I fredens tecken: Lucka 15

PANELENS JULKALENDER. Även om det inte blir Ukraina som får ta hand om värdskapet för Eurovision 2023 tänkte vi ändå hylla landet som senaste vinnarland. I 24 delar presenterar vi de låtar som fick tävla i Eurovision och vissa som inte fick tävla.

I den 15:e luckan berättar vi om den artist som representerade Ukraina i Eurovision 2014.

 

Vem handlar det om?

Mariya Nazarivna Yaremchuk föddes i staden Tjernivtsi i Ukraina den 2:a mars 1993. Mariyas pappa, Nazariy Yaremchuk var en av Ukrainas mest populära musiker och sångare som hade inlett sin musikaliska karriär inom den sovjetiska armén på 1960-talet och som under 70- och 80-talet blev en mycket populär artist. När Mariya bara var två år avled dock pappan i magcancer.

Musiken i Mariyas liv har varit ett pågående projekt, inte bara för henne själv utan även för hennes två halvbröder. Liksom halvbröderna och pappan ville Mariya också försöka sig en karriär inom musiken och som 19-åring slog hon igenom via olika talangjakter för att sedan försöka sig på att få tävla för Ukraina i Eurovision 2013, vilket däremot inte blev av då.

 

Men hon gav inte upp…

…för bara ett år senare, alltså år 2014, skulle Mariya göra ett nytt försök i Evrobachennya och den här gången gick det hela vägen till seger på hemmaplan. Hennes tävlingsbidrag ”Tick-Tock” gjordes dock om något inför Eurovision, då med hjälp av den svenska låtskrivaren Sandra Bjurman, som tre år tidigare hade varit med och skrivit vinnarmelodin för Azerbajdzjan, och på scenen i Köpenhamn (där ESC 2014 ägde rum) hade hon med sig dansaren Igor Kuleshyn som fick springa runt i vad som ser ut som ett hamsterhjul i bakgrunden. Draget gick hem och Mariya kvalificerade sig till final för att sedan nå en sjätteplats i finalen.

 

 

Vad har hänt sen?

Sedan Eurovision 2014 har Mariya släppt en singel “Do Tebje”, men därefter sägs hon ha lämnat både musikbranschen och sociala medier.

 


 

Kommentera