I fredens tecken: Lucka 2

PANELENS JULKALENDER. Även om det inte blir Ukraina som får ta hand om värdskapet för Eurovision 2023 tänkte vi ändå hylla landet som senaste vinnarland. I 24 delar presenterar vi de låtar som fick tävla i Eurovision och vissa som inte fick tävla.

I den andra luckan berättar vi om den artist som fick representera Ukraina vid landets Eurovision-debut 2003.

 

Vem handlar det om?

Oleksandr Ponomariov föddes den 9 augusti 1973 i Chmelnytskyj, Ukraina. Som ung var han lovande i boxning men på grund av ett synfel fick den karriären avslutas och då tog musikintresset över vilken har varit pågående i tre decennier (räknat sedan 1992). 1998 fick han utmärkelsen “Honored artist of Ukraine” som delas ut av presidenten i Ukraina.

2003 var som sagt året då Ukraina debuterade i Eurovision Song Contest, året då inte mindre än 26 länder deltog (vilket på den tiden var rekord). Hedersuppdraget att få tävla för Ukraina den gången gick till Oleksandr med låten “Hasta la Vista” som inför finalen hade utsetts internt. Premiären började dock inte riktigt i toppen utan låten hamnade på en fjortondeplats – vilket idag är en av Ukrainas sämsta slutplaceringar, vilket i sig inte är dåligt med tanke på alla finalavancemang de har gjort genom åren.

 

Vad har hänt sen?

Efter tävlingen har Oleksandr släppt mer musik i hemlandet och deltagit i olika tv sammanhang i samband med ESC, bland annat varit jury i Junior ESC i Ukraina. Totalt handlar det om tio album som han har producerat.

 


 

Kommentera