En israelisk julberättelse (i Eurovision-style) – Lucka 6

JULKALENDER. Nu påbörjar vi nedräkningen till Eurovision 2019 i Israel som i skrivande stund (december 2018) äger rum om ca fem månader. I 24 delar, som publiceras en per dag till och med julafton, tänkte vi presentera alla Israels Eurovisiontävlande genom tiderna, från deras premiärår 1973 till 2018. Förutom rolig och intressant information om de tävlande får ni också lite spännande anekdoter från uttagningar och uppträdanden.

Idag den 6:e december presenterar vi Hakol Over Habibi, som representerade Israel år 1981, samt Avi Toledano, som representerade Israel år 1982.

 

1981: Hakol Over Habibi

Musikgruppen Hakol Over Habibi bildades år 1975 och bestod av musikerna Shlomit Aharon, Kikki Rothstein, Yuval Dor och Ami Mendelman. Under deras första år fick de en rad framgångar och de fick också en förfrågan att framföra bidraget ”Hallelujah” i den israeliska Eurovisionuttagningen 1978. Men gruppen tackade nej och förfrågan gick till Gali Atari & Milk and Honey, och resten är historia (se tidigare luckor). Istället kom de att framträda vid olika festivaler innan de år 1981 nappade på Eurovision-tråden.

Israel hade som bekant hoppat av Eurovision 1980 p.g.a. att finalen hade infallit samma dag som minnesdagen Yom Hazikaron, men bara ett år senare var man tillbaka i tävlingen igen. För att utse artist och bidrag anordnades den mindre finalen Kdam Eurovision, som bestod av 12 tävlande och sedan var det upp till nio regionala jurygrupper att rösta fram en vinnare. I startfältet återfanns flera välkända namn som t.ex. gruppen Milk and Honey (som vann Eurovision på hemmaplan 1979) och Avi Toledano, som bara ett år senare skulle få sin chans i tävlingen. Men det blev till sist musikgruppen Hakol Over Habibi som med den dramatiska låten ”Halayla” tog hem segern och fick representera Israel i Eurovisionen 1981.

Eurovision 1981 anordnades i Dublin på Irland där 20 länder deltog. Flera artister i startfältet var återkommande och det här året var också debutår för Cypern och då Norge fick sin andra nollpoängare sedan nya poängsystemet infördes 1975. För Israels del blev det startnummer 5 och i slutändan en sjundeplats medan det var britterna som knep guldet detta år.

För Hakol Over Habibi fortsatte karriären under hela 1980- och 90-talet, även om succén med tiden ebbade ut. Man släppte ett antal album, men 1988 blev det ett misslyckande och därpå följde att Shlomit Aharon lämnade för en solokarriär. Man tog in en ersättare men det fungerade inte särskilt väl och år 2002 lade man ned. Dock blev det en mindre återträff under vintern 2006 då hela originalensemblen åkte ut på en turné tillsammans, och enligt uppgifter ska något liknande även ha skett år 2012.

 

 

1982: Avi Toledano

Avi Toledano föddes i Meknes i Marocko den 4:e april 1948. Han växte upp i Marocko men vid 16 års ålder immigrerade han till Israel och har bott där sedan dess. Som tonåring började han sjunga, och till en början deltog han i en radioshow och han släppte även ett musikalbum samtidigt som han gjorde militärtjänstgöringen. Under 1970-talet släppte han flera musikalbum, deltog i festivaler och skådespelade även i några långfilmer. 1981 deltog han för första gången i den israeliska Eurovisionuttagningen, där han blev trea. Men ett år senare skulle det bli hans tur i leken.

IBA fortsatte att genomföra finalkvällen Kdam Eurovision även år 1982. 12 artister deltog och regionala jurygrupper röstade fram vinnaren. Startfältet bestod bland annat av The Brothers & the Sisters (som skulle ha representerat Israel 1980) och Izhar Cohen (som vann för Israel 1979), men även av Avi Toledano som detta år ställde upp med låten ”Hora” – en låt som betyder folkdans och inte något annat! Avi Toledano fick de tre högsta poängerna av jurygrupperna, vilket ledde till seger även om tvåan (Yardena Arazi) var nästan lika populär. Men Avi blev vinnaren.

Eurovision 1982 ägde rum i Harrogate i Storbritannien och 18 länder deltog, bl.a. hoppade både Frankrike och Grekland av tävlan. Israel gick ut som nummer 15 i ordningen och låten var populär hos de europeiska jurygrupperna som fick poäng från nästan alla. Men trots att Avi Toledano hamnade tvåa så var han chanslös mot Tysklands Nicole och ”Ein Bißchen Frieden” som vann med hela 61 poängs marginal! Trots att det inte blev någon ny seger för Israel detta år så hade ändå Avi Toledano lyckats få till Israel högsta placering sedan segern på hemmaplan 1979.

Avi Toledano har efter detta fortsatt sin succéartade karriär, med flera albumsläpp och bland annat medverkande i musikaler. Han har dessutom försökt att tävla i Eurovisionen igen (1989) men vann inte. Till dags dato har han släppt 24 musikalbum – inte illa! Vi återkommer till Avi i nästa del eftersom att han var inblandad i den låt som fick tävla i Eurovision 1983.

 

 

RELATERAT

 


 

Kommentera