Bella Notte – Lucka 4

PANELENS JULKALENDER. I och med att det är december har vi startat vår resa till nästkommande Eurovision-värdland, i det här fallet Italien. Nu fortsätter vi resan som befinner sig i 1960-talet…

 

Claudio Villa

Claudio Pico, eller Claudio Villa som han också kallade sig som artist, föddes den 1:a januari 1926 i Rom. Under sin långa musikkarriär hann han med att spela in över 3000 låtar som sålt över 45 miljoner exemplar – det är inte dåligt! Han hann också med att tävla många gånger i Sanremofestivalen och vann den fyra gånger: 1955, 1957, 1962 och 1967. Det var dock bara de två senare gångerna som han fick åka och tävla i Eurovision.

1962 fick han representera Italien med låten Addio, addiosom blev nia och 1967 återkom han igen med Non andare più lontano som hamnade på elfte plats.

Karriären fick sig ett abrupt avslut i februari 1987 då han avled i sviterna av en hjärtattack. Claudio blev endast 61 år gammal.

 

Emilio Pericoli

Artisten Emilio Pericoli föddes den 7:e januari 1928 i Cesenatico. Som ungdom lärde han sig spela olika instrument och gick sedan med i en orkester som turnerade även utanför Italien. Han kom även att pröva på livet som skådespelare som han varvade med musiken.

1962 tävlade han i Sanremofestivalen med låten Quando quando quando som hamnade på fjärde plats. Året därpå ställde han upp igen och tog nu hem segern med ”Uno per tutte” som sedan i Eurovision hamnade trea, vilket då var Italiens bästa placering sedan 1958. 1964 återkom Emilio till Sanremofestivalen igen men då blev det ingen seger.

Den musikaliska utgivningen fortsatte sedan under hela 1960-talet men stannar sedan upp. I april 2013 avled Emilio vid en ålder av 85 år.

 


 

Kommentera