev en kort succé och hon försvann åter från rampljuset, för att dyka upp först igen i den nederländska Eurovision-uttagningen 2005.

Nederländsk TV hade under två års tid satsat stort på ett Melodifestival-liknande koncept till nationell Eurovision-uttagning och samma modell användes även när man skulle välja artist och bidrag till Eurovision 2005. Totalt tävlade 24 bidrag i fyra heats, vilka fördelades på 6 bidrag per semifinal. Nytt för denna gång blev att fler bidrag röstades vidare då juryn fick välja ett bidrag och tittarna två bidrag (per heat). Någon ”Andra chans” blev det inte utan totalt 12 bidrag kvalade in till finalen, där tittarna samt juryn hade halva makten vardera. Den stora favoriten var Glennis Grace med låten ”My Impossible Dream” (av Robert D. Fisher och Bruce Smith) som vann hos båda grupperna med totalt 170 poäng, 37 poäng mer än tvåan.

Eftersom att Nederländerna inte hamnat inom topp 10 i finalen 2004 fick landet ställa upp i semifinalen, där Glennis Grace mötte 24 låtar som också ville till final. Nederländerna hade startnummer 9 men blev totalt bortglömda av den röstande publiken och det blev bara 14:e plats med 53 poäng. Därmed kvalificerade sig inte landet för den stora finalen, och året därpå skulle nytt semikval vänta. Men det tar vi strax.

Glennis Grace har trots nederlaget fortsatt sin musikkarriär. Bland annat har hon släppt flera album och så sent som år 2018 så tävlade hon i den trettonde upplagan av America’s Got Talent där hon slutade i topp 10.

 

2006: Treble

Musikgruppen Treble bildades år 1995 av sångerskorna Caroline Hoffman (född 7:e mars 1975) samt systrarna Niña (född 24:e april 1985) och Djem van Dijk (född 23:e januari 1987). Vid den tiden var de 7, 9 och 20 år gamla vilket kan verka som en kanske udda kombo, men de träffades regelbundet och skapade musik varje vecka. Deras musikstil stack ut med att de valde att sjunga på både engelska men också på låtsasspråk eller ett eget språk. Från början var de gatumusikanter och spelade vid olika tillställningar, innan de år 2002 vann ett pris för bästa musiktalang i sin hemprovins Limburg (södra Nederländerna) vilket gav dem mer uppmärksamhet. På det sättet kom de i kontakt med skivbolag och började ge ut musik.

År 2006 valde nederländsk TV att banta ned sin Eurovision-uttagning rejält. Istället för flera heats med olika artister bjöds bara tre artister in (rockbandet Behave, sångerskan Maud och gruppen Treble) som fick framföra tre låtar vardera. Därefter utsåg en expertjury det bästa bidraget för varje tävlande så att varje artist bara hade en låt kvar. Sedan fick tittarna ensamt rösta fram den vinnande låten. Gruppen Treble fick med sig låten ”Amambanda” till finalomgången som vann överlägset med 72% av rösterna. Låten framförs på låtsasspråk och engelska och låten gjordes av gruppmedlemmarna själva.

Treble fick alltså tävla för Nederländerna i Eurovision 2006 som hölls i Aten i Grekland. Eftersom landet misslyckades ta sig till final året innan fick de åter tävla i semifinalen, där det inte gick så mycket bättre den här gången heller. De hade startnummer 17 av 23 tävlande och slutade på 20:e plats med 22 poäng. I och med det var kvalplatsen åter säkrad inför 2007 års Eurovision.

Efter gruppens deltagande i Eurovision genomförde de en kortare sommarturné 2006 och till hösten samma år började systrarna van Dijk studera vid konservatoriet i Amsterdam. Trots det höll gruppen igång både under studietiden men i slutet av år 2009 valde de att gå skilda vägar. Sedan dess har de hållit på med olika egna projekt. Niña har bland annat tävlat i nederländska The Voice medan hennes syster Djem spelar i ett eget band. Vad som däremot hände med Caroline Hoffman har vi inte hittat någon information om.

 


 

Kommentera