En israelisk julberättelse (i Eurovision-style) – Lucka 18

JULKALENDER. Nu påbörjar vi nedräkningen till Eurovision 2019 i Israel som i skrivande stund (december 2018) äger rum om ca fem månader. I 24 delar, som publiceras en per dag till och med julafton, tänkte vi presentera alla Israels Eurovisiontävlande genom tiderna, från deras premiärår 1973 till 2018. Förutom rolig och intressant information om de tävlande får ni också lite spännande anekdoter från uttagningar och uppträdanden.

Idag den 18:e december presenterar vi duon Noa & Mira Awad, som representerade Israel år 2009, samt Harel Skaat, som representerade Israel år 2010.

 

2009: Noa & Mira Awad

Achinoam Nini, mer känd som sångerskan Noa, föddes 23:e juni 1969 i Bat Yam, Israel. Som tvååring flyttade familjen till New York City i USA, där Noa stannade tills hon var 16 år gammal. Hon hade då studerat och i hemlandet gjorde hon sedan sin militärtjänstgöring innan hon fortsatte studera vid ”Rimon School of Jazz and Contemporary Music” i Israel. Musikaliskt har Noa framträtt på en rad olika scener runt om i världen (bland annat på Stockholms tidigare Vattenfestival) och hon sjunger på bland annat arabiska, engelska, franska och hebreiska. Tillsammans med sin låtskrivarpartner Gil Dor har hon producerat och släppt en rad musikalbum från 1993 och framåt.

Mīrā Anwar ‘Awad, mer känd som sångerskan Mira Awad, föddes den 11:e juni 1975 i Rameh, Galilee, Israel. Hon växte upp tillsammans med sina föräldrar och kom som 16-åring att gå in som sångerska i ett musikband. Under 1990-talet gjorde Mira sina studier vid ”Rimon School of Jazz and Contemporary Music” i Tel Aviv, för övrigt samma skola som Noa gick på. Mest känd blev hon vid den tiden efter att hon medverkat i en sitcom och att hon sedan fick sjunga in låtar till olika långfilmer.

År 2002 träffades Noa & Mira för första gången då de spelade in en cover av Beatles-låten ”We Can Work It Out”. Även om det inte blev fler samarbeten för dem förrän många år senare kom de bägge två att fortsätta inom musikbranschen. Och år 2009 fick Noa en förfrågan från IBA, nämligen om hon ville bli Israels nästa representant i Eurovision 2009. Sagt och gjort sa hon ja och en tid efter att Noa var klar för tävlan meddelade IBA att Mira Awad skulle vara med och tävla för Israel, helt enkelt att tjejerna skulle framföra sitt bidrag som en duett. IBA använde sedan samma modell som året innan, dvs. en mindre bidragsfinal där folket och jury fick rösta fram en vinnarlåt. Vinnaren blev ”Einaiych”, som till Eurovision översattes till engelska och fick titeln ”There Must Be Another Way”. Dock framfördes låten även på hebreiska och på arabiska.

Israel hade kommit nia i finalen året innan, men EBU hade beslutat att behålla semifinalsystemet varför Israel, precis som alla andra länder som tävlade, fick kvala i en av två semifinaler. Återigen slapp värdlandet och ”The Big Four” (Frankrike, Spanien, Storbritannien och Tyskland) kvala. Israel lottades att tävla i den första semifinalen och tog sig stabilt till final. Men i finalen fick Israel starta som nummer 2 och det gynnar ingen. I slutändan blev det 16:e plats för Noa & Mira Awad, vilket var ett tydligt baksteg från året innan.

Vad vi har kunnat hitta har både Noa och Mira Awad fortsatt med musiken efter Eurovisionen.

 

 

 

2010: Harel Skaat

Harel Skaat föddes den 8:e augusti 1981 i Kfar Saba, Israel. Redan som barn var han musikintresserad och vid 6 års ålder lyckades han vinna med ett framträdande på en barnfestival, och det följde sedan fler framträdanden på festivaler och liknande tillställningar. Som tonåring blev Harel sångare i olika band innan han gick över till militärbandet och gjorde lumpen. Efter den tiden började han studera vid universitet och släppte sin första singel. År 2004 sökte en vän till Harel för hans räkning till talangtävlingen Kokhav Nolad, och hans audition blev såpass uppskattad att han gick vidare i tävlingen och nådde ända fram till final. Precis på målsnöret slogs han ut av sin namne (Harel Moyal) och detta till trots att Harel Skaat varit en av storfavoriterna under hela den säsongen. Bägge Harel (Skaat och Moyal) fick stora fansbase genom Kokhav Nolad, och det gjorde att de kunde börja leva på musiken. Harel Skaat gav bland annat ut två musikalbum och syntes nu på den israeliska musikscenen.

För tredje året i rad valde IBA att bjuda in sin Eurovisionartist och sedan låta denne framträda med några låtar i en nationell final, där jury och tv-tittarna fick besluta vinnarlåten. Denna gång bjöds Harel Skaat in och han framförde fyra låtar i finalen av Kdam Eurovision. Lite intressant är att juryn bestod av en rad olika personligheter, bland annat från det israeliska parlamentet Knesset, OAGE Israel samt en fansklubb till Harel Skaat. Juryn och tv-tittarna var helt överens om att Harel Skaat skulle framföra balladen ”Milim” i Eurovision 2010 och så blev det också.

Eurovision 2010 gick av stapeln i Oslo med 39 tävlande länder, en av dem var Israel. Under semifinallottningen lottades Israel att tävla i den andra semifinalen, och fick därefter startnummer 3 av 17. Trots att artisten Harel Skaat tävlade med en ballad i ett startfält som kryllade av ballader (minst nio stycken) lyckades han övertyga åtminstone jurygrupperna att kvala sig till final. Totalt sett blev han åtta och tog en finalplats. I finalen fick Israel istället gå ut som näst sist (nr 24 av 25) och totalt sett blev det en 14:e plats efter jury- och tittarröstningen.

Men om vi tar en titt på hur juryerna och tittarna röstade det här året så skiljer det sig en hel del. Juryn gillade Israel mycket och satte dem fyra i semifinal 2 och femma i finalen. Men tv-tittarna var föga imponerade och satte Israel tolva i semifinalen och 19:e i finalen. Väldigt stor skillnad med andra ord. Vad detta kan bero på vet vi inte, men en förklaring kan vara att i alla fall tv-tittarna röstade på upptempobidragen (i finalen var sju av tittarnas topp 10 upptempolåtar).

Harel Skaat har inte deppat ihop för detta, utan hans musikkarriär har fortsatt starkt uppåt. Han har släppt ytterligare två studioalbum och en rad singlar, och sedan några år tillbaka är han en av domarna i Israels nuvarande Eurovisionuttagning HaKokhav HaBa L’Eurovizion.

 

 

RELATERAT

 


 

Kommentera