Bella Notte – Lucka 11

PANELENS JULKALENDER. I och med att det är december har vi startat vår resa till nästkommande Eurovision-värdland, i det här fallet Italien. Dagens lucka berättar vi mer om sångerskan Mia Martini som fick chansen att tävla för Italien två gånger i Eurovision Song Contest!

 

Vem var Mia Martini?

Mia Martini, eller Domenica Rita Adriana Bertè som hennes riktiga namn var, föddes i Bagnara Calabra i Italien den 20:e september 1947. Bägge hennes föräldrar arbetade inom utbildningsväsendet, men den branschen kom inte Mia att hamna i utan för henne var det sång och musik som gällde.

År 1963, då Mia bara var 16 år gammal, spelade hon in sin första låt och året därpå deltog hon i en festival. På den tiden kallade hon sig för Mimi Bertè (det var hennes smeknamn) och det ledde till att hon senare fick ett skivkontrakt, men karriären fick sig sedan ett kort avbrott av personliga skäl.

1971 var Mia tillbaka i gemet igen och den här gången under artistnamnet Mia Martini. Hon släppte några låtar och var även tilltänkt att delta i Sanremofestivalen 1972 men det avböjde hon. Istället fick hon hits med två andra låtar: Piccolo uomooch Minuetto. Senare skulle hon få ännu fler hits under åren 1974–75 blev riktiga guldår, bland annat då hon blev utsedd till årets artist.

 

Eurovision-resa och avhopp från musiklivet

1977 tillfrågas Mia att tävla för Italien i Eurovision Song Contest. Bidraget ”Libera”, som valdes ut, gjordes dock om flera gånger från ballad till en upptempoversion och även om Mia egentligen ville sjunga den i balladversion blev det den senare versionen som fick tävla. Resultatmässigt gick det sisådär med en 13:e plats av 18 länder.

 

Mia slogs dock inte ner av det resultatet utan var i full gång med att producera mer musik om än att det blev många turer med både det gamla och nya skivbolaget. 1982 tävlade hon i Sanremofestivalen med E non finisce mica il cielo, men 1983 valde Mia att lämna musikbranschen under flera år innan hon år 1989 gjorde comeback i Sanremo 1989 som blev en succé och en nystart i karriären. Hon kom sedan att uppträda fler gånger i den tävlingen.

 

Tillbaka till Eurovision

1992 skulle Eurovision Song Contest äga rum i Malmö i Sverige och samma år valdes Mia ut på nytt att representera Italien. Den här gången fick hon tävla med en ballad och det blev en dramatisk sådan och ett betydligt högre slutresultat än sist – fjärdeplats!

 

De sista åren

1994 gav Mia Martini ut ett nytt album, det som skulle komma att bli hennes sista. Hon hade planerat in ett till album under 1995 samtidigt som hon skulle ge sig ut på turné. Det blev dock ett abrupt slut morgonen efter en av konserterna efter att man hade hittat Mia livlös i sin säng. Mia Martini var vid den tidpunkten endast 47 år gammal.

 


 

Kommentera