En israelisk julberättelse (i Eurovision-style) – Lucka 7

JULKALENDER. Nu påbörjar vi nedräkningen till Eurovision 2019 i Israel som i skrivande stund (december 2018) äger rum om ca fem månader. I 24 delar, som publiceras en per dag till och med julafton, tänkte vi presentera alla Israels Eurovisiontävlande genom tiderna, från deras premiärår 1973 till 2018. Förutom rolig och intressant information om de tävlande får ni också lite spännande anekdoter från uttagningar och uppträdanden.

Idag den 7:e december presenterar vi Ofra Haza, som representerade Israel år 1981, samt Moti Giladi & Sarai Tzuriel, som representerade Israel år 1986.

 

1983: Ofra Haza

Ofra Haza, artistnamn för Bat-Sheva Ofra Haza-Ashkenazi, var en israelisk sångerska och skådespelerska. Hon föddes den 19:e november 1957 i Tel Aviv i Israel. Ofra var yngst i en syskonskara om nio barn. Som tolvåring började Ofra i en lokal teatergrupp där en manager lyckades fånga upp hennes sångtalang. De inledde ett samarbete och som 19-åring var Ofra Israels största popartist. Efter avslutad militärtjänst gick Ofra solo och släppte sitt första album år 1980, vilket innehöll flera låtar som blev stora hits. Detta följde sedan upp av ytterligare två album innan det blev en sväng i Eurovisionvärlden också!

För år 1983 blev det Ofra Haza som fick representera Israel i Eurovision Song Contest, med låten ”Hi” som bland annat 1982-representanten Avi Toledano låg bakom. Eurovision 1983 gick av stapeln i tyska staden München och låten hade ett budskap i och med att det framfördes i samma stad som München-massakern under OS 1972.

I Eurovision-startfältet 1983 tävlade 20 länder i och med att både Frankrike och Grekland var tillbaka igen (samt även Italien). Israel gick ut som nummer 16 i startfältet och precis som året innan var det israeliska bidraget mycket populärt, som fick poäng av alla utom av Cypern och Turkiet. Det gick så pass bra att Ofra Haza hamnade tvåa – med bara 6 poäng från att gå om vinnaren Luxemburg.

Ofra Haza fick en fortsatt stor karriär efter Eurovisionen som mot slutet av 1980-talet blev internationell. I maj 1997 gifte sig Ofra Haza med en affärsman, men bara tre år senare, i februari 2000, avled hon vid en ålder av 42 år.

 

1986: Moti Giladi & Sarai Tzuriel

Moti Giladi, född 18:e december 1946, är en israelisk sångare och skådespelare. Han släppte sitt första musikalbum år 1969 men kom därefter att bo i USA under 70-talet innan han flyttade tillbaka till Israel igen under 1980-talet.

Sara Tzuriel, född 24:e december 1952 i Kfar Yehoshua, Israel, är sångerska men som under större delen av 1970- och 80-talet verkade som skådespelare på teater och i barnprogram i Israel.

Tillsammans ställde denna duo upp i Israels Eurovisionuttagning 1986 (Kdam Eurovision) med balladen ”Yavo Yom” (engelsk titel kan vara ”A Day Will Come”) som röstades fram som vinnare bland totalt 12 tävlande. Låten fick i stort sett alla de höga poängen och vann med tio poängs marginal till tvåan.

Eurovision 1986 hölls i Bergen i Norge, där 20 länder deltog. Israel gick ut som nummer 11 i startfältet, men någon större succé var inte att räkna med denna gång då låten hamnade näst sist med bara 7 poäng, vara 5 var från Schweiz samt två enpoängare från Frankrike och Norge. På den tiden var detta Israel dittills sämsta placering någonsin och långt ifrån de topplaceringar man haft i stort sett varje gång sedan debutåret.

För både Moti Giladi och Sara Tzuriel har karriärerna efter misslyckandet i Eurovisionen främst fortsatt inom film- och teatervärlden.

 

RELATERAT

 


 

Kommentera