Julkalendern: Ukraine Calling – Lucka 14

ukrainecalling-header-14

Ukraina står värd för ESC 2017 efter Jamalas seger i våras. Nu inför att år 2016 ska tacka för sig tänkte vi inleda säsong 2017 med att presentera alla tidigare tävlande som Ukraina har haft på ESC-scener sedan debuten 2003. Detta gör vi i vår julkalender som i år går under namnet Ukraine Calling.

Idag, den 14 december, får ni läsa om en av Robbans favoritbidrag i en tidigare nationell final, nämligen om en låt vars originalversion i musikvideoform är mer än dubbelt så lång som den tillåtna i Eurovisionen…

Notering innan vi börjar: Eftersom Ukraina bara har deltagit 13 gånger i ESC har vår skribent Robban, som är en flitig följare av länders nationella uttagningar, valt ut 11 favoritlåtar från Ukrainas tidigare nationella finaler. Idag är en sådan dag…

 

NF 2012: Max Barskih – ”Dance”

Max Barskih, artistnamn för Mykola Mykolaiovych Bortnyk, föddes den 8 mars 1990 i Cherson, Ukraina. Han är sångare som växte upp i Cherson, men sedan flyttade han till huvudstaden Kiev. År 2008 gjorde Max sig känd för den ukrainska publiken genom sin medverkan i talangshowen Fabrika Sirok 2 (Star Factory) och ett år senare släppte han sitt debutalbum (1:MAX BARSKIH). Max har genom sin karriär arbetat nära Alan Badoev som gjort inspelningarna av flesta av hans musikvideos, och dessa filmer har blivit populära på hemmaplan.

2012 ställde Max upp i den ukrainska ESC-uttagningen med låten ”Dance” som han gjort både text och musik till själv. Ukrainas bidrag till Eurovision 2012 valdes ut genom tävlingen ”Evrobachennya 2012”, som följde ett enkelt format där 21 bidrag skulle framföras i en final och vinnaren av dessa skulle utses genom en juryomröstning (50%) och en sms-omröstning (50%). Max hade startnummer 3 och lyckades efter juryns och tittarnas dom få ihop totalt 38 poäng vilket gav honom en andraplats i totaltabellen. Han förlorade mot vinnaren Gaitana med endast 2 poängs marginal.

Låten ”Dance” är en skräckinspirerad låt med bland annat zombiedansare, något som kan ses i videon ovan. Dock finns det även en betydligt längre version av låten som är hela 7,43 minuter lång som du kan kolla på i detta klipp.

Efter sin andraplats i nationella uttagningen 2012 har Max fortsatt att släppa singlar och musikalbum. Sedan 2012 har det blivit tre album: Z.Dance (2012), By Freud (2014) och Mists (2016).

 


 

Kommentera