En israelisk julberättelse (i Eurovision-style) – Lucka 10

JULKALENDER. Nu påbörjar vi nedräkningen till Eurovision 2019 i Israel som i skrivande stund (december 2018) äger rum om ca fem månader. I 24 delar, som publiceras en per dag till och med julafton, tänkte vi presentera alla Israels Eurovisiontävlande genom tiderna, från deras premiärår 1973 till 2018. Förutom rolig och intressant information om de tävlande får ni också lite spännande anekdoter från uttagningar och uppträdanden.

Idag den 10:e december presenterar vi Duo Datz, som representerade Israel år 1991, samt Dafna Dekel, som representerade Israel år 1992.

 

1991: Duo Datz

Duo Datz, eller som gruppen heter på nyhebreiska; Datz Ve-Datza; var en grupp bestående av de äkta makarna Orna och Moshe Datz. Orna Cohen föddes i Holon 1964, och blev i tonåren en uppmärksammad skönhet. Vid 17 års ålder vann hon den lokala skönhetstävlingen ”Miss Holon”. 6 år senare, nämligen 1987 träffade hon sin blivande make Moshe Datz – som vid tiden var en etablerad sångare och skådespelare i Israel. Moshe föddes 1962 i Haifa, och fick tidigt genomslag som skådespelare. I filmen Sababa gjorde han som 21-åring skådespelardebut, då han spelade en mönstrande soldat i den israeliska armén. Filmkarriären blev med tiden mer musikalisk och när han 1987 gifte sig med Orna Cohen så bildade de gruppen Duo Datz och ställde upp i den israeliska ESC-uttagningen Kdam för första gången. Låten hette Kupidon, och fick 63 poäng, vilket räckte till 4:e plats. Fyra år senare var det dags igen.

Inför Kdam 1991 så valde gruppen att ställa upp med låten ”Kan” (Sv: ”Här”) som hade skrivits av låtskrivaren Uzi Hitman som legat bakom fler populära bidrag i Kdam genom åren. Låten vann uttagningen ganska enkelt och skickades så till Rom där Eurovision hölls detta år.

Väl i Eurovision hamnade Israel för första gången på länge bland favoriterna, men kunde inte utmana de två stora stjärnorna Carola ifrån Sverige och Amina från Frankrike. Emellertid var det nära att tävlingen inte kunde genomföras p.g.a. ekonomiska svårigheter, översvämningar i konsertlokalen och dålig planering från organisatörerna. Trots detta kunde sändningen genomföras, men inte helt som planerat. I Greklands nummer så spelade orkestern fel, och i Luxemburgs nummer gick en gitarrsträng av. I Sveriges nummer gick en propp, vilket gjorde att allt förstärkt ljud i lokalen försvann, men Carola fortsatte ändå – eftersom ljudet till tv-tittarna inte försvunnit. Insatsen belönades med vinst för Sverige i omröstningen, trots att Sverige fick lika många poäng som Frankrike – 146 poäng totalt. Sverige hade dock fler 10:poängare och kunde därför utses till segrare. Israels Duo Datz kammade hem 3:e platsen – efter att ha varit med i toppen ända ifrån starten. Placeringen var landets bästa på nästan 8 år.

Efter Eurovision så fortsatte paret att producera musik, men framförallt barn – totalt fick de två barn tillsammans. Moshe fortsatte under 90-talet med sin filmkarriär men paret gjorde också tillsammans ett antal musikaliska barnprogram som blev mycket omtyckta. Orna kom dock att rikta sig på att bli programledare, och har sedan 2000-talets början lett flera stora evenemang och program i israelisk tv. Sedan 2006 är paret dock skilda.

 

1992: Dafna Dekel

Dafna Dekel är en av Israels mest populära artister och tv-personligheter. Hon föddes i Ashdod vid den israeliska kusten 1966, men det skulle dröja till 1984 innan hon gjorde sina talanger kända för världen. Det var då, då hon som 18-åring mönstrande, började i underhållningsgruppen Nahal i den israeliska armén. Hon kom under de följande fem åren att bli populär som musikalsångerska, men släppte 1989 sitt första egna soloalbum; ”Dafna”.

Inför 1992 hade Dafna för första gången valt att satsa på att nå Eurovision Song Contest och ställde upp i den israeliska uttagningen Kdam. Hennes bidrag ”Ze Rak Sport” (Sv: ”Det är bara sport”) hade välkända kompositörer bakom sig, bl.a. Ehud Manor – känd som låtskrivaren bakom den första israeliska Eurovisionvinnaren ”A-ba-ni-bi” 1978. Trots goda förutsättningar så blev det en hård kamp om vinsten i Kdam 1992, då jurygrupperna spred sina högsta poäng mellan 5 olika bidrag. Till slut stod dock Dafna som vinnare med 61 poäng – enbart 1 poäng mer än andraplacerade Anat Atzmon!

Eurovision skulle 1992 gå av stapeln i Malmö ishall, och det var Harald Treutiger och den då välkände tv-reportern Lydia Cappolicchio som hälsade tv-publiken välkomna till Skåne. Bland de tävlande detta år återfanns flera tidigare ESC-stjärnor som tyska gruppen Wind (ESC 1985, 1987), Italiens Mia Martini (ESC 1977) samt isländska Sigga (ESC 1990). Den som väckte mest uppmärksamhet var dock Linda Martin, den irländska artisten som redan 1984 var nära att vinna Eurovision med ”Terminal 3”. Denna gång, precis som 1984, hade hon legendaren Johnny Logan med sig som låtskrivare för sitt bidrag ”Why me?”. Emellertid var det Storbritanniens Michael Ball som var den store favoriten, men i slutet av omröstningen så tappade han ledningen till Irlands Linda Martin som till slut kunde stå som vinnare. Israels Dafna slutade på en imponerande 6:e plats, ett styrkebesked ifrån Israel.

Dafna skulle dock inte göra något nytt försök att nå Eurovision som artist – men däremot som programledare. 1999 hölls Eurovision i Jerusalem och Dafna var en av tre programledare som tog emot tv-tittarna då. Förutom detta inhopp så syntes hon mest i israelisk TV som sångerska i olika barnprogram, men sedermera i musikaler och mot slutet av 00-talet även som skådespelare i tv-serier. Idag sysslar hon mest med musik och skriver mycket eget material, gärna tillsammans med sina bröder.

 

RELATERAT

 


 

Kommentera