Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

I fredens tecken: Lucka 2

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELENS JULKALENDER. Även om det inte blir Ukraina som får ta hand om värdskapet för Eurovision 2023 tänkte vi ändå hylla landet som senaste vinnarland. I 24 delar presenterar vi de låtar som fick tävla i Eurovision och vissa som inte fick tävla.

I den andra luckan berättar vi om den artist som fick representera Ukraina vid landets Eurovision-debut 2003.

 

Vem handlar det om?

Oleksandr Ponomariov föddes den 9 augusti 1973 i Chmelnytskyj, Ukraina. Som ung var han lovande i boxning men på grund av ett synfel fick den karriären avslutas och då tog musikintresset över vilken har varit pågående i tre decennier (räknat sedan 1992). 1998 fick han utmärkelsen “Honored artist of Ukraine” som delas ut av presidenten i Ukraina.

2003 var som sagt året då Ukraina debuterade i Eurovision Song Contest, året då inte mindre än 26 länder deltog (vilket på den tiden var rekord). Hedersuppdraget att få tävla för Ukraina den gången gick till Oleksandr med låten “Hasta la Vista” som inför finalen hade utsetts internt. Premiären började dock inte riktigt i toppen utan låten hamnade på en fjortondeplats – vilket idag är en av Ukrainas sämsta slutplaceringar, vilket i sig inte är dåligt med tanke på alla finalavancemang de har gjort genom åren.

 

Vad har hänt sen?

Efter tävlingen har Oleksandr släppt mer musik i hemlandet och deltagit i olika tv sammanhang i samband med ESC, bland annat varit jury i Junior ESC i Ukraina. Totalt handlar det om tio album som han har producerat.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen