En israelisk julberättelse (i Eurovision-style) – Lucka 9

JULKALENDER. Nu påbörjar vi nedräkningen till Eurovision 2019 i Israel som i skrivande stund (december 2018) äger rum om ca fem månader. I 24 delar, som publiceras en per dag till och med julafton, tänkte vi presentera alla Israels Eurovisiontävlande genom tiderna, från deras premiärår 1973 till 2018. Förutom rolig och intressant information om de tävlande får ni också lite spännande anekdoter från uttagningar och uppträdanden.

Idag den 9:e december presenterar vi Gili & Galit, som representerade Israel år 1989, samt Rita, som representerade Israel år 1990.

 

1989: Gili & Galit

Duon Gili & Galit skapades 1989 av musikern och producenten Shaike Paikov, med syftet att framföra hans låt ”Derech Hamelech” (Sv: ”Kungens väg”) i Israels uttagning till Eurovision 1989. Paikov hade valt ut den 12-åriga barnartisten Gili Netanel, (född i staden Rishon Letzion, 1977) som sin stjärna i duon. Gili hade redan sedan 6-årsåldern gjort ett antal stora framträdanden på israelisk tv, både i musiktävlingar och diverse barnprogram. Trots Gilis unga ålder var han alltså mycket erfaren, men Paikov ville ändå para ihop honom med en vuxen duettpartner för att balansera akten. I samspråk med producentkollegan Shlomo Zach valde de så ut 21-åriga sångerskan Galit Burg-Michael, som gjort sig känd i Tel Avivs lokala musikal- och klubbliv.

I 1989 års Kdam besegrade duon tidigare israeliska vinnare såsom Avi Toledano (1982) och Milk & Honey (1979), och fick därmed representera Israel i Eurovision.

1989 års Eurovision gick av stapeln i schweiziska Lausanne, där artisternas ålder blev en källa till debatt ganska omgående. Gili var nämligen inte den yngsta deltagaren på scenen detta år, då Frankrike skickade 11-åriga Natalie Pâque att representara landet. Dessa barnartister vållade mycket negativ publicitet för tävlingen, vilket förstärktes av att båda artisterna grät öppet under omröstningen p.g.a. låga poäng. EBU valde därför att inför nästa år införa en 16-årsgräns för deltagare i tävlingen. Vare sig Frankrike eller Israel lyckades heller bra i omröstningen – istället vann Jugoslavien skrällartat sin första vinst i tävlingen med gruppen Riva och bidraget ”Rock me”. Gili & Galit hamnade på en 12:e plats.

 

1990: Rita

Rita Jehan-Forouz föddes i Teheran i Iran 1962, som äldsta dottern i en judisk-persisk familj. Familjen flyttade 1970 till Tel Aviv i Israel där de snabbt blev etablerade. Som 18-åring gjorde hon lumpen i den israeliska armén, och kom då in i arméns musikkår där hon snabbt blev känd som en duktig sångerska. Genom detta blev hon välkänd i hela Israel och började snart att framträda som soloartist. 1986 ställde hon för första gången upp i Kdam för att tävla om en plats i Eurovision – då med låten ”Shvil haBrichah”. Trots att bidraget inte lyckades vinna en biljett till Eurovision så blev låten populär och det efterföljande albumet sålde över 120 000 ex över hela landet. Succén skulle fortsätta under resten av 80-talet också, med ett antal stora skivframgångar och pris som ”årets artist” två år i rad mellan 1988-1989.

Inför 1990 hade det israeliska tv-bolaget IBA beslutat sig för att välja Eurovisionbidrag internt, och därför så hade man tidigt beslutat att Rita skulle få erbjudandet. Hon var landets största artist och därmed ett självklart val. Hon skulle få representera Israel med låten ”Shara Barkhovot” (Sv: ”Sång på gatorna”) som skrivits av den amerikansk-israeliska låtskrivarduon Rami Kleinstein och Tzruya Lahav – som tidigare hade arbetat både med Bob Dylan och Bruce Springsteen.

Eurovision gick detta år i Zagreb i dåvarande Jugoslavien, och kom att bli ett mycket händelserikt Eurovision. Mest spektakulärt blev inledningen på tävlingen då spanska gruppen Azucar Moreno, som gick ut som första bidrag, drabbades av ett tekniskt fel och fick starta om sitt framträdande. För första gången fick också den europeiska tv-publiken höra modern disco i tävlingen, en trend som skulle hålla i sig många år framöver. Berlinmurens fall och Europeisk gemenskap blev ett stort tema hos många bidrag. Totalt innehöll 7 av de 22 bidragen direkta eller indirekta referenser till detta tema, varav ett av dem också vann tävlingen: ”Insieme: 1992” med Italiens Toto Cotugno. Låten var en direkt referens till bildandet av EU 1992. Emellertid gick det inte lika bra för Israels Rita, som fick nöja sig med en 18:e plats, ett av landets dittills sämsta placeringar.

Rita skulle dock inte låta sig hindras av detta, utan fortsatte sin musikaliska karriär. Under början av 2010-talet slog hon även igenom i sitt gamla hemland Iran, då hon började producera musik även på persiska. Genomslaget har setts som en politisk markering och Rita ses idag som en av Israels mest inflytelserika opinionsbildare i Iranfrågan.

 

RELATERAT

 


 

Kommentera