Bella Notte – Lucka 19

PANELENS JULKALENDER. I och med att det är december har vi startat vår resa till nästkommande Eurovision-värdland, i det här fallet Italien. Vi fortsätter in på 2010-talet och den här gången får du lära känna 2013 och 2014 års representanter…

 

Marco Mengoni

Artisten Marco Mengoni föddes i Ronciglione den 25:e december 1988. Han blev känd för allmänheten genom sin medverkan i italienska X Factor 2009 som han vann och sedan dess har han varit en av Italiens mest populära artister med nästan 3 miljoner sålda album!

Musikaliskt debuterade han dock redan som 14-åring då han började ta sånglektioner samtidigt som han gick i skolan. Efter skoltiden flyttade han till Rom där han fortsatte studierna samtidigt som han också arbetade som bartender. Han uppträdde även på bröllop och spelade piano i barer. År 2009 sökte han som tidigare nämnt till X Factor i Italien där han tog sig igenom alla auditions och kvalprogram och lyckades sedan ta hem segern i den avgörande finalen. I och med det erbjöds han ett skivkontrakt samt en garanterad plats i den kommande upplagan av Sanremofestivalen (2010). Där tävlade han med låten Credimi ancora som även om det bara slutade med en tredjeplats blev en stor hit.

Mengoni fortsatte att ge ut musik däribland ett album som sålde guld direkt. 2013 var han tillbaka i Sanremofestivalen igen och den här gången blev det seger med låten L’essenziale. Förutom den succén blev han också vald av en jury att samma vår få tävla för Italien vid Eurovision Song Contest. Den här gången blev det alltså Sanremovinnaren som fick åka till Eurovision och dessutom med samma låt om än att den fick göras om något då originalversionen överskred EBU:s tidsgräns på 3 minuter (se den versionen i klippet nedan).

Sedan Italien kom tillbaka till Eurovisionen hade man haft stor succé resultatmässigt och det blev inget undantag den här gången heller då Marco Mengoni slutade på sjunde plats!

 

Även efter Eurovision har Marco Mengoni fortsatt att ge ut musik, däribland tre studioalbum som släpptes 2015 respektive 2018 samt ett live-album som släpptes 2016. Han har även varit aktuell som röstskådespelare och dubbat några roller till italienska.

 

Emma

Sångerskan Emma Marrone föddes den 25:e maj 1984 i Florens i Italien. Hon har hållit på med musik i stort sett hela sitt liv, bland annat då hon växte upp i en musikalisk familj där pappan var gitarrist i ett band.

Efter sina gymnasiestudier som avslutades 2003 sökte hon till Popstars och kom med, och tillsammans med de två artisterna Laura Pisu och Colomba Pane vann de tävlingen och bildade trion Lucky Star. Det blev dock en ganska kortlivad historia då gruppen splittrades redan år 2006 om än att de han ge ut ett musikalbum. När gruppen då gick skilda vägar satsade Emma på två andra grupper: M.J.U.R. och Anonimo Soul innan hon valde att helhjärtat ägna sig åt sin solokarriär som har inneburit hitlåtar som Calore”, “Arriverà och Non è l’inferno. Den sistnämnda låten tävlade hon med i Sanremofestivalen 2012 där det blev seger, men som vi tidigare har berättat om var det Nina Zilli som den gången utsågs till Italiens Eurovisionrepresentant.

Det skulle dröja ytterligare två år innan Emma fick frågan av Rai att tävla för Italien i Eurovisionen. Den här gången tävlade hon inte i Sanremofestivalen utan valet genomfördes helt och hållet internt och blev klart så tidigt som januari 2014. Bidraget hon fick med sig till Köpenhamn (där finalen hölls) hette ”La mia città” men trots att Italien var direktkvalificerade till finalen slutade det med en 21:a plats för Emma, vilket var ett betydligt sämre resultat för Italien om vi jämför med hur det slutade 2011, 2012 och 2013.

 

Oavsett detta har Emma fortsatt att ge ut musik, exempelvis släppte hon ytterligare ett album i november 2015 som sedan har följts upp med ytterligare två album och flera andra singlar. Anno 2022 kommer Emma dessutom tillbaka till Sanremofestivalen och kan därmed få en ny chans att få representera Italien i Eurovision, den gången i så fall på hemmaplan i Turin i maj!

 


 

Kommentera