Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

En israelisk julberättelse (i Eurovision-style) – Lucka 13 (Luciadagen)

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


JULKALENDER. Nu påbörjar vi nedräkningen till Eurovision 2019 i Israel som i skrivande stund (december 2018) äger rum om ca fem månader. I 24 delar, som publiceras en per dag till och med julafton, tänkte vi presentera alla Israels Eurovisiontävlande genom tiderna, från deras premiärår 1973 till 2018. Förutom rolig och intressant information om de tävlande får ni också lite spännande anekdoter från uttagningar och uppträdanden.

Idag på Luciadagen (den 13:e december) presenterar vi Eden, som representerade Israel år 1999, samt gruppen PingPong, som representerade Israel år 2000.

 

1999: Eden

Eden bildades år 1996 och var verksamma fram till år 2001. Gruppen bestod utav Doren Oren, Rafael Dahan samt bröderna Gabriel & Eddide Butler. Eden valdes ut internt, hur själva uttagningen inför internvalet är idag okänt. Det gick tämligen bra för Israel detta år då de erhöll en femte plats med 93 poäng (Dock inga 12-poängare).

Gruppen splittrades som sagt år 2001. Senare, år 2006 fick Eddie Butler äran att representera Israel igen, med låten Together we are one.

 

 

 

2000: PingPong

 

Gruppen PingPong bestod utav medlemarna Guy Assif, Ahal Eden, Roy Arad samt Yifat Giladi. De hann under sin karriär släppa ett album, Between Moral and Fashion. Som b.la bestod av låtarna Burger Ranch (En israelisk snabbmatskedja), I got a lover in Givati & Mr. Israel. Detta album sålde dock bara runt 1000 kopior.

Före tävlingen år 2000 spådde den brittiska tidningen New Musical Express (NME) att gruppen skulle vinna Eurovision det året. Rikigt så bra gick det dock inte. PingPong slutade på en 22:a plats med endast 7 poäng.

Bidraget ansågs kontroversiellt då de under live-framträdandet viftat med den syriska flaggan.

 

RELATERAT

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen