Nedräkning till Malmö: Lucka 14

PANELENS JULKALENDER. Nu i december månad startar vi officiellt nedräkningen till Eurovision 2024, vår Nedräkning till Malmö. I de första 12 delarna av denna julkalender har vi presenterat Sveriges Melodifestival- och Eurovision-historik och resterande delar kommer att handla om artisterna som placerat sig topp 3 i Eurovision. Den här gången handlar det om Jan Johansen som blev trea i Eurovision 1995.

 

Vem är Jan Johansen?

Jan Johansen är född den 9:e januari 1966 i Stockholm. Han har arbetat som artist i många år bland annat utbildade han sig på Framnäs folkhögskola där han läste musiklinjen och han var även sångare i bandet Off Duty. 1993 gjorde han sig känd med låtenLost in Paradise tillsammans med Erika Norberg, som spelades en del i radio. Men det var i och med sin medverkan i Melodifestivalen 1995 som han gjorde sig rikskändis, och det ska vi berätta mer om nu.

I Melodifestivalen 1995 ställde Jan Johansen upp med melodin ”Se på mig” som hade gjorts av trion Håkan Almqvist, Ingela ”Pling” Forsman och Bobby Ljunggren. Melodin blev en av tio som valdes ut till startfältet (varav fem valdes från en allmän antagning och fem från specialinbjudna kompositörer). Under finalen, som avgjordes i Malmö, var det Jan Johansens melodi som vann och han fick därmed representera Sverige i Eurovision samma år som ägde rum på Irland. Där blev det också succé då han fick en hedrande tredjeplats av 23 länder, vilket är ett bra slutresultat. Vinnare i finalen blev precis som i fallet med Kikki Danielssons soloframträdande 1985 Norge.

 

Annan utgiven musik

Sedan 1980-talet har Jan Johansen givit ut musik, även om det var i samband med Melodifestivalen 1995 som fler singlar började släppas. Flera låtar har haft bra placeringar på spellistorna. 2016 släppte han också albumet Trumslagarens pojke där en av låtarna var gjord av Camilla Läckberg. Senast i år gav han ut singeln There’s Always Love i duett med Jessica Falk.

Lyssna gärna på hans musik på Spotify.

 

Fakta: Jan Johansens tävlingsbidrag genom tiderna

 • ”Se på mig” (1995)
 • Låtskrivare: Håkan Almqvist, Ingela ”Pling” Forsman och Bobby Ljunggren
 • Resultat: vinnare i Melodifestivalen, trea i Eurovision

 • Ingenmansland(2001)
 • Låtskrivare: Ingela ”Pling” Forsman och Bobby Ljunggren
 • Resultat: slutade på fjärde plats i Melodifestivalen.

 • Sista andetaget (2002)
 • Låtskrivare: Dan Attlerud och Thomas Thörnholm
 • Resultat: slutade på sjunde plats i Melodifestivalen.

 • Let Your Sprit Fly(2003, framfördes med Pernilla Wahlgren)
 • Låtskrivare: Anders Dannvik och Ola Höglund
 • Resultat: slutade tvåa i Melodifestivalen.

 • Miraklernas tid (2020, framförde låten istället för Thorsten Flinck)
 • Låtskrivare: Thomas G:son
 • Resultat: slutade på sjunde plats i deltävlingen i Melodifestivalen.

 

Jan Johansen var även med och skrev melodin Looking for Love som Rasmus Høgset framförde i Norsk Melodi Grand Prix 2001. Låten tog sig däremot inte vidare till den avgörande röstningsomgången i den finalen.

 


 

Kommentera