En israelisk julberättelse (i Eurovision-style) – Lucka 8

JULKALENDER. Nu påbörjar vi nedräkningen till Eurovision 2019 i Israel som i skrivande stund (december 2018) äger rum om ca fem månader. I 24 delar, som publiceras en per dag till och med julafton, tänkte vi presentera alla Israels Eurovisiontävlande genom tiderna, från deras premiärår 1973 till 2018. Förutom rolig och intressant information om de tävlande får ni också lite spännande anekdoter från uttagningar och uppträdanden.

Idag den 8:e december presenterar vi duon Lazy Bums, som representerade Israel år 1987, samt Yardena Arazi, som representerade Israel år 1988.

 

1987: Lazy Bums

Lazy Bums var en duo bestod av de två komikerna Natan Datner (född 17:e april 1956) och Avi Kushnir (född 28:e augusti 1960). Bägge två hade figurerat på scener, både som skådespelare och bakom scenen samt i diverse TV-program innan de träffades och bildade duon Datner & Kushnir, som sedan ändrades till Lazy Bums. Denna duo ställde upp i den israeliska Eurovisionuttagningen 1987 med låten ”Shir Habatlanim” och blev också vinnare i den nationella finalen där de bl.a. slog ut den tidigare israeliska Eurovisionvinnaren Izhar Cohen.

I själva framträdandet är Datner & Kushnir utklädda till the Blues Brothers och låtens handling handlar om en lat person som mest går omkring och driver på stan istället för att arbeta och göra rätt för sig. I övrigt är texten tämligen meningslös och innehåller den numera berömda frasen ”Hoppa hulle” som de sjunger om och om igen i refrängen samtidigt som de dansar omkring på scenen. Att skicka en komisk akt till Eurovision var inget Israel tidigare hade gjort, och detta skulle ha upprört den dåvarande kulturministern att denne hotade med att avgå om Lazy Bums skulle åka till Eurovisionen med sin satir. Men någon avgång blev det trots allt inte även om Lazy Bums tävlade.

Eurovision 1987 ägde rum i Bryssel i Belgien och totalt tävlade 22 länder, vilket för den tiden var många länder i sammanhanget. Israels komiska akt hade lottats till otursstartnumret 2, men fick trots detta en åttondeplats när jurygrupperna hade sagt sitt. Bland annat belönades låten med två tior från Frankrike och Portugal, och från Sverige blev det fyra poäng. Segern gick istället till Johnny Logan från Irland som därmed kunde titulera sig att som den enda artist i världen att ha vunnit Eurovision två gånger.

Killarna i Lazy Bums fortsatte sitt samarbete i drygt två år efter sitt Eurovisionframträdande, men därefter bröt de upp och bägge två gick för sina solokarriärer. Enligt uppgifter ska dessa ha fortsatt inom underhållningsbranschen, bland annat inom film, teater och TV.

Vi måste även nämna att svenska skivbolagskungen Bert Karlsson spelade in en egen version av Lazy Bums låt, som gavs ut år 1988. En klassiker som finns att lyssna på än idag.

 

 

 

1988: Yardena Arazi

Yardena Arazi föddes den 25:e september 1951, är en israelisk sångerska och artist. Hon föddes i Kabri i Israel, men växte upp med sina föräldrar i Haifa och även ett par år i Frankrike, där hennes mor hade sina rötter. Under 1970-talet var Yardena en av medlemmarna i tjejtrion Chocolate, Menta, Mastik, som fick äran att representera Israel i Eurovision 1976 med låten ”Emor Shalom”. Låten placerade sig sexa i Eurovisionen, vilket var en stor framgång för gruppen som därmed fick en internationell karriär. Två år senare lämnade Yardena gruppen för sin solokarriär, där hon fick skivkontrakt som från 1980-talet gav henne en stor karriär på hemmaplan men även en hel del internationella framgångar.

Under hela 80-talet försökte Yardena att åter få representera Israel i Eurovisionen, och 1988 blev hon till sist internt utvald av TV-bolaget IBA att representera hemlandet. I en mindre final framförde hon fyra låtar och sedan valdes en låt ut att få åka med till Dublin där Eurovision skulle äga rum det året. Vinnarlåten blev ”Ben Adam” som i Eurovisionen skulle få startnummer 9, ett enligt Yardena lyckosamt nummer för Yardena. Anledningen till detta är att hon alltid varit mycket vidskeplig och konsulterat astrologer. I samband med tävlingen berättade astrologen att låt 9 skulle ta hem segern och det var i samband att Israel lottades till startnummer 9 som Yardena tackade ja att delta. När sedan Cypern plötsligt hoppade av tävlingen flyttades alla startnummer upp ett nummer och Israel fick plötsligt startnummer 8. Så vann hon då? Nej, det blev bara en sjundeplats för Israel. Vann gjorde istället Schweiz, som hade startnummer 9!

Efter det snopna startnummerbytet och att det inte blev någon seger i Eurovisionen för Israel 1988 fortsatte Yardena sin musikkarriär, som under slutet av 1990-talet övergick att bli en tv-karriär istället. Men Yardena har fortsatt att vara en populär artist i Israel och år 2008, på 60-årsdagen av Israels självständighetsdag, utnämndes hon till den mest populära artisten genom alla tider.

 

 

RELATERAT

 


 

Kommentera