En israelisk julberättelse (i Eurovision-style) – Lucka 5

JULKALENDER. Nu påbörjar vi nedräkningen till Eurovision 2019 i Israel som i skrivande stund (december 2018) äger rum om ca fem månader. I 24 delar, som publiceras en per dag till och med julafton, tänkte vi presentera alla Israels Eurovisiontävlande genom tiderna, från deras premiärår 1973 till 2018. Förutom rolig och intressant information om de tävlande får ni också lite spännande anekdoter från uttagningar och uppträdanden.

Idag den 5:e december presenterar vi Gali Atari & Milk and Honey, som representerade Israel år 1979, samt gruppen The Brothers & the Sisters som skulle representerat Israel år 1980.

 

1979: Gali Atari & Milk and Honey

Avigail ”Gali” Atari föddes i Rehovot i mellersta Israel av jemenitiska föräldrar den 29:e december 1953. Hennes musikaliska karriär började 1968 när hon fick medverka ihop med en annan artist i samband med en audition, och 1970 släppte hon sina två första singlar. Hennes karriär gick långsamt men stadigt framåt, och 1978 ställde hon upp i musikfestivalen Hazemer Ha’ivri, som användes som nationell uttagning för Eurovision Song Contest. Izhar Cohen vann den tävlingen och för Gali Ataris del blev det en tredjeplats.

Hon försökte sedan igen året därpå, denna gång ihop med gruppen Milk and Honey som bestod utav Re’uven Gvirtz, Shmulik Bilu och Yehuda Tamir. Det året var det 12 artister som prövade lyckan, men Gali Atari och Milk and Honey drog det längsta strået och fick därmed äran att tävla för Israel på hemmaplan med ”Hallelujah”.

Israel gick som sagt in i Eurovision 1979 som regerande mästare efter Izhar Cohen tog hem deras första seger på fyra försök. Det blev succé igen även detta år, Israel skrapade ihop 125 poäng vilket räckte till en knapp seger som inte skulle avgöras förrän vid allra sista röstavläggaren, vilket råkade vara då ledande Spanien, som genom att ge Israel en 10:a orsakade sitt eget nederlag.

Gali Atari kom emellertid på kant med sin manager och efter en stämning lämnade hon gruppen. Milk and Honey fortsatte vidare med en annan sångerska vid namn Leah Lupatin (tidigare medlem i Chocolat Menta Mastik som tävlade 1976 för Israels räkning) och gjorde två försök till att representera Israel, både 1981 och 1989. 1988 var två av medlemmarna med i Eurovision igen som bakgrundssångare till Yardena Arazi (om än utan credit).

Gali Atari är fortfarande aktiv inom musikbranschen idag, hennes senaste album kom ut 2014. Milk and Honey däremot har varit splittrade sen länge.

 

 

1980: The Brothers & the Sisters (ej tävlande i Eurovision)

The Brothers & The Sisters var en grupp som bestod av flera olika ensembler av två män och två kvinnor som var aktiv mellan 1971 och 1983. Gruppen sjöng mestadels folk-pop låtar komponerade av managern Gideon Koren.

The Brothers & The Sisters fick äran att ställa upp i Eurovision Song Contest 1980 efter att de vann 1980 års upplaga av Hebrew Song and Chorus Festival med låten ”Pizmon Khozer” (sv. ”Refräng”).

Israel skulle som bekant ha ställt upp och försvarat sin titel för andra gången på raken, men IBA var däremot ekonomiskt oförmögna att hålla värdskapet ett andra raka år. Efter en lång jakt fick tävlingen hållas i Nederländerna, och i och med att mycket tid hade gått var det svårt att hitta ett bra datum för tävlingen. Och i slutändan råkade tävlingens datum falla på Yom Hazikaron, en israelisk minnesdag. Detta omöjliggjorde ett israeliskt deltagande, och Israel blev därmed det enda land i historien som inte ställt upp i en tävling året efter man vunnit.

Ensemblen höll sig aktiv fortfarande fram till dess nedläggning 1983.

 

 

RELATERAT

 


 

Kommentera