En israelisk julberättelse (i Eurovision-style) – Lucka 12

JULKALENDER. Nu påbörjar vi nedräkningen till Eurovision 2019 i Israel som i skrivande stund (december 2018) äger rum om ca fem månader. I 24 delar, som publiceras en per dag till och med julafton, tänkte vi presentera alla Israels Eurovisiontävlande genom tiderna, från deras premiärår 1973 till 2018. Förutom rolig och intressant information om de tävlande får ni också lite spännande anekdoter från uttagningar och uppträdanden.

Idag den 12:e december presenterar vi Dana International, som representerade Israel år 1998 och sedan återkom igen år 2011 för att göra ett nytt försök i Eurovisionen.

 

1998: ”Diva”

Dana International, eller Sharon Cohen som hon egentligen heter, föddes som pojke med namnet Yaron Cohen 1972 i Tel Aviv. Yaron var den yngste av tre syskon i en jemenitisk-rumänsk-judisk familj i Tel Avivs arbetarkvarter. Trots att familjen var fattig, bekostade modern sånglektioner åt Yaron som hade som dröm att bli sångerska. Yaron kom som 13-åring öppet ut som transgender, då hon såg sig själv som kvinna snarare än man. 1993 åkte Yaron till London och genomgick en könskorrigering, varefter hon bytte namn till Sharon. Under de följande åren kom Sharon att göra karriär under artistnamnet Dana International, då hon blev en känd artist i Tel Avivs klubbliv. Det var dock i den israeliska uttagningen till ESC 1995 som hon blev presenterad för resten av befolkningen då hon framförde sin låt ”Layla-tov Evropa” i Kdam. Trots att låten blev en hit slutade den ”bara” på andra plats bakom Liora. Dana gav dock inte upp utan återvände 1998 för att göra ett nytt försök. Vid det laget hade hon dock slagit igenom på allvar i hela landet och var nu en av de absolut största artisterna.

1998 hade Dana fått hjälp av låtskrivaren Zvika Pik, en polsk-israelisk producent som hade en lång karriär bakom sig – med bl.a. produktion av discolåtar. Han skrev ”Diva” till Dana International, och låten blev hans först av många i Eurovision. I samarbete med det israeliska tv-bolaget beslöt man att Dana International skulle representera Israel i ESC med just ”Diva”, och därför hölls ingen tv-sänd uttagning detta år. Dana kunde istället rikta in sig på att åka till Birmingham, där 1998 års ESC skulle hållas.

Danas deltagande i ESC väckte protester bland många religiösa grupper i Israel, som nu manade till bojkott av tävlingen. I Birmingham så blev hon därför också mycket uppmärksammad, och blev tidig favorit till vinsten. De största utmanarna kom från Finlands Edea, Maltas Chiara och hemmanationen Storbritanniens Imaani. Omröstningen blev oerhört spännande då Malta, Storbritannien och Israel låg sida vid sida ända fram till sista röstningsomgången. Då sista landet, Makedonien, hade avgivit sina röster stod det klart att Dana hade utgått med segern, enbart 6 poäng före hemmanationen Storbritannien. Vinsten såg hon själv som en framgång och ett steg mot en bättre värld där människor lär sig respektera varandra. Under själva framträdandet hade hon en klänning designad av Jean Paul Gaultier, en klänning som krävde förberedelser – vilket gjorde att det dröjde nästan 10 minuter innan hon kunde framföra vinnarreprisen.

2011: ”Ding-Dong”

Trots segern i Eurovision Song Contest 1998 hade Dana svårt att nå några större framgångar, men deltog flitigt i eurovisionssammanhang. Bl.a. gjorde hon ett bejublat inslag i Eurovisions 50-årsjubileumkonsert där hon uppträdde både som artist och som hedersgäst. Detta gav blodad tand och 2008 var hon tillbaka i ESC, men då som låtskrivare bakom det israeliska bidraget ”The Fire in Your Eyes” framfört av  Bo’az Ma’uda. Bidraget slutade på 9:e plats i finalen.

2011 gjorde hon ett nytt försök som artist, men denna gång med en egenskriven låt. Dana International framförde så ”Ding dong” i finalen av Kdam 2011, och fick flest poäng av jurygrupperna, och näst flest poäng av tv-tittarna. Därmed var hon klar för Eurovision Song Contest i Düsseldorf.

Dana var inte den enda återvändande ESC-vinnaren detta år – Tysklands Lena Meyer-Landrut gjorde ett försök att vinna tävlingen igen, trots att hon vunnit året innan. Emellertid var det många andra länder som utsågs till favoriter, bl.a. Sverige, Frankrike, Ungern, Estland och Irland. Dana hade svårt att hävda sig i konkurrensen om strålkastarljuset och hade ingen chans på att nå långt enligt experterna. Hon slutade istället denna gång på 15:e plats i semifinalen och var därmed utslagen före finalen. Detta var första gången en f.d. vinnare hade åkt ut redan i semifinalen! Finalen däremot, blev mer spännande än väntat då Azerbajdzjan skrällartat gick upp och vann omröstningen för Italien och Sverige.

Dana skulle dock fortsätta sin karriär som underhållningsprofil och kom efter Eurovision 2011att bli jurymedlem i israeliska upplagan av Idol.

 

RELATERAT

 


 

Kommentera