Nedräkning till Malmö: Lucka 11

PANELENS JULKALENDER. Nu i december månad startar vi officiellt nedräkningen till Eurovision 2024, vår Nedräkning till Malmö. Detta gör vi med att i 24 delar presentera Sveriges Eurovision-historia fram till senaste avgjorda upplagan (2023) samt där vi också hyllar de artister som gjort bäst resultatmässigt ifrån sig under åren som gått. Denna del handlar om åren 2013 till 2016.

 

Sverige värd för Eurovision 2013 – i Malmö

Den 26 november 2012 presenterades bidragen till Melodifestivalen 2013 – den andra detta millennium som skulle utse värdlandets bidrag i Eurovision. Det var ett på pappret ganska svagt startfält med många nykomlingar och endast ett fåtal stora namn. Mest publicitet drog Sean Banan, Ulrik Munther – och inte David Lindgren som av många också tippades som vinnare. Emellertid var det  ”You” framförd av den sångaren Robin Stjernberg, känd från Idol, som skulle dra det längsta strået.

Låten skulle delta i den fjärde deltävlingen i Malmö den 26 februari, där den fick ett ljummet mottagande av tittarna och fick 77 766 röster – och nådde en tredjeplats. Därmed kvalificerade den sig vidare till Andra chansen den 2 mars, där den överträffade förväntningarna och fick näst flest röster under kvällen (endast slagen av Anton Ewald) vilket ledde till att den kvalificerade sig till finalen den 9 mars. I själva finalen, som var den första att sändas från den då relativt nyöppnade Friends Arena, hade låten startnummer nio och överraskade alla genom att få högst totalpoäng från de elva internationella jurygrupperna samt näst flest tittarpoäng. Där var det istället Yohio som fick flest röster. Trots att “You” bara fick näst flest röster från tittarna blev kombinationen av jury- och tittarpoäng tillräcklig för att säkra segern. Det var första gången som ett bidrag från Andra chansen vann finalen och därmed fick representera Sverige i Eurovision Song Contest!

Eftersom Sverige var värdland för Eurovision behövde inte ”You” genomgå semifinalerna. Nytt för året var att värdlandets bidrag tilldelades ett lottat startnummer i finalen, medan övriga finalister fick sina startnummer bestämda av tävlingsproduktionen. Totalt skulle det bli 26 finalister, varav tjugo från semifinalerna och sex direktkvalificerade länder, inklusive Sverige och de så kallade ”The Big Five”. Sverige tillhörde aldrig favoriterna och slutade på 14:e plats i finalen, emellertid visade juryresultatet några dagar senare att Sverige rankats som 3:a av jurygrupperna – ett mycket imponerande resultat.

 

2014 bjöd både på ett rafflande Eurovision och en spännande Melodifestival

Sveriges bidrag, ”Undo” skrevs av Fredrik Kempe, David Kreuger och Hamed ”K-One” Pirouzpanah, och är till dags dato den senaste vinnarlåten skriven av Kempe. Den framfördes av den erfarna Sanna Nielsen, som här gjorde sin sjunde Melodifestival. Sanna framförde ”Undo” för första gången i den andra deltävlingen som hölls lördagen den 8 februari i Cloetta Center i Linköping. Låten drog hem flest tittarröster och tog sig vidare till finalen som ägde rum lördagen den 8 mars i Stockholm. Efter en spännande omröstning stod det klart att ”Undo” hade vunnit med 212 poäng, vilket placerade den före andraplacerade Ace Wilder och hennes låt ”Busy Doin’ Nothin'” med endast två poäng!

I Eurovision tilldelades ”Undo” startnummer fyra i den första semifinalen som hölls i B&W-hallarne i Köpenhamn, Danmark, den 6 maj 2014. Sverige hade inga problem att få röster denna kväll, och var ett av de tio bidragen som gick vidare till finalen den 10 maj. Sverige sågs inför finalen som en av de stora favoriterna till segern, dock i hård konkurrens med Österrikes Conchita Wurst och Armeniens Aram MP3. I finalen hade Sverige startnummer 13 och under omröstningen fick låten 12-poängare ifrån länder som bl.a. Danmark, Ukraina och Rumänien. Totalt nådde ”Undo” 218 poäng, vilket resulterade i en imponerande tredjeplats. Emellertid kunde hon inte rå på Conchita som vann tävlingen.

 

2015 var det dags för en ny svensk framgång i Eurovision

Inför Melodifestivalen snackade alla om Måns Zelmerlöws comeback, och hans bidrag ”Heroes”, med text och musik författad av Anton Hård af Segerstad, Joy Deb och Linnea Deb, gick igenom tävlingen tämligen ohotad. Låtens resa började i den fjärde deltävlingen i Örebro den 28 februari, där den framfördes för första gången. Koreografin och den ikoniska streckgubben som interagerar med Zelmerlöw på scenen var resultatet av ett samarbete mellan Fredrik Rydman och David Nordström, och detta element bidrog starkt till låtens visuella effekt och framträdande. ”Heroes” fick enormt stöd från tv-tittarna och vann deltävlingen med imponerande 771 423 telefonröster.

Den 14 mars framfördes låten i finalen i Friends Arena med startnummer sex. Under omröstningen belönades ”Heroes” med nio tolvpoängare (!!!) från elva möjliga jurygrupper, och i telefonomröstningen fick den 35,1 % av alla röster. Resultatet var en övertygande seger med 288 poäng, långt före andraplacerade ”Jag är fri (Manne leam frijje)” med Jon Henrik Fjällgren på 139 poäng.

På plats i Eurovision Song Contest i Wien steg ”Heroes” till nya höjder, och blev tidigt utsedd till en av huvudfavoriterna bakom Italiens operagrupp Il Volo. I den andra semifinalen den 21 maj vann “Heroes” med 217 poäng, före andraplacerade Aminata från Lettland som fick 155 poäng. Finalen ägde rum i Wiener Stadthalle den 23 maj, och efter omröstningen, stod Sveriges bidrag som klar segrare med 365 poäng, ungefär 60 poäng före Rysslands Polina Gagarina. Efter finalen redovisades resultatet där det visade sig att Sverige fått flest poäng från jurygrupperna och hamnade på tredje plats bland telefonrösterna, där istället den italienska gruppen Il Volo fick flest röster.

 

Melodifestivalen 2016 blev en jakt på en värdig uppföljare på Zelmerlöws framgångar året innan

Detta år var intresset högt, och startfältet innehöll flera namn som haft stora framgångar tidigare år, bl.a. Ace Wilder, David Lindgren och Molly Sandén. Det var emellertid den mer okände Frans som skulle komma att ta den svenska biljetten. Med bidraget ”If I Were Sorry”, skriven och producerad av Oscar Fogelström, Michael Saxell, Fredrik Andersson och Frans Jeppsson Wall, blev det tuffa startfältet helt plötsligt totalt dominerat av just Frans. Frans var vid tillfället endast 16 år, men hade redan gjort sig ett namn i musikvärlden efter att han år 2006 toppat Sverigelistorna genom att sjunga i låten ”Who’s da Man” tillsammans med artisten Elias.

Debuten i Melodifestivalen blev inte sämre den, då han genast tog en plats i finalen efter att ha imponerat i deltävlingen. I finalen kunde ”If I Were Sorry” triumfera med 156 poäng och säkra segern före bl.a. Oscar Zia. Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm blev därmed nästa anhalt för ”If I Were Sorry”. Trots att låten inte kunde upprepa den seger som den hade uppnått i Melodifestivalen, presterade den ändå starkt och slutade på en imponerande femteplats, vilket är ovanligt bra för ett värdland. Inte minst om man jämför med många av de värdnationer som följde åren därefter.

 


 

Kommentera