En israelisk julberättelse (i Eurovision-style) – Lucka 13 (Luciadagen)

JULKALENDER. Nu påbörjar vi nedräkningen till Eurovision 2019 i Israel som i skrivande stund (december 2018) äger rum om ca fem månader. I 24 delar, som publiceras en per dag till och med julafton, tänkte vi presentera alla Israels Eurovisiontävlande genom tiderna, från deras premiärår 1973 till 2018. Förutom rolig och intressant information om de tävlande får ni också lite spännande anekdoter från uttagningar och uppträdanden.

Idag på Luciadagen (den 13:e december) presenterar vi Eden, som representerade Israel år 1999, samt gruppen PingPong, som representerade Israel år 2000.

 

1999: Eden

Eden bildades år 1996 och var verksamma fram till år 2001. Gruppen bestod utav Doren Oren, Rafael Dahan samt bröderna Gabriel & Eddide Butler. Eden valdes ut internt, hur själva uttagningen inför internvalet är idag okänt. Det gick tämligen bra för Israel detta år då de erhöll en femte plats med 93 poäng (Dock inga 12-poängare).

Gruppen splittrades som sagt år 2001. Senare, år 2006 fick Eddie Butler äran att representera Israel igen, med låten Together we are one.

 

 

 

2000: PingPong

 

Gruppen PingPong bestod utav medlemarna Guy Assif, Ahal Eden, Roy Arad samt Yifat Giladi. De hann under sin karriär släppa ett album, Between Moral and Fashion. Som b.la bestod av låtarna Burger Ranch (En israelisk snabbmatskedja), I got a lover in Givati & Mr. Israel. Detta album sålde dock bara runt 1000 kopior.

Före tävlingen år 2000 spådde den brittiska tidningen New Musical Express (NME) att gruppen skulle vinna Eurovision det året. Rikigt så bra gick det dock inte. PingPong slutade på en 22:a plats med endast 7 poäng.

Bidraget ansågs kontroversiellt då de under live-framträdandet viftat med den syriska flaggan.

 

RELATERAT

 


 

Kommentera