I fredens tecken: Lucka 19

PANELENS JULKALENDER. Även om det inte blir Ukraina som får ta hand om värdskapet för Eurovision 2023 tänkte vi ändå hylla landet som senaste vinnarland. I 24 delar presenterar vi de låtar som fick tävla i Eurovision och vissa som inte fick tävla.

I den 19:e luckan berättar vi om den artist som skulle ha representerat Ukraina i Eurovision 2019 men av olika händelser inte fick tävla.

 

Vem handlar det om?

Hanna Korsun, mer känd som Maruv, föddes den 15:e februari 1992 i Pavlohrad i östra Ukraina, men numera är hon bosatt i Kiev. Redan i skolan pluggade hon musik och dans. 2016 var hon med i en grupp som gick under namnet Pringlez, och de gjorde redan då ett försök i Vidbir med en låt som hette “Easy to Love” men den gången tog det stopp redan i semifinalen.

Efter detta gick Maruv solo och hon släppte sitt debutalbum Stories, som innehöll låtar på både ryska, ukrainska och engelska. Men det var 2017 när hon träffade producenten Mikhail Busin som karriären tog fart på riktigt. En av låtarna de släppte, “Drunk Groove”, blev en stor hit i hela Östeuropa. Hon har därefter släppt fler album, inte minst albumet Black Water.

 

Tävlade i Vidbir 2019 och vann

Ukrainas ESC-uttagning 2019 var för ett fjärde år Vidbir, som denna gång utgjordes av två semifinaler och en final med totalt 18 tävlande. I varje semifinal tävlade nio artister och därefter var det upp till programmets tremannajury och tv-tittarna att rösta fram tre tävlande från respektive semifinal till finalen. Totalt tävlade alltså 6 artister i finalen, där upplägget var likartat det som det var i semifinalerna.

En av deltagarna var Maruv som denna gång tävlade med bidraget “Siren Song” som hon hade gjort ihop med Mikhail Busin. Bidraget tog sig från sin semifinal till finalen där juryn mer eller mindre korsförhörde deltagarna. Maruv fick exempelvis frågan från ESC-vinnaren Jamala om vilket land Krimhalvön tillhör. Hennes svar blev Ukraina, vilket godkändes och när både tittar- och jurypoängen hade delats ut var det också ”Siren Song” med Maruv som hade fått högst totalpoäng och vann finalen.

 

 

Allt var klart. Eller inte.

När segern var ett faktum uppstod ett problem mellan Maruv och TV-bolaget UA:PBC (det ukrainska nationella TV-bolaget som fram till 2017 hade hetat NTU). Parterna bråkade bland annat om det kontrakt som skulle skrivas på mellan artisten, hennes team och TV-bolaget gällande Eurovision och efter många om och men slutade historien med att Maruv inte skrev på kontraktet och därmed kunde hon heller inte representera Ukraina i Eurovision 2019.

UA:PBC började istället tillfråga andra artister som tävlat i samma finalstartfält om de ville ta över platsen, men även där blev det negativa besked. Efter att flera artister tackat nej valde UA:PBC att dra sig ur tävlan i Eurovision 2019.

För andra gången någonsin drog sig Ukraina ur tävlan i Eurovision (tillfället innan var 2015 som var till följd av Krimkrisen). Men redan året därpå skulle man vara med och tävlat igen…

 

Vad har hänt sen?

Maruvs ”Siren Song” blev snabbt en stor hit i många länder och samma höst släppte hon sitt album kallat Hellcat Story. Året därpå skapade hon sig ett slags alter ego som släppte ett album. Hon har därefter fortsatt att släppa låtar och hon vann även i kategorin Bästa kvinnliga artist vid Novoye Radio Awards 2021.

 


 

Kommentera