Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Bella Notte – Lucka 8

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELENS JULKALENDER. I och med att det är december har vi startat vår resa till nästkommande Eurovision-värdland, i det här fallet Italien. Den här gången tänkte vi berätta om den artist som representerade Italien åren 1971 och 1973 – Massimo Ranieri!

 

Vem är Massimo?

Artisten Massimo Ranieri, eller Giovanni Calone som hans födelsenamn är, föddes den 3:e maj 1951 i Neapel där han växte upp med sina föräldrar och sju syskon. Omkring tio års ålder började han att sjunga och några år senare upptäcktes han av en musikproducent som såg hans potential, vilket bland annat ledde till att han fick spela in sitt första musikalbum vid endast 14 års ålder!

Musikkarriären började dock i uppförsbacke under några år, men efter att ha bytt artistnamn gick det bättre. Och 1969 lossnade det efter att han gjort succé med ”O Sole Mio” i TV. Samma år fick han hits på hits och 1971 ledde det till att han valdes ut att representera Italien vid Eurovision Song Contest. Bidraget han framförde hette ”L’Amore E’ Un Attimo” som slutade på femte plats och samma år fortsatte han att ge ut mer musik.

 

Två år senare…

1973 valdes Massimo ut en andra gång att representera Italien vid Eurovisionen. Den här gången gick tävlingen av stapeln i Luxemburg och låten som han framförde hette ”Chi sarà con te”, men den här gången gick det dock sämre då han hamnade på 13:e plats.

 

Vad hände sedan?

Under större delen av 1970-talet ägnade sig Massimo mest till sin skådespelarkarriär, men han skulle komma att göra musikalisk comeback 1988 i Sanremofestivalen som han vann det året. Sammanlagt har han medverkat 6 gånger i tävlingen men hittills endast en seger. Anno 2022 kommer Massimo tillbaka till tävlingen igen då han har blivit en av 24 akter som kommer att tävla om segern i Festival di Sanremo.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen